Araştırmacılara göre, militan ateistler din konusunda tamamen olumsuz, çünkü analitik beyinleri sahipler. Çalışma, aynı zamanda, düşünsel süreçten geçirilmemiş empatinin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıda da bulunuyor.

Case Western Reserve Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, buna örnek olarak, teröristlerin yaptıklarının ahlaki olduğuna inanmalarını veya gerçekleri göz önünde bulundurmadan kendisini duygusal olarak destekleyen bazı Trump taraftarlarını gösteriyor.

Araştırmanın yazarlarından Anthony Jack, "Duygusal rezonans, dindarlara daha keskin hislere sahip olma konusunda yardım eder ki bu keskinlik bir şeyde gördükleri daha ahlaki bulunan doğruluklarla düşüncelerini teyit etmelerini sağlar. Bu, karşıt olarak, dindar olmayan insanlar, ahlaki kaygılar nedeniyle, daha az emin hissetmelerine neden oluyor. " diyor.

[old_news_related_template title="Evrimsel Psikolog Baumard: Elitler, yoksulları kontrol altında tutmak için ahlakçı dinleri teşvik ettiler" desc="Dinlerin nasıl ortaya çıktığına dair son araştırmalar, büyük kitleleri peşinden sürükleyen ana dinlerin yok olabileceğini belirtiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/05/anlas.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/evrimsel-psikolog-baumard-elitler-yoksullari-kontrol-altinda-tutmak-icin-ahlakci-dinleri-tesvik-ettiler-1224427/"]

EMPATİK VE ANALİTİK DÜŞÜNME AĞLARI

Araştırmacılar, iki beyin ağına sahip olunduğunu belirtiyor: Biri empati için ve diğeri de analitik düşünmek için. Bu iki bağ birbiriyle gergin durumda. Sağlıklı insanlarda düşünce süreci ikisi arasında geçiş yapar, yani düşünmekte oldukları konulara bağlı olarak uygun ağı seçmeye çalışır.

Militan dindar olan bir kimsede, empatik ağ egemen olurken, din karşıtı dogmatistte analitik ağ kuralları hakimdir. Uzmanlara göre militan bir dindarın ahlaki endişesine ve din karşıtı birinin duygusal olmayan mantığına başvurmak, mesajınızı dinleme şansınızı arttırabilir.

Çalışma, dindar ve din karşıtı dogmatistlerin dünya görüşleri arasındaki farkı inceliyor olsa da güçlü bir şekilde savunulan çekirdek inançlara da uygulanabileceği belirtiliyor. Bunlara örnek olarak, vegan veya vejetaryen ya da her besini tüketenlerin savundukları olduğu gibi iklim değişikliği hakkında inançlar ve politik görüşler verilebilir.

[old_news_related_template title="'Cezalandırıcı tanrılar' toplumsal dayanışmaya katkı sağlıyor" desc="Nature dergisinde yayınlanan bir araştırma, cezalandıran tanrı inancının toplumların genişlemesinde rol oynadığını ortaya koydu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/02/12/dua-kilise-shutterstock-670.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/cezalandirici-tanrilardan-korkmak-toplumlarin-buyumesiyle-alakali-1087699/"]

Dr. Jack, "Teröristler, yaptıklarının son derece ahlaki olduğuna inanıyorlar. Yaptıklarıyla yanlışları düzelttiklerini ve kutsal bir şeyi korumakta olduklarını düşünüyorlar." diyor.Araştırmacılar, ayrıca, Trump tabanının büyük bir yüzdesinin kendilerini dindar olarak tanımlayan erkek ve kadınlardan oluştuğunu söylüyor. Diğer yandan, militan ateistler, dinin pozitif sonuçlarını göremiyorlar, yalnızca hayat hakkındaki bilimsel ve analitik yaklaşımlarına aykırı olduğunu görüyorlar.

Case Western Reserve Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Jared Friedman, "Dindar, özellikle de analitik akıl yürütme ile çatışan bazı inançlara sahip olabileceğini düşündürüyor çünkü bu inançlar ahlaki duyguları ile beraber yankılanıyor." diyor.

[old_news_related_template title="Ateizm, insanın doğasında var" desc="Cambridge Üniversitesi'nden profesör, ateizmin kökeninin düşünülenden çok daha eski ve insan doğasında yer aldığını söylüyor" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/02/19/ateizm.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/ateizm-insanin-dogasinda-var-1098343/"]

AŞIRI KARŞITLAR AMA BENZERLİKLERİ VAR

900'den fazla kişiyle yapılan araştırma, aşırı dindar ve aşırı din karşıtı insanlar arasında da bazı benzerlikler buldu. Her iki grupta da daha fazla dogmatik ve daha az analitik düşünceye sahip insanlarda başkalarının bakış açılarına bakma olasılıklarının daha da düşük olduğu belirtiliyor.

Araştırmada, 209 kişi kendini Hristiyan, 153'ü ateist, 9'u Yahudi, 5'i Budist, 4'ü Hindu, 1 Müslüman ve 24'ü ise diğer din olarak kendini tanımladı. Her biri , dogmatizmayı, empatik kaygıyı ve analitik akıl yürütmeyi değerlendiren testleri tamamladı. Sonuçlar, ateistlerin bir bütün olarak analitik akıl yürütme ölçümlerinin daha iyi performans sergilediğini gösterirken, dindar katılımcıların yüksek dogmatizm, empatisel ilgi ve sosyal amaçlı olduklarını ortaya koydu.

Ateistler arasında empatinin azalması, dogmatikleşmesinin artmasıyla karşılık buluyor.

Religion and Health dergisinde yayımlanan çalışma, toplumda, din, siyaset ve diğer alanlarda aşırı perspektiflerin neden daha yaygın hale geldiğini açıklayabilir.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL

[old_news_related_template title="63 araştırmayı kapsayan meta-analize göre ateistler dindar insanlardan daha zeki" desc="Bilim insanları, ateistlerin dindarlardan daha zeki olduğu sonucunu ortaya koymak için 63 çalışmayı inceledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/ateistler-dindarlardan-daha-zeki.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/63-arastirmayi-kapsayan-meta-analize-gore-ateistler-dindar-insanlardan-daha-zeki-1850802/"]

[old_news_related_template title="Bilim insanları: Dini deneyimler ile epilepsi arasında bağlantı bulunabilir" desc="Yeni yapılan araştırma, dini deneyimler ile epilepsi arasında bir bağlantı olabileceğini ortaya koyuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/wewe.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/bilim-insanlari-dini-deneyimler-ile-epilepsi-arasinda-baglanti-bulunabilir-1727583/"]

[old_news_related_template title="Helsinki Üniversitesi araştırması: Dindar insanlar, dünyayı anlamada daha zayıf kalıyor" desc="Helsinki Üniversitesi'nde yapılan yeni çalışma dindar insanların, dünyayı kavramak konusunda daha zayıf kaldıklarını öne sürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/10/dinler-logo.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/helsinki-universitesi-arastirmasi-dindar-insanlar-dunyayi-anlamada-daha-zayif-kaliyor-1468713/"]

[old_news_related_template title="82 ülkeyi kapsayan araştırma: Dindar ülkelerin matematik ve bilim performansları daha kötü" desc="Independent'a konuşan araştırmanın ortak yazarlarından Profesör Gijsbert Stoet, 'Dindar olan ülkeler eğitim performansında daha düşük puanı alıyor' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/matematik-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/egitim/82-ulkeyi-kapsayan-arastirma-dindar-ulkelerin-matematik-ve-bilim-performanslari-daha-kotu-1748986/"]