Akciğerlerdeki havanın göğüs kafesi içine dolması sonucu akciğerin çökmesi ve işini yapamaması durumu olarak kendini gösteren akciğer sönmesi rahatsızlığı hayati sonuçlar doğurabiliyor. Konu ile ilgili bilgi veren Şişli Kolan Hastanesinden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan, "Akciğeri çevreleyen, akciğer üzerine yapışık zar ile göğüs duvarının iç zarını kaplayan dış zarın arasında normal şartlarda hava bulunmaz. Akciğer sönmesi dediğimiz pnömotoraksta, bu iki zarın arasına hava girer ve birikir. Eğer kaçak büyük ise kalp ve karşı akciğeri de baskı altına alabilir." şeklinde konuştu.

Demirhan, akciğer sönmesinin, spontan (kendiliğinden) ve spontan olmayan pnömotoraks diye iki ana başlık olarak ayrılabileceğini söyledi. "Bül ve bleb denilen olayla da akciğerin üzerinde küçük ve büyük hava kesecikleri oluşur ve bunlar spontan pnömotoraksın en sık nedenidir. Bu hava keseciklerinin patlaması ile akciğerin içinden göğüs kafesi içine hava sızar ve akciğer balon gibi söner. Ayrıca bu durum kalıtsal akciğer hastalıklarından kaynaklanabileceği gibi dışarıdan gelen darbelere bağlı da gelişebilir." açıklamasını yapan Demirhan uyardı:

"UZUN BOYLU, ZAYIF VE KAMBUR ERKEKLER TEHLİKEDE"

Primer spontan pnömotoraks, sigara içen, uzun boylu, zayıf ve hafif kambur, genç yetişkin erkeklerde daha sık görülen rahatsızlıktır ayrıca pilot ve dalgıç gibi meslek gruplarını da hedef alıyor. Araştırmalar 100 binde 5-10 kişide görüldüğünü söylüyor. Erkeklerde kadınlardan 6 kat daha sık görülür. Ülkemizde yılda 13 bin civarında akciğer sönmesi vakası saptanmaktadır. Bunların 10 bine yakını yatırılarak tedavi edilmektedir. Hastaların yüzde 40’a yakını 15-45 yaş grubunda ve 3’te biri erkektir. Nadir de olsa büllöz doku kansere dönüşebilme ihtimali var. Akciğerdeki hasarın çok büyük olması na bağlı hava kaçağının fazla olduğu durumlarda ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.” dedi.

[caption id="attachment_2093516" align="aligncenter" width="880"]Dalgıç ve pilotlar da risk altında. Dalgıç ve pilotlar da risk altında.[/caption]

"KALP KRİZİ İLE KARIŞTIRILIYOR"

Genelde yavaş ve hafif klinik belirti vermesine rağmen ani ve şiddetli gelen göğüs ağrısı-nefes darlığı ile belirti verdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Özkan Demirhan,” Ani gelen şiddetli göğüs ağrısı ve nefes darlığı ciddi Pnömotoraks’ın en belirgin belirtileridir. Göğüs ağrısı o kadar şiddetlidir ki, genellikle kalp krizi ile karıştırılır. Öte yandan pnömotoraks KOAH’lı hastalarda da sık gördüğümüz bir rahatsızlıktır. Bu hastalarda öncelikli şikayet nefes darlığıdır. Dolayısı ile KOAH’lı bir hastanın da göğüs ağrısı ve nefes darlığı durumunda KOAH atağı olarak geçiştirilmeden Pnömotoraks ihtimaline karşı da mutlaka tetkik edilmesi gerekir.” şeklinde konuştu.

TEDAVİSİ VAR MI?

Akciğer sönmesinde izlenecek tedavi yöntemlerine de değinen Demirhan,” Pnömotoraks tedavilerinde 4 temel ilke vardır. Akciğerin genişlemesinin sağlanması, şikayetlerin ortadan kaldırılması, komplikasyonların önlenmesi ve nükslerin önlenmesi şeklinde. Bunlardan ilki oksijen desteğidir, hava miktarı az olan kişilere uygulanır ve hasta gözlemlenir. Bir diğeri iğne aspirasyonudur. Pnömotoraks alanı yüzde 15’ten büyükse hava kesilene kadar iğne ile boşaltılır. Eğer akciğerden kaçan hava fazla miktarda ise dren takılarak havanın boşaltılması sağlanır. Orta ve büyük derecede Pnömotorakslarda karşı akciğer ve kalbe baskı yapacak durumda olanlarda Tüp Torakostomi denilen yöntem kullanılmaktadır. Tüm bunlara rağmen; genişlemeyen akciğer dokusu varlığında, her iki akciğerde de sönmenin olduğu durumlarda, göğüs kafesi içinde kan birikmesi durumunda, takılmış olan göğüs dreninden devam eden hava kaçağının fazla olması durumunda ayrıca sosyal endikasyonları olan pilot, dalgıç, gemici gibi meslek grupları ile sağlık merkezine uzakta oturan hastalarda cerrahi önerilmektedir.

[caption id="attachment_2093520" align="aligncenter" width="880"]Akciğer sönmesi sorununun bir tedavisi var mı? Akciğer sönmesi sorununun bir tedavisi var mı?[/caption]

Cerrahide kapalı ( videotorakoskopik –robotik ) yöntemler kullanılıyor. Bunlar göğüs cerrahlarının en sık yaptığı ameliyatlardandır. Eskiden açık ameliyatlar daha fazla yapılırdı ama artık videotokoskopik ve robotik ameliyatlar küçük kesi ile yapılıyor. Ameliyatların başarı şansı yüksek ancak hastalar sigaradan uzak durmazsa hastalık nüks edebiliyor.” şeklinde bilgi verdi.

[old_news_related_template title="Pıhtı küçük, riski büyük... Dünyada en çok ölüme sebep olan hastalık: Tromboz" desc="Tromboz, dünyada her yıl 3 milyon, Türkiye'de ise 30 bin kişinin ölümüne sebep oluyor. Bacak ya da kollarda oluşan bir pıhtı ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Üstelik bebek ya da yaşlı, hepimiz bu riski taşıyoruz. En çok tehlikede olan grup ise ofis çalışanları... Ancak bu tehlikenin karşısında alınabilecek önlemler de çok basit. Ofis çalışanları nelere dikkat etmeli, uzun yolculuklarda nasıl önlemler almalı, belirtileri neler? Uzmanlar hayati bilgiler verdi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/ofis.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/pihti-kucuk-riski-buyuk-dunyada-en-cok-olume-sebep-olan-hastalik-tromboz-2048775/"]