Bakan Özlü'nün, TBMM Milli eğitim komisyonundaki sözlerinin aksine, Sanayi komisyonunda zeytinliklerin tasarıdan çıkarılmasına yeşil ışık yakmadı. Özlü, katliama dikkat çekmek için komisyona zeytin dalları getiren CHP’li milletvekillerini ise zeytin katliamı yapmakla suçladı.

 

[old_news_related_template title="Zeytinliklere itiraz sürüyor" desc="Hükümetin üretim reform tasarısının zeytinlikler, meralar ve kıyıların sanayiye açılmasına olanak sağlayan maddelerine itiraz sürüyor. Hem CHP hem MHP, bugün TBMM Sanayi Komisyonunda görüşülmeye başlanacak olan tasarının üç maddesinin de çıkarılması için önerge verecek. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/icerdeeee-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/zeytinliklere-itiraz-suruyor-1874237/"]

ALT KOMİSYON ‘YAPMAYIN’ DEDİ

Zeytinlik, mera ve kıyıları yatırıma açan Üretim Reform Tasarısına tali komisyon olarak düzenlemeyi görüşen TBMM Eğitim Komisyonu’ndan zeytinlik uyarısı geldi. Eğitim Komisyonu Başkanı AKP’li Beşir Atalay’ın görüşmeler sonucunda hazırlattığı raporda, zeytinliklerle ilgili maddelerin tasarıdan çıkarılması istendi. Tasarının asıl görüşüleceği Sanayi Komisyonu’na görüş olarak iletilen raporda, Türkiye’nin dünyada zeytincilikte ikinci önemli ülke olduğu, 500 bin ailenin zeytinden geçimini sağladığı, zeytincilikle ilgili maddelerin tehlikeli durumlar yaratabileceği, bu nedenle zeytincilikle ilgili maddelerin tasarıdan çıkarılması gerektiği bildirildi.

[old_news_related_template title="Tarkan'dan iktidara çağrı: Zeytinliklere kıymayın!" desc="Çevre duyarlılığıyla bilinen Tarkan, zeytinlikleri imara açılması planına isyan etti. Ünlü sanatçı, Twitter hesabından, 'Zeytin ağaçları Anadolu'nun hazinesidir belleğidir. Rant için zeytin ağaçlarına kıymayın' yazdı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/tarkan-sli-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/magazin-haberleri/tarkandan-iktidara-cesur-cagri-zeytinliklere-kiymayin/"]

ZEYTİNİ BIRAKTI TORBAYI ELEŞTİRDİ

Eğitim Komisyonu’nda zeytinliklerin tasarıdan çıkarılabileceğine ilişkin mesaj veren Sanayi Bakanı Özlü, tasarının asıl görüşme yeri olan Sanayi Komisyonu’nda tam tersi görüşler savundu. Zeytinlik alanların, meraların ve kıyıların sanayiye açılmasını öngören tasarıyı sanayicilerden gelen talepler doğrultusunda hazırladıklarını belirten Bakan Özlü,  önlerinde zeytin dalı bulunan CHP’li vekillere, “Zeytinleri kesmişsiniz, zeytinlere  asıl siz kıymışsınız” dedi. CHP’li vekiller Özlü’ye, “Kökünden kesmezseniz bir şey olmaz” karşılığını verdi.

ZEYTİNLİK KATLİAMI FETÖ İŞİ

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutca, zeytinlikleri katledecek tasarının niçin getirildiğine bir türlü anlam veremediğini belirtirken, bu işin ancak bir FETÖ operasyonu olabileceğini söyledi. Altın lobilerinin ve maden lobilerinin zeytinlik alanlara göz diktiğini belirten Havutca, daha önce 6 kez geri çekilen tasarıda hala niçin ısrar edildiğini anlayamadıklarını ifade etti. CHP’li Akif Ekici ve Kazım Arslan da, Bakan Özlü’yü komisyonda verdiği zeytinlikleri tasarıdan çıkarma sözünü tutmamakla eleştirdi. Arslan, tasarının ihtisas komisyonlarında değil bazı şirketlerin hukuk bürolarında hazırlandığını iddia ederken, zeytinlerin ölüm fermanı olarak gördükleri tasarının kabul edilmesi halinde Türkiye’nin Yunanistan’dan zeytin ithal etmek zorunda kalacağını söyledi.

Ekici, tasarıda zeytin ağacı kesmenin cezasının 2 bin liraya düşürüldüğünü belirtirken, bir çok müteahhidin rantı yüksek yerlerde zeytinlikleri kesip yerine yüksek rantlı villa yapacağını söyledi. Ekici, “Bu tasarı geçerse bütün zeytinlikleri müteahhitlere kestirirsiniz. Bas parayı, kes ağacı, yap villayı” dedi. MHP’li Kenan Tanrıkulu da tasarının torba değil adeta çuvala dönüştürüldüğünü belirtirken, “Milli Eğitim Komisyonu’nun bile zeytinleri tasarıdan çıkarın diyor, siz hala ısrar ediyorsunuz” dedi.

''ALLAH'TAN KORKSANIZ ZEYTİNE KIYMAZSINIZ''

Zeytinlik alanları sanayiye açan tasarının komisyon görüşmeleri sırasında CHP Milletvekili Mehmet Tüm ile Sanayi Bakanı Faruk Özlü arasında tartışma yaşandı. CHP'li Tüm, tasarının geçmesi halinde 170 milyon zeytin ağacından 125 milyonunun kesileceğini söyledi. Tüm, "Bu tasarı zeytinciliği bitirmek, birilerine zeytin ithal ettirip rant sağlamak için mi getiriliyor?" dedi.

Bakan Özlü ise bu sözlere "Allah'tan korkun" diyerek tepki gösterdi. Tüm de, "Allah'tan siz korkun. Allah'tan korksanız insanların geçimini sağladığı bu kutsal ağaca kıymazsınız" sözleriyle karşılık verdi. Tüm ile Özlü arasında uzayan tartışmayı araya giren Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız engelledi.