BEYİNDER (Beyin Damar Hastalıkları Hasta Derneği), felç konusunda halkın bazı medya araçlarında ve sosyal ortamlarda yanlış bilgilere maruz kaldığını belirterek 29 Ekim Dünya İnme Günü nedeni ile bir basın açıklaması yaptı. Dernek adına BEYİNDER Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana bilim Dalı Vasküler Nöroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Uğurlu Uludüz yaptığı açıklamada doğru ve zamanında tedavinin önemini belirterek şu bilgileri verdi:

DOĞRU BİLGİ ALMAK İÇİN NERELERE BAŞVURMALI?

doktor Ülkemizde inme konusunda sadece iki merkez mevcut; Eskişehir Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Vasküler Nöroloji Bilim Dalı.


“Hastalık konusunda doğru bilginin alınacağı ana merkez Türk Nöroloji Derneği veya Beyin Damar Hastalıkları Hasta Derneği olmalıdır. İnme tedavisi, hem sürecin iyi değerlendirilmesi ve hem de kullanılacak tedavi yöntemlerinin hastadan hastaya değişkenlik göstermesinden dolayı kişiye özgüdür. İnme ile mücadelede tek bir hekim değil multidisipliner konusunda yetkin bir ekip birlikteliği önemlidir. Ülkemizde inme konusunda sadece iki merkez mevcut; Eskişehir Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Vasküler Nöroloji Bilim Dalı.

FELÇ NASIL ÖNLENİR?

Felcin önlenmesinde yaşam tarzı değişiklikleri olarak beslenmede doymuş yağ asitleri içeren yiyeceklerden kaçınmak, lifli besinler yemeye özen göstermek, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek, tuzu kısıtlamak önem taşır. Özellikle Akdeniz diyetinin inmeden koruyucu (zeytin yağı ve sebze içerikli diyet) olduğu ortaya konulmuştur. Diğer yandan fiziksel aktivitenin arttırılması inme riskinde düşüş ile ilişkili bulunmuştur. Günde en az 30 dakikalık yürüyüşlerin yapılması ya da kalori kaybı olarak buna eş değer fiziksel aktiviteyi içeren egzersizlerin düzenli uygulanması gerekmektedir.

Günde en az 30 dakikalık yürüyüşlerin yapılması ya da kalori kaybı olarak buna eş değer fiziksel aktiviteyi içeren egzersizlerin düzenli uygulanması felci önlüyor. Günde en az 30 dakikalık yürüyüşlerin yapılması ya da kalori kaybı olarak buna eş değer fiziksel aktiviteyi içeren egzersizlerin düzenli uygulanması felci önlüyor.


Hipertansiyon, kontrolsüz şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi risk faktörlerinin kontrol altına alınması, tansiyonun 140/90 mmHg altında tutulması, sigara ve alkol tüketiminden kaçınılması, kilo fazlalığının diyetlerle uygun sınırlara çekilmesi inmenin önlenmesinde temel prensipler arasında yer almaktadır. Bu risk faktörlerine yönelik doktorunuzun gerekli durumlarda önereceği ilaçları düzenli kullanmak da felcin tekrarlama riskini azaltmaktadır.

HER YIL 795 BİN KİŞİ İNME GEÇİRİYOR

Dünyada her yıl yaklaşık 795 bin kişi ülkemizde ise her yıl 40 bin kişi yeni veya tekrarlayan inme geçirmektedir. Geçen her 40 saniyede bir kişi inme geçirmekte; üç dakikada bir kişi de inme nedeni ile yaşamını yitirmektedir. İnme son 20 yıla kadar dünya sağlık örgütü listesinde ölüm nedenleri arasında 3. sırada iken günümüzde toplumun bilinçlenmesi, inmeye ilişkin semptomların öğretilmesi ve akut inme tedavisinin daha yaygın kullanıma girmesi ile tanı ve tedavide önemli gelişmeler kaydedilmiştir.

İnme özellikle son 20 yıldır tanı ve tedavi alanında hızlı gelişmeler sayesinde tedavi edilebilir bir hastalık durumundadır ve bu tedavinin başarılı olması için erken davranmak hayati önem taşır. Acil durumlarda hızlı ve başarılı tanı tedavi için inme konusunda deneyimli merkezlerin belirlenmesi ve acil hizmetinin hastaları bu merkezlere ulaştırmaları gerekmektedir. Vasküler Nöroloji eğitimi olmayan hekimlerin inme hastalarına acil müdahale yapabilecek ilgili uzmanlar ile hızlıca iletişime geçmeleri önemlidir.