Güney Amerika’da bir şehir ormanı hayat geçirilmiş durumda. Kolombiya’nın Bogota şehrindeki dikey orman 3 bin 100 metrekareye yayılan 85 bin bitkiyi bünyesinde barındırıyor. Dikey ormanlar kurması ve bakımı zor bir konsept olmasına rağmen, şehirlerde yeşil ortamlar yaratmak için son yıllarda gittikçe daha fazla ihtiyaç duyuluyor.

Hava kirliliği ile savaşmak için Çin’e iki dikey orman

Bogota’da tamamlanan Santalaia binası her sene 3 bin’den fazla insana yetecek kadar oksijen üretebiliyor. Ayrıca sene başına havadan 780 kilograma yakın ağır metal artığını ve 2 bin tondan fazla zehirli gazı temizleme kapasitesine sahip. Bu türden yapılara “yaşayan bina” demek hiç yanlış değil.

sozcu-dikey-ormanda-85bin-bitki-3

Santalaia binası bir senelik planlamadan sonra bir sene içerisinde tamamlanmış. Binanın üzerindeki binlerce bitki, farklı yüzlerce türün biraraya getirilmesinden oluşuyor. Bitki çeşitliliği hem dikey ormanın sağlığını güçlendiriyor, hem de farklı türlerin farklı hava temizleme kapasiteleri kullanılıyor.
Benzer bir proje yine Bogota’da daha önce de uygulanmış. B3 Hotel Virrey ismindeki otel tamamen yenilenmiş ve üzerine 25 bin’den fazla bitki yerleştirilmiş. Bu bitkiler 55 çeşitten oluşuyor ve türlerin yüzde 40’ının sadece Kolombiya’ya özgü olduğu söyleniyor. Dikey orman projeleri son 1-2 yıl içinde hava kirliliğinden ciddi şekilde muzdarip Çin şehirlerinde de uygulanmaya başlanacak.