Bu filamanlar, 100.000 °C (180.032 °F) ve 10 milyon °C (50 milyon ° F) arasındaki sıcaklığa sahip gazdan oluşur. Parçacıklar iki gökbilimci ekip tarafından bulundu. Bir grup Edinburgh Üniversitesi uzmanlarından oluşurken, diğeri Fransa Uzay Astrofizik Enstitüsü bilim insanlarından oluşuyor.

Baryon filaman teorisi daha önce bilim insanları tarafından önerilmiş olsa da, teyit edilmemişti, çünkü gaz X ışını teleskopları tarafından yeterince sıcaklığa sahip değildi. Araştırmaya dahil olmayan University College London'dan astrofizikçi Richard Ellis, New Scientist'e verdiği demeçte, henüz bu gazı gözlemleyebilen bir araç olmadığını söylüyor: "Şimdiye kadar yapılan tamamen spekülasyonlar üzerindeydi."

[old_news_related_template title="Fizikte çığır açan yeni dönem: İlk denge dışı madde olma özelliğiyle 'Zaman Kristalleri'" desc="Bilim insanları iterbiyum iyonlarını tekrarlı bir sistemle uyararak yepyeni bir madde türü oluşturmayı başardılar. Zaman kristali olarak tanımlanan bu madde, termodinamik açıdan ilk denge-dışı madde türü olma özelliği taşıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/fractal.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/fizikte-cigir-acan-yeni-donem-ilk-denge-disi-madde-olma-ozelligiyle-zaman-kristalleri-1696351/"]

Bilim insanları daha önce baryon gazı bulunduğu iddia ederken, iki gökbilimci grup kesinlikle kaçan parçacıkların ipliklerini gözlemlemek için yola çıktılar.

Her iki ekip, - büyük patlamadan kalan yüksek sıcaklıktaki elektronların daha soğuk bölgelerdeki küçük parçacıklarla etkileşime girmesiyle oluşan- Sunyaev-Zel'dovich efekti olarak bilinen Büyük Patlama'dan kalan ışığın, sıcak gazdan geçtiğine dair bir olgudan yararlandı. Işığın bir kısmı, gaz parçacıklarıyla çarpışarak dağılırken , kozmik mikrodalga arka planında mat bir yama bıraktı.

2015 yılında Avrupa Uzay Ajansı'nın Planck uydusu, gözlemlenebilir evren boyunca bu büyük etkinin bir kısmını haritalandırmıştı. Galaksiler arasındaki gaz filamanları çok hafif olduğundan, ürettikleri loş parçalar Planck'ın haritasında direkt olarak görünmüyordu.

Sloan Sayısal Gökyüzü Araştırması tarafından yaratılan 3 boyutlu evren haritaları kullanan iki ekip, filamanlarla bağlı olduğunu düşündüğü galaksilere odaklandı. Daha sonra Planck imajlarında baryon şeritlerini gözlemlenebilir kılmak için her galaksinin çevresindeki alanları birleştirdiler.

Baryonlar, kuark adı verilen evreninin büyük kısmının temel yapıtaşlarından da küçük atom altı parçacıklardır. Araştırmacılar, filamanlı baryon şeritlerinin evrenin sıradan maddesiyle ilgili boşlukları doldurduğunu belirtiyor.

[old_news_related_template title="Fizikçilerden yeni iddia: Evrende aslında 2 defa Big Bang oldu" desc="Fizikçiler, karanlık maddenin yayılmasının ikinci bir patlama sayesinde olduğu iddia etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/01/29/inmymindseye.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/fizikcilerden-yeni-iddia-evrende-aslinda-2-defa-big-bang-oldu-1066326/"]

Edinburh ekibi, çalışması için bir milyondan fazla galaksinin görüntülerini bir araya getirirken, Fransız ekibi ise 260 bin galaksi çifti üzerine veri yığınları üzerine çalıştı. Ekipler, Sloan Sayısal Gökyüzü Araştırması’nda elde edilen verileri kullanarak baryon bağları ile birbirine bağlı olan galaksi çiftlerini seçtiler.

Astrofizikçi Dr. Hideki Tanimura tarafından yönetilen bir başka ekip, gaz bağlantılarının evrendeki sıradan madde için ortalamanın üç kat kadar yoğun olduğunu buldu. İskoç ekibi, tellerin altı kat daha yoğun olduğunu bulurken, galaksiler arasında filaman oluşturacak kadar yoğun olduğunu keşfetti.

Dr. Tanimura, New Scientist'a verdiği demeçte, "Farklı mesafelere sahip filamanlara baktığımız zaman bazı farklılıklar olmasını bekliyoruz. Eğer bu faktör dahil edilirse, bulgularımız diğer grupla uyum gösteriyor :

Kayıp Baryon sorunu çözüldü!

Çeviri: Reha BAŞOĞUL

[old_news_related_template title="150 bin yıldız analiz edildi: İnsan vücudunun yüzde 97'si yıldız tozundan oluşuyor" desc="Yeni araştırmalar, bilimin popülerleşmesine büyük katkı sağlayan Carl Sagan'ın söylediğini teyit ediyor: İnsanlar gerçekten 'yıldız elementlerinden' oluşuyor - ve artık insanoğlunun elinde bunu ispat edecek haritalar var." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/yildiztozu.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/150-bin-yildiz-analiz-edildi-insan-vucudunun-yuzde-97si-yildiz-tozundan-olusuyor-1627668/"]

[old_news_related_template title="Bu denklem fiziği değiştirebilir: ER=EPR" desc="1935 yılında fizikçiler evreni anlamak için iki teorik fizikle ilgili anahtar temaya dair makale yayımladı. Solucan delikleri ve kuantum dolaşıklığı. Peki, birbirinden ayrık olarak tanımlanan bu iki olgu gerçekte aynı şey olsaydı?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/09/denk.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/bu-denklem-fizigi-degistirebilir-erepr-1374002/"]