UVECD (Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği) tarafından düzenlenen 18. Ulusal Vasküler & Endovasküler Cerrahi Kongresi ve 9. Ulusal Fleboloji Kongresi Girne'de yapıldı. Kongre kapsamında sozcu.com.tr'ye özel bilgiler veren Kongre Başkanı ve UVECD Başkanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, varis hastalığı ile ilgili merak edilen soruları cevapladı.

İşte Prof. Dr. Köksal'dan varisle ilgili sekiz soru, sekiz cevap...

Prof. Dr. Cengiz Köksal: Ayaklarınızı yukarı kaldırdığınızda rahatlama varsa, doktora başvurun. Prof. Dr. Cengiz Köksal: Ayaklarınızı yukarı kaldırdığınızda rahatlama varsa, doktora başvurun.


VARİSİN İLK BELİRTİLERİ NELER?

Varis başlangıcının ilk belirtileri şunlar; ayakta uzun süre durunca ağrı, şişlik, dışarıdan görünen kısımda ayak bileği ve baldırda küçük kılcal damarların varlığı. Bu şişlikler ve ağrılar ayağınızı yukarıda tutmakla, oturur pozisyonda uzatmakla rahatlıyorsa sizin varis probleminiz vardır. Bu belirtileri atlamayın ve mutlaka bir kalp damar cerrahına görünün. Hele ki ailede bu hastalık görülmüşse, varis konusunda sürekli alarmda olmalısınız.

VARİS HASTALIĞI GEÇER Mİ?

Variste iç ve dış olmak üzere iki sistem var. Bunların yüzde 50'si tedavi edilebiliyor. Ancak insanoğlunun yerçekimine karşı mücadelesi devam ediyor. Siz varis hastası olsanız da olmasanız da bu mücadele için mutlaka varis çorabı öneriyoruz. Eğer uzun süre ayakta ya da hareketsiz kalacaksınız bu önlemi alabilirsiniz. Ayrıca ameliyat olan hastalarımız, sonrasında varis çorabı giymeyi erteliyorlar. Ancak biz şiddetle öneriyoruz. Çünkü tedavi olmadığınız damarlarda varis oluşumu ve genişleme süreci devam ediyor. Varis çorabı hareketsiz durumdaki bacaklarda basıncın artmasını engelliyor, tekrar varis oluşumunu önlüyor.

LAZER TEDAVİSİ TEHLİKELİ Mİ?

Ben ağırlıklı olarak kalp cerrahisi yapıyorum. Şöyle bir hatalı bilgi var; Lazer ameliyatı olduysanız, damarlar lazer tedavisinden dolayı hasar gördüğü için ileride olası bir by-pass ameliyatında kullanılamaz ve bu büyük bir sorundur. Ancak bu yanlış bir kanı. Bu damarlar lazerle tedavi edilmemiş olsa da kullanılamaz, hastalıklı bir damardır artık. Kullanırsanız da çok hızlı bir şekilde tıkanır. Ayrıca bizim by-pass için bacak damarlarından çok daha fazla alternatifimiz var. Dolayısıyla da "lazer yapmayın, o damarlar bize lazım" mottosu yanlıştır.

Varis çorabı giymenin etkisi ne kadar büyük? Varis çorabı giymenin etkisi ne kadar büyük?


HER VARİS HASTASI AMELİYAT OLMALI MI?

Hayır olmamalı. 65-70 yaşlarında, varis çorabı ile hayatını idame ettirebilen biri risk grubunda değil. Ama genç, aktif ve estetik kaygılarınız varsa ameliyat hayatınızı oldukça kolaylaştırıyor.

VARİS VE SELÜLİT ARASINDA BİR İLİŞKİ VAR MI?

Bu ikisi arasında aslında hiçbir ilişki yok tur.

UYGUN BİR BİTKİSEL TEDAVİ VAR MI?

Varis çorabı ve hareketli yaşamla aldığınız önlemlerin yanında at kestanesi ekstresinin de venöz yetmezlik tedavisinde katkısının olduğunu biliyoruz. Bu konuda hastalar doktorlarından bilgi almaları gerekiyor.

HAMİLE BİR VARİS HASTASI İÇİN ÖZEL BİR ÖNERİ VAR MI?

Cenin karında olduğu için karında basınç artar ve ayakta şişme olur. Biz bu kişilere hamile varis çorabı öneriyoruz. Çünkü hamilelikte oluşabilecek bir pıhtı pek çok problemi tetikleyebilir.

DAMAR SAĞLIĞI VE DEMANS HASTALIKLARI

Kalp ve akciğerlerde yarattığı sorunların yanı sıra damar sistemindeki sorunlar sertliğe bağlı olarak beyinde kılcal damarların tıkanmasına, unutkanlıkla beraber demans hastalıklara neden olabiliyor. Aynı zamanda demans hastalıkları da hareketsizliğe bağlı olarak pıhtı oluşumunu tetikleyebilir. Damar sağlığı bütün organların sağlığı için çok önemlidir. Bunun için herkese kontrollü kilo alımı, hareket ve bol su tüketmeyi tavsiye ediyorum.