Dailymail'de yer alan habere göre, uluslararası bir grup bilim insanı, laboratuvarda kimyasallardan yapılmış DNA ile 5 yeni sentetik kromozom oluşturduktan sonra, fırın mayasındaki genetik materyalin neredeyse üçte birini değiştirdi. Londra'daki Imperial Colege'den araştırmacıların da dahil olduğu ekip, yıl sonuna kadar tamamen yapay maya üretmeyi planladıklarını açıkladı.

Buluş, yapısal mayanın gelecekte ekmeği daha besleyici hale getirebilmesi nedeniyle, GDO gıdası konusundaki tartışmaları da yeniden gündeme getirecek. Ayrıca, aynı DNA değiştirme yöntemleri ekstra ölümcül virüs yaratmak için de kullanılabileceğinden biyoterörizm korkusunu da pekiştirecek.

İLK ADIM YEDİ YIL ÖNCE ATILMIŞTI

Bunun dışında, araştırmacıların katılacağı il tamamen yapay kompleks canlı organizmayı yaratabilmek açısından da önemli bir kilometre taşı olduğu belirtiliyor.

Bilim insanları, ilk kez yedi yıl önce J Venter Enstitüsü'nden bir ABD'li ekip tarafından tek bir bakteri üreterek yapay yaşamı yaratma penceresini araladı. 3 yıl önce ise DNA kodunu oluşturan kimyasallarla ilk sentetik maya kromozomu yapıldı ve 272.871 baz çiftinden oluşuyordu.

[old_news_related_template title="Yeni DNA araştırması: Goril Y kromozomları, şempanzeden çok insan erkeğinin Y kromozomuna daha çok benzer" desc="Araştırmacılar, gorillerdeki erkek spesifik Y kromozomunun DNA dizilimini belirlemek için yeni, nispeten daha ucuz ve daha hızlı bir yöntem geliştirdiler." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/gumus-sirt-goril.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/yeni-dna-arastirmasi-goril-y-kromozomlari-sempanzeden-cok-insan-erkeginin-y-kromozomuna-daha-cok-benzer-1692758/"]

Şimdiyse Edinburgh Üniversitesi, London Impreial College, Johns Hopkins Üniversitesi, Çin'den BGA-Schenze, Fransa'dan Sorbonne Üniversitelerinden ortak çalışma grubunda bulunan biyologlar, ayrı ayrı sentetik kod dizilerini harf harf inşa ettiler.

Her biri mayanın normal şekilde büyümesine neden oldu. Yapay versiyon yüksek sıcaklıklara daha dayanıklı olan ekmek pişirme için gerekli olan mayayı yapmak veya alkol mayası için daha toleranslı bira yapmak için kullanılabileceği gibi, ağrı kesiciler, antibiyotikler ve biyoyakıt imalatı için de kullanılabilecek. Uzmanlar benzin ve jet yakıtı için de kullanılabileceğini belirtiyorlar.

[old_news_related_template title="Aborjin Avustralyalıları ve Pasifik Adalarındaki yerel nüfusun henüz tanımlanmamış bir insansı türün DNA'sını taşıdığı ortaya çıktı" desc="Yeni genetik araştırmaya göre, Papua Yeni Gine ve kuzey-doğu Avustralya'da yaşayan insanların, henüz tanımlanmamış ve soyu tükenmiş bir insansı türünün DNA'sının bir miktar taşıdığı tespit edildi. Analiz, Neandertal ve Denisovanlardan geldiği olası olmayan, arkeologlar tarafından daha önce bilinmeyen üçüncü bir soyu tükenmiş insansıdan geldiğini gösteriyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/10/aborjjinler.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/aborjin-avustralyalilari-ve-pasifik-adalarindaki-yerel-nufusun-henuz-tanimlanmamis-bir-insansi-turun-dnasini-tasidigi-ortaya-cikti-1473380/"]

Tıp alanında ise kistik fibroz ve Down sendromu gibi hastalıklara karşı hatalı DNA'nın yerini almak için kullanılabilir.

Sentetik Maya Genom Projesi'nden Profesör Jef Boeke, gelişmeyi "Bu tür bir teknolojinin , örneği gerçekleşmiş olduğu gibi sadece tek bir gen değil, yeni bir gen tedavisi başlatmak için kullanılabileceğini düşünüyoruz. Ancak şu an da sadece bütün ağları bir araya getirmeyi düşünülebilir." diyerek yorumluyor.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL

[old_news_related_template title="Aziz Sancar: 5 TL'nin DNA'sı bozuk!" desc="Nobel Ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Merkez Bankası’nın 5 TL üzerindeki DNA hatasını bulduğunu ancak uyarılarına rağmen bunun düzeltilmediğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/05/aziz-sancar-9-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/aziz-sancar-5-tlnin-dnasi-bozuk-1240521/"]