İnsanlık yaklaşık 10 bin senedir toprağı ekip biçiyor ve şimdiye kadar insan gücünün dışında sadce hayvanların yardımım kullanabildik. Ama makinelerin yükseldiği bu çağda artık çiftçilerin yeni yardımcıları var. Drone’lar, sensörler ve robotlar yavaş yavaş tarım alanlarında görülmeye başlandı. Bunlara güzel bir örnek de İngiltere’deki ‘Hands Free hectare’ projesi.

İsviçre hastaneleri tıbbi malzemeleri yeni drone ağı ile taşıyacak

Harper Adams Üniversitesi araştırmacıları ve Precision Decisions firmasının bu ortak projesinde, 6 hektarlık arpa tarlaları hiçbir insan eli değmeden işleniyor. Tarlanın hazırlanması, ekilmesi, bakımı ve sonunda da biçilmesi işlemlerinin tamamı robot çiftçiler tarafından gerçekleşmekte. Robotların yaptıkları her şey uzaktan anlık olarak kontol ediliyor. Bu tür tarlalar çok büyük makinelere göre değil, ama yeni nesil hafif robot makineler bu iş için biçilmiş kaftan.

Robotların ve drone araçların yaptıkları işler arasında arpa tohumlarının yerleştirilecek çukurların otomatik kazılması, ekinlerin büyümesi sırasında doğru miktarda besin, gübre verilmesi, böcek ilaçlarının otomatik şekilde tarlalara uygulanması da var. İlk denemelerde başarılı olunmuş ve uygun miktarda ekin toplanmış. Şimdi araştırmacılar kış şartlarına uygun bir ekin ile deneyi soğuk koşullarda tekrarlamayı planlıyor.

[old_news_related_template title="İnsan yürüyüşünü taklit eden robotlar geldi!" desc="Bakalım insansı robotlar ne zaman gerçek bir insan kadar başarılı şekilde yürüyebilecekler?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/sozcu-insan-yuruyusunu-taklit-eden-robot-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/insan-yuruyusunu-taklit-eden-robotlar-geldi-2025588/"]

[old_news_related_template title="Bu grup sadece robotlardan oluşuyor!" desc="Yeni Zellandalı araştırmacı sanatçı Nigel John Stanford, robot grubuyla kaydettiği 'Automatica' eseriyle teknolojinin müziğe etkisini dair inanılmaz bir örnek verdi... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/stanford2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/kultur-sanat-haberleri/bu-grup-sadece-robotlardan-olusuyor/"]