Hekimler bir an önce sağlıkta şiddeti durduracak yasal düzenlemeler yapılmasını ve korkusuzca görevlerini yapabilmeyi istiyor. Bu endişeleri artıran son vaka Mersin'den...

Pazartesi günü saat 14.00 sıralarında, Toroslar mevkiindeki aile sağlığı merkezine gelen misafir hasta, "ağır ve tehlikeli işlerde çalışabileceğine dair rapor" istedi. Aile hekimi, böyle bir raporu vermek için gereken tetkiklerin ASM'de yapılamayacağını söyledi. Hasta, hekimle tartışmaya başladı ve elindeki sustalı bıçağı çıkarak yumruk attı. Aile hekiminin üst dudağı parçalandı. Gözaltına alınan saldırgan tutuklandı.

Dün de Bursa’da Merkez ASM’ye giden bir hasta, 10 gün istirahat raporu istedi. Aile hekimi usülsüz rapor veremeyeceğini belirtti. İstediği raporu özel bir hastaneden alan hasta, yeniden aile sağlığı merkezine gelerek, aile hekiminden ödediği muayene ücretini talep etti. Alamayınca da aile hekimini darp etti. Doktorun burnu kırıldı, saldırgan serbest bırakıldı.

Bursa Kestel’de Acil Servis Doktoru İlknur Çelik, yanlış barkod gerekçesiyle hasta yakınları tarafından yumrukla darp edilip yerlerde sürüklendi, makaslı saldırıya uğradı.

Aile hekimleri, saldırılar karşısında isyan etti.

ÖZEN : “SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI ÇIKARILSIN”

Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Çağlar Özen, meslektaşına yapılan saldırıyı kınadı:

"Son zamanlarda, sağlık çalışanlarına yapılan saldırıların temelinde rapor talepleri bulunuyor. Oysa, ehliyet, ağır ve tehlikeli işlerde çalışma ya da sporcu sağlık raporlarının verilebilmesi için özel branş tetkikleri gerekmektedir. Bu tetkiklerin aile sağlığı merkezlerinde yapılması mümkün değildir. Hangi sağlık raporunun hangi kuruluşlardan, nasıl alınabileceği mevzuatta açık ve net bir şekilde ifade edilmektedir. Aile hekimleri yapamadıkları özellikli muayeneler nedeniyle rapor vermemekte, hastalarını gerekli uzmanlıklara sevk ederek, rapor için gereken tetkiklerden geçmelerini sağlamaktadırlar. Tüm bu gerçekler ortadayken kanun koyucunun rapor konusundaki dayatması, aile hekimini adres göstermesi kabul edilemez. Böylesi bir tutum, hekimlerle vatandaşı karşı karşıya getirmekten ve şiddete davetiye çıkarmaktan başka bir sonuca hizmet etmemektedir.

doktor

Şiddetin önlenebilmesi için, "Sağlıkta Şiddet Yasası" bir an önce çıkarılmalı; sağlık okur yazarlığı iyileştirilmelidir. Mersin Aile Hekimleri Derneği olarak, yasa çıkana kadar federasyonumuzla birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz."

ŞİDDETE GÖZ YUMULMASIN!

Bursa Aile Hekimleri Derneği (BURSAHED) Genel Sekreteri Dr. Özlem Sezen, yöneticileri göreve çağırdı:

Bursa Merkez’deki aile sağlığı merkezinde, usulsüz istirahat raporu almak için başvuran vatandaşın talebi, işini iyi ve doğru yapmak isteyen aile hekimi tarafından gerekli bilgilendirme yapılarak reddedilmiştir. Bunun üzerine, rapor talebini özel bir hastanede muayene ücreti ödeyerek karşılayan vatandaş ASM’ye geri gelmiş, ödediği paranın hesabını aile hekimine sormak istemiş, bedelini de hekimi darp ederek ödetmiştir.

Kestel’de meslektaşımız İlknur Çelik, hasta yakınları tarafından darp edilmiş, yerlerde sürüklenmiştir.

Şiddetin her türüne özellikle amacı hayat kurtarmak, hedefi sağlıklı yaşamın devamını sağlamak olan sağlık çalışanlarına yapılan sözlü ya da fiziksel şiddeti kınıyoruz.

Eğitimsizliğe, hasta hakları adı altında yapılan haksızlıklara ve şiddete göz yuman yöneticileri bir kere daha düşünmeye ve karar verirken sahayı da gözlemlemeye davet ediyoruz.

AHEF’TEN SAĞLIK ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI:”YASA İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM”

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Gürsel Özer kanun koyuculara seslendi:

gursel-ozer

Bir kez daha meslektaşlarımıza yapılan saldırılarla sarsıldık. Mersin’de bir meslektaşımız, usulsüz rapor isteyen misafir hasta tarafından yaralandı. Dün de Bursa’dan benzer bir haber aldık. Yine ortada usülsüz rapor talebi vardı. Tüm meslektaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Ama geçmiyor. Bitmiyor. Sağlıkta şiddet hergün hergün yeniden çirkin yüzüyle karşımıza çıkıyor. Bursa’da, Kestel Semt Polikliniği Acil Servisi'nde görevli olan doktor İlknur Çelik, hasta yakınları tarafından yumrukla darp edildi, yerlerde sürüklendi, makaslı saldırıya uğradı. Meslektaşımız, yaptığı ilk açıklamada “yaşadığım için mutluyum” dedi. Ne yazık ki, sağlık çalışanları, artık bu noktaya geldi.

Kanun koyuculara sesleniyorum… Önlem alınması için daha kaç kişinin zarar görmesi, kaç canın feda edilmesi beklenecek? Sağlık çalışanları ne zaman görev yerlerine huzur içinde gidebilecek?Aylardır mecliste bekleyen tasarı ne zaman yasalaşacak? Sadece bu yıl içinde binlerce sağlık çalışanı saldırıya uğradı. 2014-2015 yılında bu sayı 20 bin 156 idi. Ve bu sadece kayıt altına alınmış olanlar. Başta sözel şiddet olmak üzere, birçok şiddet vakası kayıtlara geçmiyor. “Nasılsa ceza almıyorlar” deyip suç duyurusunda bulunmayan sağlık çalışanları olduğunu biliyoruz. Yani, eldeki verilerden çok daha vahim bir tabloyla karşı karşıyayız. Bu acı tablo ortadayken bir an önce harekete geçilmesini bekliyoruz.

Birinci basamağın en güçlü temsilcisi olarak, bakanlığımıza, tüm meslektaşlarımıza, meslek örgütlerine çağrı yapıyoruz. Bir araya gelelim. Etkin ve caydırıcı bir Sağlıkta Şiddet Yasası’nın bir an önce çıkarılması için birlikte hareket edelim. Yasa çıksın ki, bir hekime saldıran, tehdit eden, silah çeken kişi, bunun yanına kalamayacağını, ağır ceza alacağını bilsin. Hatta Fransa’da olduğu gibi sigortasında kesinti yapılsın.

Hemen şimdi bir önlem alınmazsa, daha çok sağlık çalışanı şiddet görecek. Bedenleri iyileşse de şiddet görmüş meslektaşlarımın kalbindeki, ruhundaki yaralar geçmeyecek. Bugün hekimini tehdit etmekte, darp etmekte sakınca görmeyen vatandaşım, bir süre sonra muayene olacak doktor bulamayacak.

Sayın Sağlık Bakanım. Bir sağlık çalışanına yapılan saldırıyı, kendinize yapılmış sayacağınızı söylediniz. Tüm meslektaşlarım adına diyorum ki, “Sağlıkta Şiddet Yasası”nın vakit kaybedilmeden çıkarılması için harekete geçin. Sağlıkta şiddetin en büyük nedeni, usülsüz hasta istekleridir. İlk sırada da usülsüz sağlık ve hastalık raporları gelmektedir. Bu tür isteklerde bulunanlara kanuni yaptırımlar uygulanmalıdır. Raporlar konusunda AHEF çalışmalarının baz alınacağı acil bir düzenleme yapılmalıdır.

Tüm meslek örgütlerimize sesleniyorum… Vakit geç olmadan birlik olalım. Yasanın çıkarılması ve şiddeti önleyecek diğer önlemlerin alınması için sizleri AHEF’le birlikte mücadele etmeye çağırıyorum.

CEZALAR ARTTIRILMALI

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) avukatı Taner Üzüm de konunun hukuki boyutuna açıklık getirdi:

" TCK'nın 86. maddesinde göre, kasten yaralama fiilinin cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapistir. 86/3-C maddesi, mağdurun "kamu görevlisi" olması halinde, verilecek cezanın yarı oranında artırılacağına işaret eder. Sağlıkta şiddetin önlenebilmesi için, bu maddeye ayrı bir madde eklenerek verilecek cezaların arttırılması gerekir. Ayrıca tutuklama şartlarının düzenlendiği Ceza muhakemesi kanunun 100. Maddesine de bir fıkra eklenmeli ve suçun niteliğine bakılmaksızın sağlık çalışanlarına karşı girişilen eylemlerde tutuklama kararı verilmelidir.

[old_news_related_template title="Kadın doktora makasla saldırıp, yerde sürüklediler.." desc="Bir süre önce hasta olmasına rağmen kolunda serum takılı halde hastalarını tedavi etmesiyle tanınan doktor İlknur Çelik bu kez çirkin bir saldırı ile gündemde. Çelik görev yaptığı hastanede bir çocuk hastaya yanlış barkod yazdığı için hasta yakınlarının yumruklu ve makaslı saldırısına uğradı yerlerde sürüklendi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/doktora-saldiri-iha-487.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/kadin-doktora-makasla-saldirip-yerde-suruklediler-1883070/"]

[old_news_related_template title="'Gerizekalı doktor' dedi, 10 ay hapis cezası aldı" desc="İzmir'de çocuğunu doktora götüren Ümran H., doktorla tartıştı ve hakaret etti. Doktora 'Gerizekalı doktor, sen ne biçim doktorsun?' diyen Ümran H. 10 ay hapis cezası aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/saglik_doktor_hastane_shutter.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/gerizekali-doktor-dedi-10-ay-hapis-cezasi-aldi-1870389/"]