Afrika ziyaretlerinde sıtmaya yakalanan ve İngiltere'de tedavi gören bazı hastalarda temel bir sıtma tedavisi başarısız oldu. Sıtma tedavisinde kullanılan belli bir ilaç kombinasyonu, dayanıklılık geliştirme yolunda olduğu görülen sıtma parazitine karşı etkisiz kaldı.

BBC'deki habere göre, Londra Sağlık ve Tropikal Tıp Okulu'ndan bir ekip henüz panik yapacak bir durum olmadığını ama durumun çok hızlı bir şekilde değişebileceğini; bu yüzden Afrika'daki ilaca direnç seviyesinin durumunun vakit kaybetmeden incelenmesi gerektiğini belirtti.

HER 2 DAKİKADA 1 ÇOCUK SITMA YÜZÜNDEN YAŞAMINI YİTİRİYOR

Sıtma parazitleri enfekte sivrisinek ısırıkları ile yayılıyor. Sıtma paraziti her iki dakikada bir 5 yaşının altında bir çocuğun ölümüne neden oluyor.

sitma-olduruyorİngiltere'de sıtma hastalarının çoğunluğu artemether-lumefantrine ilaç karışımı ile tedavi ediliyor. Ancak Antimicrobial Agents and Chemotherapy (Antimikrobiyal Ajanlar ve Kemoterapi) dergisinde detaylıca yer verilen klinik raporlar gösteriyor ki Ekim 2015 - Şubat 2016 arasında 4 hastada bu tedavi işe yaramadı.

[old_news_related_template title="Dünya şokta! O 13 kişi hiç hasta olmuyor" desc="ABD'de yarım milyon kişi ile yapılan bir araştırmada, aralarından 13 kişinin genetik mutasyona uğradığı ortaya çıktı" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/04/14/flash_haber1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/saglik/dunya-sokta-o-13-kisi-hic-hasta-olmuyor-1183296/"]

Bu hastaların hepsi başlangıçta tedaviye yanıt verdi ve hastalar evlerine gönderildiler ancak bir ay sonra enfeksiyonun yeniden baş göstermesi nedeniyle yeniden tedavi altına alındılar.
Sıtmaya yol açan parazitler Londra Sağlık ve Tropikal Tıp Okulu'ndaki Sıtma Referans Labaratuvarında analiz edildi. BBC News kanalına açıklama yapan Dr. Colin Sutherland, 4 hastada tedavinin başarısız olmasının dikkat çekici olduğunu, daha önce bu tedavinin başarısız olduğuna dair bir vakanın yayımlanmadığını belirtiyor.

Nihayetinde tüm hastalar başka terapiler kullanılarak tedavi edilmiş ancak analizler parazitin tedavi etkilerine karşı direnç geliştirecek şekilde evrimleştiğini gösteriyor.

HIZLA EVRİLİYOR

Dr. Sutherland bir şeylerin değiştiğini ancak henüz kriz aşamasında olmadığını söylüyor ve durum daha kötüleşmeden bu erken işaretin ciddiye alınması gerektiğini ifade ediyor.

[old_news_related_template title="Kuşların üreme evrimi nasıl izleniyor?" desc="Tavuk mu yumurtadan çıktı, yoksa yumurta mı tavuktan? Kuşların üreme biyolojisi diğer omurgalılardan farklıdır ve ornitologlar ve paleontologlar kuşların üremelerindeki benzersiz özelliklerini uzun yıllar boyunca detaylandırmak için uğraşıyorlar." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/08/1sp.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/kuslarin-ureme-evrimi-nasil-izleniyor-1348738/"]
4 hastadan ikisi Uganda'dan biri Angola'dan diğeri de Liberya'daki seyahatlerinde sıtmaya yakalanmışlar. Bu da ilaca dayanıklı sıtma parazitinin birden fazla bölgede ortaya çıktığına işaret ediyor. Dr Sutherland Afrika'da ilaç etkinliğinin analizi için daha detaylı bir araştırma yapılması gerektiğini ekliyor.

sitma-ve-sivrisineklerKıtada sıtma parazitlerinin evrilerek farklı mekanizmalar geliştirdiği görülüyor yani bu yeni bir dayanıklı sıtma parazitinin yayılması gibi gözükmüyor.
Dr.  Sutherland, bu vakalarla ilgili çalışmanın, sıtma parazitinin tedaviye karşı ne kadar hızla evrildiğini ortaya koyduğunu belirtiyor:

"Bu bulgularının önemini değerlendirmek için henüz erken ama bu makale, sıtma hastaları ile ilgili olarak sürekli uyanık olmamızın ve daha kapsamlı araştırmaların yapılamasının gerekliliğini vurguluyor."

Çeviri: Deniz Negiş

[old_news_related_template title="Çin'de sivrisinek üretmek için fabrika kuruldu!" desc="Çinliler şimdi de erkek sivrisinek yetiştirmeye başladı" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2015/08/03/67023.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2015/dunya/cinde-sivrisinek-uretmek-icin-fabrika-kuruldu-900375/"]