Cankaya ter Haar/Çağatay Gürücü - İSTANBUL
2-5 Şubat tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi'nde yapılan oyun fuarı Gaming İstanbul'a ilgi çok büyüktü. Özellikle haftasonu dışarıda oluşan kuyruk ilgililerin içeri girmek için saatlerce beklemelerine neden oldu. Ama içeri girince de durum hiç farklı değildi. Birçok oyun standında oyunları denemek için oluşan kuyruklar, bir oyunu 2-3 dakika denemek için oyuncuları saatlerce bekletti. Dünyanın en büyük firmalarının standlarını sizler için gezdik ve Türkiye'deki oyun merakının ne kadar büyük olduğunu gördük.

Eskiler yine moda


Büyük firmalar her zamanki gibi, yeni oyunlar çıkartmaktansa, eski ve başarılı serileri devam ettirmeyi tercih etmişler. Çok fazla yeni isim göremesek de, çıktığından beri büyük ses getirmiş serilerin yeni bölümleri yine bütün ilgiyi üstünde tutuyordu.

Bunlar arasında Resident Evil serisinin yeni oyunu Resident Evil 7: Biohazard artık eski görüntüsünden çıkıp VR(sanal gerçeklik) uyumluluğuyla kendine has third person shooter(üçüncü sahış nişancı) tarzı kamerasından çıkıp, gerçek bir VR deneyimini yaşatmak için first person shooter(birinci şahıs nişancı) kamerasına önem vermiş.

2016 yılında çıkan Battlefield 1 yine fuarın gözde standlarından birine sahipti. Saatlerce sıra beklemek durumunda olduğumuz için, oyunu yerinde deneyemedik. Ciddi oyuncuların saatlerce başından kalkmadığı Battlefield 1 içinde Osmanlı Devleti'nin ve Türkçe seçeneğinin olmasıyla Türkiye'de çıktığı günden beri büyük ses getirmişti. Oyunun single player(tek oyunculu oyun) bölümünde Osmanlı Devleti seçilemese de, online modunda haritasına göre Türk askerleriyle oynamak mümkün.

Efsane oyun Guitar Hero ise yeni serisi Guitar Hero Live'la birlikte standında kendini oyuncuya tanıtmaya çalıştı. Yeni gitarlarıyla oyunun mekaniği tamamen değiştiğinden dolayı biz de deneyelim dedik. Oyun her zamankinden daha zor, ama hala ilk günkü kadar eğlenceli ve sizi içine çekebiliyor. Eski gitarlarda olan 5 tuşlu sistem yerine biraz daha komplike 6 tuşlu bir sistem getirilmiş.

Fuarda Türk oyun yapımcıları da vardı!


Bireysel bir şekilde kendi oyunlarını tanıtan genç Türk oyun yapımcıları da fuarda yerlerini almışlardı. Birbirinden güzel oyunlarla oyunseverlerin karşısına çıkan yapımcıların yaşları 18 ila 30 arasında değişiyor. Röportaj yaptıklarımız arasında lise öğrencisi de var, yüksek lisans öğrencisi de...

Remnants of Naezith oyunun yapımcısı Tolga Ay, 21 yaşında ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisi. Kanca odaklı ve hız tabanlı bir platform oyunu olan Remnants of Naezith'i 2 buçuk yıldır yapıyor. Tek başına yaptığı oyun Steam platformunda yeni oyun yapımcılarının boy gösterdiği Greenlight'a girdi bile.

nazeith

2012 yılından beri oyun tasarımı yapan Ataberk Ateş ise 18 yaşında bir lise öğrencisi. Yapmış olduğu The Last One ve Speed Race adlı iki oyunu tanıtmak için fuardaydı. 10 kişilik bir ekip olarak çalıştıklarını belirten Ataberk oyunların yapımı sürecinde ve sonrasında kötü yorumlar aldıklarını ama asla pes etmediklerini belirtti. Geçtiğimiz yıl oyun tasarımı için yurt dışı eğitim imkanı sağlayan belediye destekli bir projede yandaş olmadıkları için alınmadıklarını söyleyen genç oyun tasarımcısı, gelecekte kendini bu işte geliştirmek istiyor.

lastone

Hayatta kalma üzerine bir gerilim oyunu olan Mortality Salience'ın sahibi olan 3 öğrenci Erdem Güner, Batuhan Gözlüklü ve Tolunay Genç ise Bahçeşehir Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı bölümünde okuyorlar. 18 yaşında olan 3 genç oyunun hikayesinin tamamen kendilerine ait olduğunu sadece oyunun grafik modellerinde dışarıdan yardım aldıklarını belirttiler. FPS tarzındaki bu oyun ise yakında Steam'in Greenlight bölümünde boy gösterecek. Oyunun VR versiyonu için de çalışmalar sürüyor.

salience

Son olarak ilgimizi çeken Türk yapımı oyun ise Black Smith adındaki hikaye temelli rol yapma oyunu. İnsanlarla iletişim kurarak kendi hayatınızı belirlediğiniz bu oyun konu olarak oyuncuları kendine çekecek gibi görünüyor. Oyunu 3 kişi tasarlıyor. ODTÜ'nün ATOM bölümünde geliştirdikleri oyun için uzun saatler çalıştıklarını belirttiler. Oyunu Çağatay Kaya(30), Rufat Mammadov(22) ve Çağatay'ın kardeşi Asena Kaya(22) yapıyor.

blacksmith

Oyun tasarlamak isteyen gençlere verecekleri tavsiyeleri sorduğumuzda ise hepsi çok çalışmanın, asla pes etmemenin ve gerektiğinde yardım almaktan kaçınmamanın önemini vurguladı.

Comic-con gibi


GİST'te gördüğümüz renkli cosplayci karakterler ise bize ABD'de ünlü çizgi roman fuarı olan Comic-con'u hatırlattı. Her yaştan oyunseverler, sevdikleri karakterlerin kılığına girip orada boy gösterdiler. Fuar bu insanları da düşündüğünden özel bir alanı cosplayciler için giyinme odasına dönüştürmüş.