ikey orman, şehir hayatına daha fazla yeşillik sokmak amacıyla ortaya konulmuş bir konsept. İnsanların büyük şehir hayatın boyunca kaybetmeye başladıkları doğayla içiçe olma fikri, bu yeşil binalar sayesinde korunabilecek. Bu akımın önde gelen isimlerinden mimar Stefano Boeri ilk örneklerini Çin’in Nanjing şehrinde gerçekleştirdiği dikey ormanları şimdi de Hollanda’ya taşıyor. Benzer bir konsept de İstanbul’un 4. Levent bölgesinde inşa halinde. Ayrıca İsviçre, Paris, Arnavutluk ve Şangay’da da dikey ormanlar planlanma aşamasında.

Mimar Stefano Boeri’den bir de ‘Orman Şehir’ konsepti

Mimar Boeri Hollanda’nın ilk dikey ormanını Utrecht şehrinde inşa edecek. Şehir yönetiminin yeni bir yaşam bölgesi projesi var ve bu bölgedeki inşaat alanlarından birinin ihalesini de Boeri almış durumda. Yanyana iki dikey orman binası kurulacak; birini mimar kendi hazırlayacak, diğeri ise Hollandalı bir mimari ofisi olan MVSA tarafından hazırlanacak.

‘The Hawthorne Tower’ ismindeki dikey orman 90 metre yüksekliğinde olacak. Üzerinde 30 farklı türden 360 ağaç ve 9 bin 640 yeşillik ile toplamda 10 bin bitki bulunacak. Bu miktar tamamlandığı zaman 1 hektarlık doğal alana denk olacak. 2019’da başlayıp 2022’de tamamlanması planlanan bina devreye girdiğinde, 5,4 ton değerinde karbondioksiti havadan çekip yerine oksijen salması hedeflenmiş. Binada daireler dışında ofisler, fitness ve yoga stüdyoları, bisiklet park alanı ve herkese açık bir yeşil dinlenme merkezi bulunacak.