Uzmanlar, normal yollarla çocuk sahibi olma şansı ya olmayan ya da az olan çiftler için önemli bir yöntem olma özelliği taşıyan tüp bebek tedavisi ile ilgili, çiftlerin birçok yanlış bilgiye sahip olduğunu söylüyor. Bu durum, hastaları hem umutsuzluğa düşürüyor hem de bir çözüm arama noktasında onları engelleyebiliyor.

Bahçeci Sağlık Grubu Başkanı Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçecisozcu.com.tr okuyucuları için rehber olabilecek bilgiler verdi.

[caption id="attachment_2108900" align="aligncenter" width="880"]Prof. Dr. Mustafa Bahçeci: Tüp bebek tedavisi son çare değildir! Prof. Dr. Mustafa Bahçeci: Tüp bebek tedavisi son çare değildir![/caption]

Tüp bebek tedavisi “son çare” olarak başvurulması gereken bir tedavidir.
YANLIŞ. Tüp bebek tedavisine duyulan ihtiyaç hastaya göre değişir. Tüp bebek tedavisine ne zaman başlanmalı sorusuna yanıt çocuk sahibi olma amacı ile kliniğe başvuru yapan hastanın veya çiftin durumuna göre değerlendirilip karar verilmeli. Tedavide başarı doğrudan kadın yaşı ile orantılı olduğundan, 38 veya 40 yaşındaki bir hastanın düşünebileceği ilk seçenektir. Bu yaş grubu ele alındığında bekleyecekleri süre zaman kaybı olarak görülür belki de birkaç yıl sonra çocuk sahibi olma yetilerini tamamen kaybedebilirler. Erkek ele alındığında sperm sayısı çok azsa ya da menide sperm çıkmazsa yumurtalıklardan (testisten) sperm alınır. Medikal tedavilerle çözüme ulaşılmadığında cerrahi müdahaleye başvurulabiliyor. Böyle bir durumda da tüp bebek ilk tedavi seçeneğidir.

Tüp bebek tedavisinde ilk denemede hamile kalınmaz.
YANLIŞ. Tüp bebek tedavisi planlanan bir çiftin ilk denemesinde gebe kalabilmesi pekala mümkündür. Başarılı bir merkezde, tedavi gerçekleştirilen her iki çiftten birinde gebelik gerçekleşir. Bununla birlikte bireysel olarak bakıldığında gebe kalma oranları başta kadın yaşı olmak üzere pek çok farklı nedene göre değişir. Bazı hastaların başarıya ulaşmaları için birden fazla tedavi görmeleri gerekiyorken bazı hastalar da ilk denemede başarıyı yakalayabilir.

Tüp bebek tedavisi pahalı bir tedavidir.
YANLIŞ. Tüp bebek tedavilerinin maliyeti ülkemizde ortalama gelir düzeyindeki bir ailenin yıllık gelirine kıyaslandığında ucuz bir tedavi olarak görünmeyebilir. Fakat çiftlerimiz göreceli olarak düşük maliyetli fakat başarı şansı da düşük alternatif yol ve yöntemlere yöneldiğinde ne yazık ki çoğunlukla çok daha fazla zaman, para ve güven kaybına uğramaktadır. Ayrıca ülkemizde sunulan tüp bebek tedavilerinde maliyetin yurt dışı ile karşılaştırıldığında oldukça uygun olduğu rahatlıkla söylenebilir. Örneğin bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde sunulan standart bir tüp bebek tedavisi ücreti ile ülkemizde sunulan tedavinin ücreti kıyaslandığında, aday çiftlerin ABD’de bir tedavi ücreti yerine ülkemizde 2 veya 3 deneme gerçekleştirebilmesi mümkündür.

[caption id="attachment_2108907" align="aligncenter" width="880"]Prof. Dr. Mustafa Bahçeci: Ülkemizde en yaygın kanı, sorunun hep kadın kaynaklı olduğudur. Ancak bu yanlış bir bilgidir. Prof. Dr. Mustafa Bahçeci: Ülkemizde en yaygın kanı, sorunun hep kadın kaynaklı olduğudur. Ancak bu yanlış bir bilgidir.[/caption]

Çocuk sahibi olamayan çiftlerde problem hep kadın kaynaklıdır.
YANLIŞ. Tüp bebek tedavileri konusunda belki de en yaygın olarak doğru bilinen yanlışlardan biri çocuk sahibi olamama probleminin büyük oranda kadın kaynaklı olduğudur. Gerek ülkemizde, gerekse dünyada tüp bebek hizmetlerinin sunulduğu kurumlarda elde edilen istatistikler sorunun kadın-erkek arasında eşit dağıldığını (%50-%50) göstermektedir. Bununla birlikte tedavi için başvuran çiftlerin yaklaşık %30-40’ında sorun her iki bireyden de kaynaklanabilmektedir. Bu aşamada önemli olan problemin kimden değil nereden kaynaklandığını bulabilmek ve bu problemin çözümüne uygun tedavi seçenekleri geliştirebilmektir.

Tüp bebek tedavisinde düşük riski olmaz.
YANLIŞ. Günümüzde üreme sağlığı alanında elde ettiğimiz bilgi ve deneyimlerimiz bize tanı ve tedavi konusunda oldukça yardımcı olabiliyor fakat halen çocuk sahibi olmak isteyen fakat bu konuda sorun yaşayan, tekrarlayan düşükleri olan çiftlerde sorunu tümden çözecek kadar bir fayda sağlayabilmesi mümkün değil. Düşüklerin altında genetik, anatomik, immünolojik ve daha bilinmeyen pek çok neden yatabilir. Mevcut bilgi ve teknolojimiz sayesinde düşüklerin önemli bir kısmı engellenebiliyor olsa da tüp bebek tedavileri bu konuda yaşanabilecek riskleri tümüyle ortadan kaldıramaz. Tekrarlayan düşükleri olan hastalarda önemli olan iyi bir araştırma ve buna bağlı bir yol çizilmesidir.

Spermi olmayan erkek baba olamaz.
YANLIŞ. Gelişen teknoloji artık çeşitli nedenlere bağlı olarak hiç sperm hücresi bulunmayan erkeklere de baba olma fırsatı veriyor. Sperm sayısının net bir şekilde ortaya konulması için sperm analizinin yapılmasını öneririz. “Mikro TESE” isimli mikroskobik operasyon ile yumurtalıklarında sperm üretimi gözlenen hastalardan ameliyat ile sperm elde etmek mümkündür. Mikro TESE operasyonu; sperm üretim bozukluğu olan ve ilaçla tedavi edilemeyen erkeklerin bugün için çocuk sahibi olmalarında tek çözümdür. Çünkü bu yolla testis dokularından, elde edilebilen spermler mikroenjeksiyon yoluyla eşlerinin yumurtalarına aktarılarak başarılı bir şekilde embriyo gelişimi ve gebelik sağlanabilmektedir. Bununla birlikte yumurtalık dokusunda ameliyat sonrası hiç sperm hücresine rastlanılmamış olan erkeklerde şu an için başka herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

[caption id="attachment_2108908" align="aligncenter" width="880"]Günümüz teknolojisi, spermi olmayan erkeklere bile baba olma şansı veriyor. Günümüz teknolojisi, hiç sperm hücresi olmayan erkeklere bile baba olma şansı veriyor.[/caption]

Tüp bebek tedavisinde alınan ilaçlar kilo aldırır.
YANLIŞ. Tüp bebek tedavilerinde kullanılan ilaç dozu kadının yumurtalık rezervi ve elde edilmesi istenilen yumurta sayısına göre değişiklik gösterir. Tüp bebek demek mutlaka çok sayıda ve yüksek dozda ilaç tedavisi demek değildir. Gelişen tıp teknolojisi sayesinde tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliği ciddi oranda arttırılmış, olası yan etkileri de minimuma indirgenmiştir.

Dondurulmuş embriyonun başarısı düşüktür.
YANLIŞ. Dondurulmuş embriyoların rahme nakil edilmesi sonrası elde edilen başarı en az taze embriyolar ile elde edilen başarı kadar yüksektir. Hatta bizlerin ve dünyadaki saygın diğer merkezlerin elde ettiği gözlem ve sonuçlar dondurulmuş embriyo ile gebelik şansının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenden uygun çiftlerde embriyolar oluşturulduktan sonra dondurularak saklanabilme ve daha sonraki bir dönemde doğal rahim koşullarında nakil yapılarak daha yüksek başarılar elde edilebilmektedir.

[old_news_related_template title="Tüp bebekte yeni keşif: Sperm radarı" desc="İngiltere'de bulunan Sheffield Üniversitesi, tüp bebekte başarı şansını artıran sperm radarı geliştirdi. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, bu keşfi değerlendirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/sperm.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/tup-bebekte-yeni-kesif-sperm-radari-1876174/"]