Dailymail'de yer alan habere göre çığır açan çalışma, insan girdisine ihtiyaç duymadan öğrenen akıllı makineleri üretme yolunda büyük bir adım olduğunu gösteriyor.

Paris'te bulunan Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'ndeki (CNRS) bilim insanlarının liderliğinde bir uluslararası araştırmacılar ekibi yapay sinaps yarattılar.

Sinaps, 'beyin sinyallerinin' tetiklendiği bileşimi değiştirirken, aşırı kullanımda iken ise elektriksel direncini düşürmek ve sinyal yolunu daha hızlı ve daha verimli hale getirmek için çalışıyor.

Araştırmacılar, bir gün insan beyni gibi öğrenen yapay zekanın oluşturulabileceğini belirtiyorlar. Buna karşın bilim insanları günümüzde öğrenme aygıtını modellemeyi başardılar, yani sinyallere nasıl tepki verileceğini tahmin edebiliyorlar. Bunun daha önceki "makine öğrenimi" çalışmalarında elde edilmemiş bir başarı olduğu belirtiliyor.

3ef67e6c00000578-4382162-image-a-15_1491391791204

Beynin öğrenme süreci nöronlar arasındaki bağlantıyı sağlayan sinapslarla bağlantılıdır. Araştırmacılar, makalelerinde "Beyindeki öğrenme, sinapsların nöronları birbirine bağlama gücünü yeniden yapılandırma yeteneği sayesinde elde edildi." diyor.:

'Bilgi, değişken bağlantı gücünün sinapsları aracılığıyla nörondan nörona akar. Sinaptik kuvvetlerin genel dağılımı, sinir ağı ile belleği sağlar.'

Araştırmacılar, "memristor" adı verilen yapay sinapsı tasarlarken bu doğal mekanizmadan ilham aldılar.

Bu küçük elektronik bileşen, iki elektrot arasında sandviçlenmiş ince bir malzeme tabakasından oluşur.

İnce tabakanın elektrik sinyallerine direnci, nöronlardakine benzer gerilim darbeleri kullanarak ayarlandı. Direnç düşüş ayarlanırsa sinaptik bağlantı kuvvetli olabilirken, direnç yüksek ayarlanırsa bağlantı zayıflayabiliyor. Elektrik direncini adapte edebilen bu kapasite, sinapsın "öğrenmesini" mümkün kılan etken.

Yapay sinapslara odaklanan araştırmacılar, şimdiye kadar bu cihazların işleyiş mekanizmasını büyük ölçüde bilmiyordu. Araştırmacılar öğrenen bir akıllı makine yapmak için insan beyninden ilham almayı sürdürüyor.

Bu prensip, bilgisayarlarda resim tanıma gibi belirli görevleri tamamlamak için kullanılan algoritmalarla halihazırda günümüzde kullanılıyor. Facebook'un resim tanıma algoritması buna örnek olarak gösterilen algoritmaların başında geliyor.

Ancak bu yönerge çok fazla enerji tüketiyor ve araştırmacılar öğrenme yeteneğine sahip makine üretmenin çok daha verimli yollarını aramayı sürdürüyor.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL

[old_news_related_template title="İnsanlar aslında robotlar tarafından üretilmiş olabilir mi?" desc="Nöronlarımız, beyin hücrelerimiz, her biri minik robotlar gibi çalışıyor. Bilişsel bilim adamı Daniel Dennett bizlerin robotlar tarafından üretilmiş bir makine olabileceğimiz ihtimali üzerinde duruyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/robotlar.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/insanlar-aslinda-robotlar-tarafindan-uretilmis-olabilir-mi-1777674/"]

[old_news_related_template title="Bilim insanları, insan yapımı DNA'dan ürettiği maya ile suni yaşamın anahtarını buldu" desc="Sentetik maya, ağrı kesici, biyolojik yakıt ve daha kaliteli ekmek ve mayalama endüstrisi için yüksek sıcaklara dayanıklı ve daha ucuz bira ve ekmek üretimi için kullanılabilecek.  Daha da önemlisi, maya, insan genlerinin dörtte birini paylaşıyor ve bu özellikten dolayı, biyologlar, kistik fibroz gibi tahrip edici hastalıkları önlemek için DNA'nın tüm bölümlerini inşa edebilir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/insan-yapimi-dna.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/bilim-insanlari-insan-yapimi-dnadan-urettigi-maya-ile-suni-yasamin-anahtarini-buldu-1726103/"]

[old_news_related_template title="IBM Watson'un yapay zekası, Gaudi'nin sanatını diriltti" desc="Öğrenebilme kapasitesine sahip yapay zekaların Leonardo Da Vinci ve Gaudi gibi sanatçıları deyim yerindeyse diriltip diriltemeyeceği tartışılıyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/ibm-watson-gaudi-heykel.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/ibm-watsonun-yapay-zekasi-gaudinin-sanatini-diriltti-1705580/"]