Özge Şeker'in geçirdiği mide küçültme ameliyatı sonrası akciğerinin su topladığı ve bir süre makineye bağlı yaşadıktan sonra hayatını kaybettiği haberi üzerine 'obezite ameliyatlarındaki sorunlar' tekrar gündeme geldi. Şeker'in obezite cerrahisi yapılabilecek hasta kriterlerine uymamasına rağmen ameliyat edildiği iddiaları vatandaşların tepkisine neden oldu.

Özge Şeker ve daha nice ölümle sonuçlanan vakaların görüldüğü bu ameliyatlarla ilgili uzmanlar da sık sık uyarılar yapıyor ve ameliyat için gerekli kriterleri anlatarak vatandaşları bilgilendiriyor. Kimi durumlarda hasta için ameliyatın şart olduğu görüşünde olan uzmanlar, kriterlere uymayan hastalara uygulanmasının bir suç olduğunu vurguluyor.

[old_news_related_template title="Doç. Dr. Aziz Sümer: Türkiye 5 yıl sonra 'midesiz' kalacak" desc="Son zamanlarda, obezite cerrahisi ile zayıflama 'modası' yükselişe geçmiş durumda. Özellikle ünlü isimlerin bu şekilde kilo vererek basında yer alması, obezite ameliyatlarına olan talebin artmasına sebep oluyor. Ancak tam bu noktada farklı sorunlar ortaya çıkıyor: Uzmanlara başvuran hastaların yüzde kaçının gerçekten bu ameliyata ihtiyacı var? Bu ameliyat kimler için mucize, kimler için kesinlikle tehlikeli? Medyada obezite ameliyatları ile ilgili bilgi veren uzmanların hepsi gerçekten uzman mı? Bu gibi pek çok soruyu aklınızda bulundurarak kendinize bir yol çizmeniz gerekiyor. Obezite ve diyabet cerrahisinde uzun zamandır adını duyduğumuz Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Aziz Sümer, sozcu.com.tr okuyucularına çarpıcı bilgiler verdi ve şu konunun altını çizdi: 'Böyle giderse, Türkiye 5 yıl sonra 'midesiz' kalacak.' İşte nedeni..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/11/aziz-sumer.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/saglik/doc-dr-aziz-sumer-turkiye-5-yil-sonra-midesiz-kalacak-1523432/"]

Bir süredir obezite cerrahisi uygulaması ile ilgili yeni düzenlemeler üzerine çalışan Sağlık Bakanlığı da bir genelge yayınlayarak 'obezite cerrahisi uygulamalarındaki muhtemel komplikasyonların en aza indirgenmesi, yaşanan olumsuzlukların giderilmesi ve hasta mağduriyetinin önlenmesi' amacıyla, ameliyat kararının nasıl alınması gerektiği, ameliyatı gerçekleştiren uzmanların ve sağlık tesislerinin sahip olması gereken yeterliliklerin ne olması gerektiği gibi kriterler sıraladı.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan imzası ile yayınladığı genelge şöyle:

Bilindiği üzere son zamanlarda yaşam tarzı ve beslene alışkanlıklarındaki değişiklikler nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de obez kişi sayısı giderek artmaktadır.

Obezite yalnız kendi varlığı ile ilgili değil, Tip-2 diyabet, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, kanser, depresyon, kısırlık ve benzeri ilişkilendirilen hastalıkların yanı sıra sosyal yaşamı da olumsuz olarak etkileyen önemli bir toplum sağlığı sorunu olarak ön plana çıkmıştır.

Bakanlığımız, ülkemiz için giderek önemli bir toplum sağlığı sorunu haline gelen obezitenin önlenmesi ve obezite tedavisinin sağlanması amacıyla halkımıza yönelik sağlıklı yaşam programları geliştirmiş ve uygulamaya koymuştur.

Bununla birlikte son zamanlarda; gerek yazılı ve görsel basına yansıyan, gerekse Bakanlığımıza yapılan bildirimlerden obezite tedavisinde giderek yaygınlaşan bir tedavi olarak uygulanan ve obezite cerrahisi olarak adlandırılan cerrahi uygulamalara bağlı olarak bazı vakaların ölümle sonuçlanması Bakanlığımızın hizmet sunum ilke ve politikaları gereği kabul edilemez bir durumdur.

Bu sebeple, obezite cerrahisi uygulamalarındaki muhtemel komplikasyonların en aza indirgenmesi, yaşanan olumsuzlukların giderilmesi ve hasta mağduriyetinin önlenmesi için aşağıdaki tedbirlerin alınmasına yönelik düzenlemelerin yapılmasında fayda ve lüzum görülmüştür.

1-Obezite cerrahisi uygulayacak cerrah; bariyatrik cerrahi yaklaşımları ve ileri laparoskopik tekniklerini uygulama konusunda bilgili ve deneyimli olmalıdır.

2-Obezite cerrahisi uygulanması kararı, cerrahi uygulamayı yapacak ilgili cerrahi uzmanın muayenesi sonrasında; endokrinoloji/dahiliye, akıl ve ruh sağlığı hastalıkları ile anestezi ve reanimasyon uzmanının konsültasyonu sağlanarak alınmalıdır. Hastanın tıbbi durumunun gerektirdiği durumlarda kardiyoloji, göğüs hastalıkları ile fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının ve gerektiğinde ilgisine göre diğer uzmanlık dallarının da konsültasyonları istenebilir.

3-Obezite cerrahisi uygulamasında karar verilen kişiler, operasyon öncesinde; uygulanacak cerrahi prosedürler, fayda ve zararları ile olası ameliyat riskleri hakkında bilgilendirilmelidir.

4-Obezite cerrahisi uygulamalarının yapılacağı sağlık tesislerinin; ameliyat öncesi gerekli değerlendirme ve konsültasyonlarının yapılabileceği yeterlilikte uzman tabip ve donanım altyapısı imkanlarına sahip olması ve bünyesinde ameliyat sonrası dönemde oluşabilecek komplikasyonların zamanında ve etkili bir şekilde yönetilebileceği, ilgili mevzuatına göre tescilli yapılmış üçüncü seviye erişkin yoğun bakım servisi ve endoskopi ünitesi ile obezite şartlarına uygun alt yapı ve cerrahi donanım şartlarını haiz ameliyathane bulunmalıdır.

5-Sağlık tesisi bünyesindeki yatak, sedye, ameliyat masası ve benzeri donanım bakımından obez hastalara uygun olarak yapılandırılmış olmalıdır.

6-Obezite cerrahisi uygulanan hastanın, ameliyat öncesi ve sonrası beslenme, egzersiz ve psikolojik danışmanlık vb. programların düzenlenmesi, idame tedavisinin sağlanması ve periyodik olarak takip ve kontrollerinin yapılmasından uygulamayı yapan cerrah ve ilgili sağlık tesisi yönetimi müteselsilen sorumludur.

7-Obezite cerrahisi uygulamalarının yukarıda vurgulanan usul ve esaslara uygun olarak yürütülmesinden sağlık müdürlükleri ve ilgili kamu sağlık tesisleri yöneticileri sorumlu ve yetkilidir. Aynı şekilde üniversitelere ve özel sektöre ait sağlık tesislerinin yöneticileri/mesul müdürleri ile uygulamayı yapan sağlık tesislerinde görevli cerrahi ekipler hizmetlerin, bu Genelge hükümlerine uygun olarak sunulmasından birinci derecede ve müteselsilen sorumludur.

İşbu Genelge hükümlerine aykırı uygulamaların tespiti halinde sorumlular hakkında ilgili mevzuatı çerçevesinde işlem yapılacağının tüm ilgililere imza karşılığında tepliğini önemle rica ederim.