Vajina florasının doğal yapısında mantar, bakteri ve parazit gibi bazı mikroorganizmalar bulunurken, zararlı bakterilere karşı savunmada yer alan, laktobasil adı verilen yararlı bakterileri de var. Laktobasillerin vajenin asidik ortamında üreme özelliği göstererek vajeni zararlı mikroplardan koruduğunu belirten Acıbadem Beylikdüzü Cerrahi Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özlem Karaahmet, her kadının dikkat etmesi gereken noktaları sıraladı.

ANTİBİYOTİK KULLANIMINA DİKKAT!

ilac

"Laktobasillerin antibiyotik kullanımı, sentetik iç çamaşırları giymek ve hijyen sorunları gibi çeşitli etkenler nedeniyle sayıca azaldığı durumda ise mikroorganizmalar arasındaki denge bozuluyor. Vajina florasının değişmesi sonucunda da zararlı mikroorganizmalardan biri veya birkaçı çoğalarak enfeksiyona neden oluyor." diyen Karaahmet tedavi edilmediğinde vajinal enfeksiyonun oldukça şiddetlenebildiğine ve rahatsız edebilecek şekilde tekrarlayabildiğine dikkat çekti. “Daha da önemlisi enfeksiyon vajnal ortamını değiştirdiği için spermin canlı kalma süresini kısaltabiliyor veya üreme organlarında kalıcı hasar oluşturabiliyor. Bunun sonucunda da hamileliği önleyebiliyor” uyarısını yapan Karaahmet, vajinal enfeksiyondan korunmanın yollarını anlattı, önemli önerilerde bulundu.

VAJİNAL ENFEKSİYONUN BELİRTİLERİ

Vajinal enfeksiyonun en önemli belirtisi genellikle kötü kokulu, bazen köpüklü sarı veya yeşil renkli bazen de beyaz peynirimsi bir akıntı olması. Bu akıntıya sıklıkla kaşıntı ve yanma eşlik ediyor. Kaşıntı bazen öyle şiddetli oluyor ki kaşımaya bağlı olarak o bölgenin derisinde tahrişler, hatta kanamalar bile gelişebiliyor. Cinsel ilişki sırasında acı hissetmek ve idrar yaparken yanma vajinal enfeksiyonun diğer belirtilerini oluşturuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özlem Karaahmet nadiren de olsa vajnal enfeksiyonun belirtisiz seyredebildiğine işaret ederek, “Bu nedenle hiçbir yakınması olmasa bile her kadının 18 yaşından itibaren veya cinsel ilişkiye başladıktan sonra her yıl düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırması önem taşıyor” diyor.

VAJİNAL ENFEKSİYONDAN KORUYAN 6 ÖNERİ

kadin-1

Dar kıyafetler ve sentetik iç çamaşırı giymeyin
Sentetik iç çamaşırları ve dar kıyafetler vücudun hava almasını önleyerek nemli bir ortam oluşturuyor ve bunun sonucunda da vajen bölgesindeki mantar- maya hücrelerinin aşırı çoğalmasına yol açıyor. Bu nedenle vücudun hava almasını sağlayacak bol kıyafetler ve pamuklu iç çamaşırlarını tercih edin. Pamuklu iç çamaşırlarını da yüksek ısıda yıkayın ve ütüledikten sonra giyin.

Hijyende aşırıya kaçmayın
Genital bölgenin asidik dengesinin bozulması vajinal enfeksiyon riskini arttıran etkenlerden biri. Genital bölgeye uygulanan parfüm, deodorant ve sabun gibi maddelerin kullanımının yanı sıra vajinal duş uygulaması asidik dengeyi bozarak koruyucu laktobasilleri azaltıyor, bunun sonucunda da vajinal enfeksiyonlara neden oluyor. Bu yüzden genital bölgeyi tercihen sadece suyla temizleyin, vajinanın içini asla yıkamayın.

Antibiyotik kullanımında dikkatli olun
Çeşitli nedenlerle antibiyotik kullanımı sonucu vajinal ortamdaki koruyucu laktobasillerin sayısı azalıyor. Bu savunma mekanizmasının azalması yüzünden vajinal enfeksiyonlar da artıyor. Antibiyotik kullanırken probiyotik içeren besinler tüketmeye özen gösterin.

Bağışıklık sistemini güçlendirin
Aşırı alkol alımından ve stresten uzak durarak, sağlıklı beslenmenize özen gösterip düzenli egzersiz yaparak bağışıklık sisteminizi güçlendirin. Böylece vajinal enfeksiyonların önüne geçebilirsiniz. Probiyotik içeren gıdalar vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonların gelişmesine engel oluyor. Kefir, evde yapılmış yoğurt gibi probiyotik içeren besinleri tüketmek bir yandan bağışıklık sistemini desteklerken diğer yandan da vajinal flora ortamını koruyarak enfeksiyonların ortaya çıkma riskini düşürüyor.

Islak mayo ve bikiniyle beklemeyin
Havuzdan çıktıktan hemen sonra mayo veya bikiniyi değiştirin. Değiştirmezseniz eğer bu bekleme sürecinde gerek ortamın nemli kalması gerekse havuzlara konulan klorlü maddelerle temasın artması vajinal asidik ortamını değiştirerek mantar hücrelerinin artmasına ve vajinal enfeksiyona yol açıyor.

[old_news_related_template title="Yanlış biliyormuşuz: 33 yaşından sonra doğurmak..." desc="Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, genelde geç anne olmanın riskleri ile ilgili uyarılar yapılsa da son araştırmaların bunun tam tersi bir sonuç verdiğini söylüyor. İşte o araştırmanın sonuçları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/hamile.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/yanlis-biliyormusuz-33-yasindan-sonra-dogurmak-2150796/"]