Geçtiğimiz hafta Üsküdar Üniversitesi'nin davetiyle İstanbul'a gelen Prof. Dr. Madjid Samii, beyin sağlığı ile ilgili sorularımızı yanıtladı. Prof. Dr. Samii, kendisinin de her 6 ayda bir bu kontrolleri yaptırdığını söylüyor. İşte, özellikle yaşı 35-40 aralığında olan herkesin alması gereken en önemli önlem...

"HERKES KALBE ODAKLANIYOR AMA BEYNİ ÖNEMSEMİYOR"

Prof. Dr. Madjid Samii: Beyin sağlığına yeteri kadar önem verilmiyor Prof. Dr. Madjid Samii: Beyin sağlığına yeteri kadar önem verilmiyor


Derslerimde, herkesin beyne değil daha çok kalbe odaklandığını anlatıyorum. Kalp sağlığı ile ilgilenmek ve kendini bu anlamda korumak yanlış değil, kalp doktorunuza elbette gidin. Ancak insanlar 'Beynimin sağlık durumu nasıl?' diye asla düşünmüyorlar. İnsanları beyin sağlığı ile ilgili düşündürten birkaç durum var. Bunlardan ilki felç geçirmek. Felç durumunda birden bire konuşamamaya, yürüyememeye başlıyorlar ve ancak o zaman yardım istemek için 'iyi bir doktora gitmeliyim' diyorlar. İkincisi bir şeyleri unutmaya başladıklarında ve hafızaları zayıfladıklarında, beyinleri hakkında endişelenmeye başlıyorlar. Ancak özellikle bu iki durum başınıza geldiğinde artık çok geç olmuş oluyor. Bütün bunların sebebi genç yaşlarınızda "Her şeyi yiyebilirim, her şeyi yapabilirim, kendimi çok iyi hissediyorum, hiçbir sorunum yok" diyerek sanki bu sorunlar başınıza hiç gelmeyecekmiş gibi yaşamanız.

BEYİN SAĞLIĞINA YATIRIM İÇİN SON DURAK: 35-40 YAŞ

Beynin sağlık durumunu etkileyen ana sebeplerden biri beyindeki kan akışıdır. Bu durum kalp ve böbrekler için de geçerli. Yani erken yaşlarda ve özellikle de 35-40 yaş arası, ki bu yaş aralığı çok kritiktir, herkes damar sisteminin tamamen sağlam olup olmadığına dikkat etmeli. Çünkü kanserden ve diğer bütün hastalıklardan daha çok, damar sistemimizdeki sorunlardan dolayı ölüyoruz. Damarlar özen gösterilmedikçe gittikçe küçülüyor, büzüşüyor, kireçleniyor. Bu nedenle insanların 35-40 yaşlarındayken en önemli amacı damarlarını korumak olmalıdır.

beyin-1

BU ÖNLEMLERİ ALMAZSANIZ RİSK YÜZDE 80'E ÇIKIYOR

Peki bu ne demek? Bu, damarlarınızdaki yağ oranını kontrol altında tutmanız gerekiyor demek. Eğer bu değer iyi bir seviyede değilse, yani kanınızdaki yağ oranı yüksekse derhal düşürmelisiniz. Bu konuda size yardım edebilecek birkaç yol var: Birincisi beslenme, ikincisi hareketlilik ve üçüncüsü de kanda aşırı yağlanma varsa doktor tavsiyesiyle kullanacağınız ilaçlar. Damar sağlığına dikkat eden insanların incelendiği pek çok araştırma var. Bu araştırmalarda damar sağlığını önemseyen kişilerin beyinlerinde bir problem oluşma riski yüzde 20. Ancak bu konuya gereken önem verilmediğinde risk yüzde 80'e çıkıyor. Bugün bir istatistik yapsanız ne yazık ki ancak yüzde 5'imizin bunu önemsediğini görürsünüz. Bu anlattıklarım insan beyninin tedavisidir.

"DAMAR SAĞLIĞI, BEYİN SAĞLIĞI DEMEK"

Her şeyi ama her şeyi küçük porsiyonlarda yiyebilirsiniz. Şekeriniz, kolesterolünüz yükselmediği sürece beslenmenizde sorun yok demektir. Ancak kolesterolünüz, şekeriniz ve kan basıncınız yüksekse, ki kan basıncı da çok önemlidir, organlarınız bundan zarar görmeye başlar. BEYNİ TEDAVİ ETMEK, DAMARLARI TEDAVİ ETMEKTİR dememin sebebi bu. Ben her 6 ayda bir, iç hastalıkları uzmanına giderek kontrollerimi yaptırırım ve doktorum şu an 18 yaşındaki bir gencin damarlara sahip yaşlı bir adam olduğumu söylüyor.