Şema çizerken son derece rahat görünen Zarrab, yaptırımların nasıl delindiğini madde madde anlattı, şemayı çizerken jüri daha iyi anlayabilsin diye siyah-kırmızı- mavi kalemlerle yazdı, çizdi.

Mahkemede Türkçe konuşan Zarrab’ın tüm cümleleri, sırayla yer değiştiren iki ayrı tercüman tarafından sürekli İngilizce'ye çevrildi. İşte mahkemede yaşanan son dakika gelişmeleri...

İKİ AYRI ŞEMA ÇİZDİ


Zarrab, Halkbank üzerinden ABD ve BM’nin İran’a yönelik ambargolarını nasıl ihlal ettiğini, altın satışı adı altında yaptırımları nasıl deldiğini anlatmak için mahkemede bir panonun başına geçip, iki ayrı şema çizdi. Şemaları da, tek tek anlattı.

Reza Zarrab Reza Zarrab, duruşma salonunda iki ayrı şema çizerek siyah ve kırmızı kalemlerle çizerek tek tek anlattı


İşte savcının sorularına verdiği yanıtlarla Zarrab’ın “İran yaptırımlarını ihlal” şeması

Soru: Yaptığınız altın ticaretinde ilk adım nedir?

Yanıt: Bizim Dubai’ye altın satmamız. Buraya bir firma adı yazıyorum. Buraya bizim kendi firmamızın satışı olarak yerleştiriyorum. Royal grup benim şirketim. Altın satıyor. Alıcı firma ise, örnek veriyorum, Dubai’deki en büyük külçe altın alım-satımı yapan firma

Soru: Sonra ne yapıyorsunuz?

Yanıt: Satacağımız altının fiyatı ve ayarı karşılıklı konuşarak belirlenir. Miktar belirlenir. 100 kg örneğini vereyim. Bu durumda Royal 100 kg külçe olarak Inceet’e satar. Royal’ın Türkiye’deki herhangi bir bankadaki hesabı kullanılır. Finansbank örneğini vereceğim.

Soru: Finansbank nedir?

Yanıt: Türkiye’deki bir Türk bankasıdır efendim. Royal grubun burada hesabı vardır.

Soru: Sonra ne yapılır?

Yanıt: Royal grubu-Incept ile proformo anlaşma haline gelir. Alıcı, miktar, fiyat gibi unsurlar yer alır efendim.

Soru: Sonra ne olur?

Yanıt: Dubai’deki Bank of Baruda’da Incept’in hesabı vardır. Para hareketlerini kırmızı olarak çiziyorum efendim. Bank of Baruda’dan Finansbank’a talimat gelir ve talimat miktarı kadar Incept’in hesabından Royal’ın hesabına gönderilir. 100 kg altın 15 milyon dolar civarıdır. 15 milyon dolar bizim hesabımıza gelir. Incept’in hesabından 15 milyon eksilir. Bunu da mavi olarak ürünün hareketi olarak çiziyorum. Royal grubu da paranın karşılığında 100 kg altın gönderir. Bunun karşılığında kargo belgesi olur.

Soru: Başka ne belgeler olur?

Yanıt: Proforma belgesi, para ödendiğine ilişkin swift, kargo belgesi. İşler bu şekilde tamamlanmış olur efendim.