Kamuoyunda haftalardır tartışılan yasa tasarısındaki "zeytinliklerin sanayileşmeye açılmasına olanak sağlayan madde", TBMM Sanayi Komisyonu'nda Salı günü yapılan görüşme sonrası tasarıdan çıkarıldı.
AKP CHP ve MHP ortak önerge verdi. Üretim Reformu Tasarısı'ndan komisyona çekilen zeytinyikler ile ilgili hükümlerden tamamen vazgeçildi.  Böylece zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin gelişmesine mani olacak hiçbir tesis kuralamamasına ilişkin madde değiştirilmemiş oldu. Böylelikle; AKP iktidari, 14 yılda 7'nci kez geri adım atmış oldu.

BAKAN ÖZLÜ: İHTİYAÇ GİDERİLMEZSE BU YASA, 17-20 DEFA YİNE GELEBİLİR


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, tartışılan zeytinlik maddesinin, Sanayi Komisyonu'nda tasarıdan çıkarılmasına ilişkin şunları söyledi: "Bazı STK'lar bu süreçte ilin valisine, gıda tarım hayvancılık il müdürü ve bakana güvenmediklerini söylediler. Bunları doğru bulmadığımı ifade etmek isterim. 15 gündür sanayicilerimizi yağmacı diye ifade eden söylemle karşı karşıya kaldık. Getirdiğimiz ikinci maddedeki sistemde bir yanlış ve kusur olmadığını buna inandığımızı ifade etmek istiyorum. Alternatif önerilere açık olduğumuzu her zaman ifade ettik. Bu konuda maalesef bir öneri gelmedi. Reddetmekle sorun çözülmüyor. Türkiye'de zeytinlik sahası tanımı ve zeytinlik sahalarıyla ilgili karar alacak bir yapılanmaya adına ne derseniz deyin ihtiyaç var. Bu ihtiyaç giderilmediği sürece 17-20 defa bu yasa yine gelebilir. Dönmüyor desek de dünya dönüyor"

BAŞBAKAN "TESİS Mİ DAHA ÖNEMLİ, ZEYTİN Mİ?" DİYE SORMUŞTU


Başbakan Binali Yıldırım geçtiğimiz hafta partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada  "Zeytin mi daha önemli, yapılacak tesis mi daha önemli, Türkiye'nin geleceği açısından. Bir kaşık suda fırtına koparmamak lazım. Muhalefetin derdi, üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek"

Zeytin alanlarıyla ilgili tartışma yaratan madde, zeytinlik sahalarla ilgili koruma kurulu oluşturulması ve 'kamu yararı' kararı alınmış yatırımlar için bu sahalarda yatırım yapılmasının alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı iznine tabi tutulmasını öngörüyordu.