Özge Ulusoy'un programına konuk olan Prof. Dr. Canan Karatay, güneşlenme ile ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı. Vücudun D Vitamini ihtiyacı için doğru güneşlenmenin kurallarını sıralayan Karatay'a göre şimdiye kadar hep kandırılmışız.

İşte Karatay'a göre güneşlenirken yaptığımız yanlışlar ve doğrusu...

 

GÜNEŞTEN YARARLANMAK İÇİN... 

"Güneşten yararlanamıyoruz çünkü;

1-Hava kirliliği olduğu zaman güneşten D Vitamini alamıyoruz. Artık bütün dünyada hava kirliliği çok fazla.

2-Senelerce bize koruyucu kremler sürdürdüler.

3-Senelerce sabah saat 10.00'a kadar güneşlenin, bu saatten saat 17.00'a kadar da güneşten uzak durun dediler.

guneslenme

PEKİ DOĞRUSU NEDİR?

Bütün bunların hepsi aldatmacaydı.Güneş ışığında 2 türlü ultraviyole vardır Ultraviyole A, Ultraviyole B. Ultraviyole A güneş ışınları yatay geldiği zaman bile gelir. Sabah güneşlendiğimiz zaman vücudumuzun kızarmasının nedeni Ultraviyole A'dır. Ultraviyole A kanserojendir. Yani senelerce bize tehlikeli bir şey yaptırdılar.

Ultraviyole B (gün ışığı vitaminidir) öğle üzeri, temiz bir havada yazın, gölgenizin en kısa olduğu zaman gelir. Yani 12.00-13.00 civarında... 15-20 dakika vücudunuza geldiği zaman, vücudunuzun güneşe açık olan oranına göre (çıplak ya da sadece el kol da açık) vücut günde 10 bin-25 bin ünite D Vitamini üretiyor. İhtiyacımız olan da budur."

[old_news_related_template title="Canan Karatay'dan şeker uyarısı!" desc="Prof. Dr. Canan Karatay, şekerin kanser hücrelerini beslediğini belirtti, 'Uzak durursak kanserden kurtuluruz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/880-47.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/canan-karataydan-seker-uyarisi-2-1660740/"]

[old_news_related_template title="Canan Karatay açıkladı: Palm yağı kansere yol açıyor mu?" desc="Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Canan Karatay, SÖZCÜ’den Hande Zeyrek'e konuştu... Sağlıkla ilgili şimdiye kadar verilmiş bütün tavsiyeleri yıkan ve açıklamalarıyla gündem yaratan Karatay, kızartmalarda kullandığımız ve bitkisel olduğu için sağlıklı olduğunu sandığımız ayçiçeği ve mısır özü yağı ile ilgili bilinmeyenleri anlattı. Bu yağların çiğ olarak az miktarda tüketilmesinde sorun olmadığını söyleyen Karatay, alıştığımız biçimde kızartmalarda kullanıldığında ise büyük tehlike içerdiğini söylüyor. Peki bu tehlike ne boyutta ve en sağlıklı yağlar hangileri? Karatay son günlerde tartışmalara konu olan palm yağı ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/6-34.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/bitkisel-yagdaki-omega-6-tum-hastaliklarin-basidir-1642951/"]