Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamadığı TEOG sınav sonuçlarına ilişkin verileri Eğitim İş Sendikası açıkladı. 1 milyon 185 bin 328 öğrencinin katıldığı 2.Dönem Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi (TEOG) merkezi ortak sınavlarında toplamda 15 bin öğrenci soruların tamamını doğru yaptı. Sendika, “Tüm TEOG sonuçları incelendiğinde soruların tamamını yapanların sayısı 2 bin ila 4 bin öğrenci arasında iken son sınavda 15 bin öğrencinin soruların tamamını doğru yapması sınavın tutarlılığını şüpheli hale getirmiştir” açıklaması yaptı.

AYNI OKULDAN ‘İMKANSIZ’


Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapay bir başarı hikayesi yazma girişimine girerek başarı ortalamasını yükseltebilmek için kolay sorular hazırladığını da belirten Eğitim İş, son sınavdan sonra gündeme gelen kopya söylentilerinin de sınavın güvenirliğine gölge düşürdüğünün altını çizdi. Sendika açıklamasında şaibelere ilişkin somut bir örnek de verildi:

“Batman İl Milli Eğitim Müdürü aynı sınıftan 10 öğrencinin 120 soruyu doğru cevapladığını, 6 öğrencinin 1, 5 öğrencinin ise 2 soruyu yanlış yaptığını belirtti. Bu durum birçok açıdan şüphe uyandırmıştır. 1 milyon 185 bin öğrencimizin ve tüm öğretmenlerimizin haklarını koruma adına şüphe uyandıran bu husususun objektif olarak araştırılarak sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu iddialar doğru ise tüm bu yaşananlar hayatın olağan akışına aykırıdır. Ölçme Değerlendirme teknikleri ile açıklanması güç bir durumdur”

Eğitim İş açıklamasında, “Batman’da ya da başka bir ilde TEOG sorularının çalınmış olma ihtimali var mıdır?” sorusu da yöneltildi. Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrı yaparak, öğretmen ve öğrencilerimizin haklarının korunması, bulanıklığın ortadan kalkması, vicdanların rahatlaması amacıyla Batman’daki durum başta olmak üzere tüm şaibelerin aydınlatmasını ve kamuoyunu bilgilendirilmesini istedi.