Teşrik kelimesi Arapça'da etleri doğrayıp, kurutmak manasına gelirken, tekbir ise Allah'ı yüceltmek anlamına gelir. Teşrik tekbirleri İslam dininde vacip olarak kabul edilir.  Teşrik tekbiri ne zaman getirilir? Mezheplere göre hükmü nedir? Bu sorulara Diyanet İşleri Başkanlığı cevap verdi biz de sizler için derledik. Peki  Teşrik tekbiri ne zaman başlar, ne zaman biter, kaç defa tekrarlanır, nasıl getirilir?

TEŞRİK TEKBİRLERİ NE ZAMAN BAŞLAR, HÜKMÜ NEDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre;

"Teşrik" Arap dilinde etleri doğrayıp kurutmak demektir. Vaktiyle bayramın birinci günü Mina'da kesilen kurbanların etleri, bayramın 2., 3. ve 4. günlerinde güneşte kurumaya bırakılırdı. Bu sebeple bu üç güne et kurutma günleri anlamında "eyyam-ı teşrik / teşrik günleri" denilmiştir. "Tekbir" ise Allah'ı ululamak, yüceltmek demektir. Kurban bayramının arefe günü (9 zilhicce) sabah namazından başlayarak bayramın 4. gününe ikindi namazına kadar (13 zilhicce) ikindi namazı dahil farz namazlardan sonra toplam 23 defa "Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd" cümlesini söylemeye "teşrik tekbiri" denir. İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed'e göre bu tekbirlerin söylenmesi kadın-erkek her Müslümana vaciptir. Ebû Hanîfe'ye göre bu tekbirin; arefe günü sabah namazından itibaren bayramın birinci günü ikindi namazına kadar sekiz vakit, cemaatle kılınan farz namazlardan sonra söylenmesi vaciptir. Bu tekbirleri söylemek, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre sünnet, Mâlikî mezhebine göre müstehaptır. (İ.K.)

[old_news_related_template title="Kurban bayramı namaz saatleri (İl il bayram namazı saatleri) 2017 namaz saatleri" desc="Kurban Bayramı için heyecan dorukta. Kutlu bayrama ramak kala yurdumuzun her yerindeki vatandaşlarımız bayram için hazırlıklarını yapıyor. Bizler de inanan vatandaşlarımız için bayram namazı saatlerini derledik. İşte il il bayram namazı saatleri, kurban bayramı namaz vakitleri ve bayram namazı nasıl kılınır sorusunun cevabı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/kurban-bayrami-4.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/kurban-bayrami-namaz-saatleri-il-il-bayram-namazi-saatleri-2017-namaz-saatleri-1995005/"]

TEŞRİK TEKBİRİNİN ANLAMI NEDİR?

Kurban Bayramı'nın arifesinde (9 zilhicce) sabah namazından başlayarak bayramın 4. günü ikindi namazına kadar (13 zilhicce) farz namazlardan sonra toplam 23 defa "Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd' cümlesini söylemeye 'teşrik tekbiri' deniyor.

tesrik-tekbiri

İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed'e göre bu tekbirlerin söylenmesi kadın-erkek her Müslümana vacip. Ebû Hanîfe'ye göre bu tekbirin arife günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazı da dahil olmak üzere sekiz vakit, cemaatle kılınan farz namazlardan sonra söylenmesi vacip.

Teşrik tekbiri “Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur. O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Hamd Allah’a mahsustur”anlamına gelir.

Bu tekbirleri söylemek, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre sünnet, Mâlikî mezhebine göre ise müstehap.

Teşrik tekbiri getirmek için illa kurban kesmek gerekmiyor. Kurban kesmeyenler de tekbir getirmekle yükümlü.

Arefe gününün sabah namazından itibaren bayramın 4. günü ikindi namazına kadar 23 vakit farz namazını müteâkip birer defa.

[old_news_related_template title="Kurban Bayramı namazı nasıl kılınır? (Bayram namazı nasıl kılınır 2017) Bayram namazı kaç rekattır?" desc="Kurban Bayramı için geri sayım sürüyor. Bayram öncesi kurban kesme hazırlıklarına başlayan inanan vatandaşlarımız, bir yandan da bayram namazı için merakla bekliyor. Peki kurban bayramı namazı nasıl kılınır, bayram namazı kaç rekattır?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/sukur-namazi-iha-487.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/kurban-bayrami-namazi-nasil-kilinir-bayram-namazi-nasil-kilinir-2017-bayram-namazi-kac-rekattir-1994799/"]