İngiltere'de 4 kişiyi enfekte eden sıtma parazitinin, sıtma tedavisinde kullanılan bir ilaç karışımına karşı evrim geçirerek dayanıklılık kazandığı tespit edilmesini Sözcü 31 Ocak 2017 tarihinde yer verdiği haber ile gündeme getirmişti. Evrimle ilgili bu çarpıcı haber Türkiye'de evrimin eğitim müfredatından çıkartılması ve Numan Kurtulmuş'un evrimin "eskimiş ve çürümüş bir teori" olarak nitelemesini akla getirdi.

[old_news_related_template title="Bilim insanlarından ürkütücü açıklama: Sıtma parazitleri ilaçlara karşı evrimleşerek direnç kazandı" desc="Temel bir sıtma tedavisi ilk defa başarısız oldu! İngiltere'de 4 kişiyi enfekte eden sıtma parazitinin, sıtma tedavisinde kullanılan bir ilaç karışımına karşı evrim geçirerek dayanıklılık kazandığı tespit edildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/sitma-ve-sivrisinek.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/sitma-parazitleri-ilaclara-karsi-evrimleserek-direnc-kazandi-1653123/"]

Her iki gelişmeyle ilgili Sözcü olarak Prof. Dr. Celal Şengör’ün görüşlerine tekrar başvurduk. İşte sıtma haberi ve evrime uğrayan sivrisinekler hakkında Profesör Şengör’ün açıklamaları:

“İngiltere’de sıtma ilaçlarının evrimleşerek o ilaçlara karşı direnç kazanan sivrisineklerin taşıdığı mikroplar karşısında işe yaramaz hale gelmeleri, gözümüzün önünde meydana gelen bir biyolojik evrim olayıdır. Bu olayda karşımıza çıkan tehlikeyi anlamak ve onunla savaşabilmek için evrim teorisini ve evrimin nasıl çalıştığını bilmek yaşamsal önemi haizdir. Ortadoğu solunum sendromu, Lassa ateşi, Nipah gibi hastalıkların mikropları da evrimleşmekte ve antibiyotiklerimizi etkisiz kılmaktadırlar. Bu tür evrim olaylarıyla mücadele etmek için ilaç şirketleri temeli evrim kuramına dayanan araştırmalar yürütmektedirler.

Bu araştırmalara yarım milyar dolarlık bir bütçenin yeni ayrıldığını Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) geçenlerde ilan etti. Hal böyleyken Türkiye’de evrimin modası geçmiş, çürümüş bir teori olduğu şeklinde son derece cahilane sözlerle karşılaşıyoruz, hükumet, evrim dersini okullardan kaldırıyor. Bu nasıl bir gaflettir, nasıl bir cehalettir, anlamak mümkün değil. Hele bizimki gibi sıtma üretecek alanları bol olan bir ülkede. Bu sorun yakında Türkiye’ye de gelecek. Ama bizim hükumetimiz evrime inanmayanlardan oluştuğu için nasıl mücadele edeceğiz çok merak ediyorum.

Evrime inanmamak, dünyanın küre olduğuna inanmamaya benziyor. Bu kadar bilgisizlikle bir ülke nasıl yönetilir, halkımızı bunu düşünmeye davet ediyorum."

[old_news_related_template title="Prof. Dr. Celal Şengör Sözcü'ye konuştu: Evrim teorisine çürümüş demek cehaletin daniskasıdır" desc="MEB'in hazırladığı yeni müfredatta evrim teorisine yer verilmemesini savunan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a bir tepki de uluslararası bilim camiasında sözü geçen akademisyenlerimizden Prof. Dr. Celal Şengör'den geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/celal-sengor.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/egitim/prof-dr-celal-sengor-sozcuye-konustu-evrim-teorisine-curumus-demek-cehaletin-daniskasidir-1650887/"]

Prof. Dr. Celal Şengör bir televizyon programında evrim ve mikroplar üzerine detaylı açıklamalarda bulunuyor: