Meteor yağmurlarını gözlemek için insan gözü dışında özel bir gözlem aletine ihtiyaç yok. Ancak hava koşullarının uygun olduğu, şehre uzak noktalardan ve ışıksız bölgelerde, meteor yağmuru daha net izlenebiliyor...

Orionid yağmurları, Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biri. İsmini Orion (Avcı) takımyıldızından alıyor. Meteor yağmuru gece 01.00 ile 04.00 saatleri arasında net bir şekilde görülebilecek.

ORİONİD METEOR YAĞMURU NE ZAMAN OLACAK?

21-22 Ekim tarihlerinde saat 23.00’den sonra doğu yönünde gökyüzünde birbirlerine yakın, belirgin bir şekilde üst üste dizilmiş üç yıldız bulunur. Bu yıldızları bulduktan sonra onların batı yönüne doğru baktığınızda onlardan daha kuvvetli bir şekilde parıldayan kızıl bir yıldız görürsünüz. Bu yıldız Avcı Takımyıldızı’nın en parlağı olan Betelgeuse yıldızıdır.

ORİONİD METEOR YAĞMURU NEDİR?

Her yıl Ekim ayında yaşadığımız Orionid yağmurları, Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biri. İsmini Orion (Avcı) takımyıldızından geliyorlarmış gibi görünmelerinden alıyor. Gece 01.00 ile 04.00 saatleri arasında net bir şekilde görülebiliyor. Gökyüzünde kayan yıldız görmek isteyenlerin şansının en yüksek olacağı tarihler 20 ve 22 Ekim tarihleri.

Orionid meteor yağmuru sözcü ile ilgili görsel sonucu

Diğeri olan Eta Akuarid yağmuru (Kova takımyıldızından geliyor gibi görünürler) ise Mayıs’ta oluyor. En son 1986’da gördüğümüz Halley, Güneş etrafındaki bir turunu 76 yılda tamamlıyor. Dünya’dan görülebileceği en yakın tarih ise 2061 yılı olacak.

METEOR YAĞMURU NEDEN OLUR?

Meteor, kısaca gökyüzünde yer alan gök cisimlerinden kopmuş küçük parçalardır. Meteorun diğer bir adı da, göktaşıdır. Bu göktaşları, boşlukta yer alan gök cisimlerin etkisine girmektedir. Gök cisimlerinden kopan küçük göktaşları, bazen de atmosferin çekim alanına girmektedir. Tam da bu sırada, bu göktaşları uzayda yüksek bir hızla ilerlerken ışıklı izler bırakır ve bu izler hava yüzeyiyle sürtünür. Bu sürtünmeden dolayı ise kızışma olur. Gökyüzünde gerçekleşen bu olaya “meteor yağmuru” adı verilmektedir. Bu olay aynı zamanda gece karanlığında yeryüzünden çıplak gözle de izlenebilmektedir. Halk arasında bu olay yıldız kayması olarak da anılmaktadır. Oysa meteor yağmuru, göktaşlarının gerisinde bırakmış olduğu belirgin ışık çizgilerine denilmektedir.

Orionid meteor yağmuru sözcü ile ilgili görsel sonucu

Meteor yağmurları, uzayda gerçekleşen en sık uzay olayları arasında yer almaktadır. Bunun nedeni ise, evrende birçok gök cisminin yer alması ve bu gök cisimlerinden çeşitli olaylar nedeniyle parçaların kopmasıdır. Kopan bu ufak gök cisimleri, dünya atmosferine girdiklerinde yüksek hızın neden olduğu sürtünmeden dolayı arkasında ışık bırakır ve böylece meteor yağmuru adı verilen olay gerçekleşmiş olur. Meteor yağmurları, görüntü itibariyle zaman zaman ışık yağmuru olarak da adlandırılabilmektedir.

[old_news_related_template title="Japon Uzay Ajansı'ndan şok açıklama: 'Ay'da mağara bulduk'" desc="Japon Uzay Araştırmaları Ajansı ayın yüzeyinde 50 km derinliğinde mağara bulduklarını açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/ay880-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/japon-uzay-ajansindan-sok-aciklama-ayda-magara-bulduk/"]