Açık kalp ameliyatlarının başarı oranı yapıldığı saate göre değişiyor mu? Fransız bilim insanlarının yaptığı araştırma, biyolojik saatin bu ameliyatların başarısı için etkili olduğunu gösterdi. Peki ne zaman yapılmalı=

Sirkadiyen ritim yani biyolojik saat, davranışlarımız ve bedensel işlevlerimizi etkiliyor. Tıbbi bir yayın organı olan Lancet'ta yayımlanan araştırmaya göre bu etkinin açık kalp ameliyatların yapıldığı saatler için de geçerli olduğunu gösterdi. Araştırmayı yapan Fransız bilim insanları, açık kalp ameliyatlarının öğleden sonra saatlerinde yapılmasının, bedeninin vücut saati nedeniyle daha güvenli olduğunu açıkladı. Buna göre kalp, sabah saatlerine kıyasla öğleden sonra daha güçlü ve ameliyata bu saatlerde daha dayanıklı.

KOMPLİKASYON RİSKİ YARIYA DÜŞTÜ

Kalp kapakçığı değişiminin içinde bulunduğu ameliyatlarda doktorların kalbi durdurması gerekiyor. Bu durum da kalp dokusundaki oksijen dolaşımının azalması nedeniyle, organı baskı altına alıyor.

BBC Türkçe'deki habere göre doktorlar ve araştırmacılar, kalp krizi, kalp yetmezliği ve ameliyat sonrası ölüm gibi komplikasyonları incelemeye aldı ve şu sonuca vardı:

*Sabah saatlerinde operasyon yapılan 298 hastadan 54'ü bu problemleri yaşadı.
*Öğleden sonra operasyon yapılan 298 hastadan ise 28'i bu problemleri yaşadı.
*Öğleden sonra operasyon yapılan hastaların komplikasyon yaşama riski yarı yarıya azaldı

"AMELİYATTAN KORKMAYIN!"

Araştırmayı gerçekleştiren isimlerden Pasteur de Lille Enstitüsü'nden Bart Staels, "Biz insanların kalp ameliyatı olmaktan korkmasını istemiyoruz" açıklamasını yaptı. Staels, ameliyatların sadece öğleden sonra saatlerinde gerçekleştirilmesinin de hastaneler açısından imkansız olduğunu vurguladı.

Profesör Staels, bu araştırmanın sonuçlarının, risk görülen hastaların ameliyatları için uygulanabileceğini de ekledi.
İngiliz moleculer biyoloji uzmanı John O'Neill de araştırma sonuçlarını katılarak, "Kardiyovasküler sistemimizin en yüksek verimine akşam üstü saatlerinde ulaşıyor. Atletler de en iyi zamanlarını bu saatlerde yaparlar" dedi.

Araştırmayı yayımlayan bilim insanları, vücut saatinin başka ameliyatlarda rol oynayıp oynamadığına ilişkin incelemeler yapılacağını da duyurdu.

[old_news_related_template title="2017 Nobel Tıp Ödülü: Biyolojik saatimiz nasıl işliyor?" desc="Nobel Tıp Ödülü bu yıl sirkadiyen ritmini kontrol eden moleküler mekanizmanın keşfine verildi. Ödül, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young adlı üç Amerikalı bilim insanı arasında paylaştırıldı. İşte Nobel ödülü alan bu çalışmaya dair ayrıntılar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/hall-rosbash-young.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/2017-nobel-tip-odulu-biyolojik-saatimiz-nasil-isliyor-2035361/"]

[old_news_related_template title="Biyolojik saat önemi ve etkileri" desc="Beth Israel Deaconess Medical Center tarafından yapılan araştırma, Boston Eyaleti'ndeki 19 bin tüp bebek tedavisi vakası incelenerek gerçekleştirildi" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/880biyolojik-saat.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/biyolojik-saat-onemi-ve-etkileri/"]