İstanbul’daki Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde bulunan Osmanlı Padişahı V. Murat’a ait Av Köşkü Hamamı’ndaki restorasyon ‘pes’ dedirtti. Kadıköy’de 1864’te yapılan V. Murat Av Köşkü Hamamı, köşkten geriye kalan tek kalıntıydı. Marmara Üniversitesi restorasyondan sonra hamamın sanat merkezi olarak kullanılacağı duyurmuştu.

VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Üniversite yönetiminin “Üniversitemiz, büyük oranda yıkık ve kullanılamaz durumdaki V. Murat Av Köşkü tarihi hamamın restorasyonuna yönelik, İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi ile işbirliği yaparak projelendirme çalışmalarını bitirmiştir. Restorasyona yönelik 03.03.2014 tarihinde yer teslimi yapılmasıyla çalışmalara başlanılmıştır” diyerek duyurduğu projede hamamın betonarme görünümlü dışı sıvanıp boyanmış bir binadan farksız olan yeni hali vatandaşlardan büyük tepki aldı. Tarihi yapının yeni halini yorumlayan Kadıköylü mimar ve araştırmacı Arif Atılgan ise şunları kaydetti:

Tarihi bina şimdi bu halde... Tarihi bina şimdi bu halde...


HORASAN DUVARI: Eski fotoğrafta Horosan harcı ile o zamanın klasik taşlarıyla örülmüş duvarlar vardı. Bir kere mevcutta kalan duvarları tamir edip onarım yapmaları eksik tarafları da aslına uygun şekilde yapmaları lazımdı. ‘Aynı duvarı öremedik’ deseler bile kalan tarihi duvarı bir güzel restore edip göstermeleri lazımdı.

AYDINLATMA: Restorasyon sırasında binaya çatı fenerleri yapmışlar, aydınlatma için. Aslında yatık kubbe şeklinde aydınlanma delikleri vardı bu da çok yanlış. Çatısını camekanla kapatmaları da berbat. Sanki oraya tek katlı yeni bir bina yapılmış gibi.

10simdi15cm

MİMAR ARİF ATILGAN’IN RESTORASYON DEĞERLENDİRMESİ: YENİ HALİ BERBAT...


1864’te inşa edilen Padişah V. Murad’ın Av Köşkü’nün hamamındaki restoasyonu değerlendiren mimar ve araştırmacı Arif Atılgan, “Sanki tek katlı yeni bir bina yapılmış. Kadıköy’de yaşamış olan bir padişahtan günümüze kalmış tek parçanın değerlendirilmesi önemliydi. Ama yeni hali berbat” dedi.