Güneşin yaydığı ışınlar olmasaydı vücudumuzda D vitamini üretilemezdi. Güneşin katkısının yanında yağlı balıklar, süt ürünleri ve mantarlar sayesinde de bir miktar D vitamini üretmek mümkün oluyor. Peki en önemli vitaminlerden biri olan D vitamininin görevi ne?

Güneş ışınlarının yeryüzüne az ulaştığı Kuzey yarımkürede D vitamini eksikliği sıkça görülüyor. Bu eksiklik de kemik erimesi, kemik eğriliği, zayıf bağışıklık sistemine neden oluyor ve vücut enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor.

D VİTAMİNİ YETERSİZLİĞİ HANGİ HASTALIKLARI TETİKLER?

kanser-hucresi

Yetersiz miktarda D vitamini bulunması bu hastalıkları tetikliyor: Tip 2 diyabet, kalp ve dolaşım rahatsızlıkları, kanser, MS olarak bilinen Multipl skleroz (çoklu sertleşim) adlı nörolojik hastalık ile D vitamini eksikliği arasındaki bağlantı da bilim insanları tarafından çok yönlü olarak olarak araştırılıyor. DW'nin haberine göre bazı araştırmalarda MS hastalığının tedavi sürecinde yapılan yoğun D vitamini takviyesinin, hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı, hatta kısmen gerilemesine neden olduğu görüldü.

D vitamini eksikliği olup olmadığının basit bir kan testiyle anlaşılabileceğini kaydeden Münih'deki Helmholz Araştırma Merkezi Epidemiyoloji Enstitüsü uzmanlarından Dr. Barbara Thorand "Bu testte, D vitaminin karaciğerde üretilen şekli olan 25 Hidroksi Vitamin D'nin yoğunluğuna bakıyoruz. 50nmol/L ya da 20ng/ml değerleri ideal bir D vitamini tedariki anlamına gelmektedir" diyor.

YAŞLILIK DÖNEMİ KRİTİK!

Barbara Thorand başkanlığında yapılan bir araştırma çarpıcı veriler ortaya koyuyor: Buna göre Almanya'daki yaşlı insanların yarıdan fazlasından D vitamini eksikliği görülüyor. Aslında bu sorunun herkesi kapsadığını belirten Thorand, yaşlı insanlarda bunun daha bariz şekilde ortaya çıkmasını ise şöyle açıklıyor:

"İnsan cildi, ilerleyen yaşla birlikte güneş ışınlarından D vitamini üretme yetisini kaybediyor. Bu nedenle de 65 yaş üstü kişilerin, hayatî öneme sahip D vitaminini yeterli miktarda alamama tehlikesi çok daha yüksek."

AŞIRI DOZDA D VİTAMİNİ ZARAR VERİR Mİ?

D vitamininin en önemli işlevlerinden biri de vücuttaki kalsiyum emilimini düzenlemek. Kalsiyum, kemiklerimizin en önemli bileşenlerinden birini oluşturuyor. Dr. Barbara Thorand, tam da bu noktada, gıda takviyesi olarak alınan D vitamini haplarının tehlikeli olabileceğine dikkat çekiyor: "Sürekli olarak yapılan yüksek dozdaki harici D vitamini takviyesi, kandaki kalsiyum seviyesinin aşırı yükselmesine neden olur. 'Hiperkalsemi' adını verdiğimiz bu durum, organ ve damarlarda kireçlenmeye neden olabilir. Bu da böbrek taşı oluşumu ve kalp krizi gibi rahatsızlıklara zemin hazırlayabilir."

Bu nedenle D vitamini takviyesi kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışılmasını tavsiye eden Barbara Thorand, son olarak şu bilgiyi aktarıyor: "Piyasadaki günlük maksimum 1000 IU doza sahip olan ilaçlarda aşırı doz endişesi yaşamanıza gerek yok".

[old_news_related_template title="D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır?" desc="D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Bariz bir belirtisi olmasa da vücudunuz D vitamini rezervinizin azaldığını gösteren bazı sinyaller verir. İşte sırasıyla onlar…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/buyuk-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/d-vitamini-eksikligi-nasil-anlasilir/"]