Doğal felaket anlarında acil kurtarma ve yardım ekiplerinin devamı iletişimde kalabilmeleri için alternatif yöntemler geliştiriliyor. Bazı projeler varolan internet altyapısının bir kısmını kapatarak yardım ekiplerine kesintisiz iletişim sağlamaya çalışıyor. MIT’den (Massachusetts Institute of Technology) bir ekip ise interneti havadan verebilecek bir drone üzerinde çalışıyorlar.

Nesli tükenmekte olan hayvanlar drone bekçilere emanet

Normalde bildiğimiz uçan drone’lar kısa sürelerde havada kalabiliyor. Hem helikopter pervaneleri aracı havada tutabilmek için çok enerji harcıyor, hem de bataryaları göreceli olarak küçük. Havada uzun süre kalabilen drone’ları genelde ordular keşif görevleri için kullanıyorlar. MIT mühendisleri ise dev bir model uçağı andıran ve havada 5 güne kadar kalabilen bir drone geliştirmişler.

sozcu-havada-5-gun-kalabilen-drone-3

Bu uçağın kanat açıklığı 7,3 metre, yerden 4,5 kilometre yukarıda havada süzülüyor ve ağırlığı sadece 68 kilogram. Üzerindeki 5 beygirlik motor ile 9 kilogram ağırlık taşıyabiliyor. Bu da doğal felaket bölgelerinde havadan kesintisiz internet anteni görevi yapacak kadar miktarda donanım taşıyabilmesi anlamıına geliyor. Ayrıca bu drone çevre koruma görevleri için de bir gözlem istasyonu görevi yapabilecek.
Normalde bu tür uzun süre uçabilen insansız araçlarda güneş enerjisinden faydalanabilmek için kanatlara güneş panelleri monte ediliyor. Ama ekvatordan uzak bölgelerdeki kış aylarında çok az güneş alındığı için, ekip uçakta geleneksel bir motor kullanmayı tercih etmiş. Böylece drone’un hangi mevsimde veya hangi lokasyonda kullanıldığı farketmiyor. Drone’un ilk testleri başarı ile tamamlanmış, birkaç yıl içerisinde seri üretimine geçilebileceği tahmin ediliyor.

[old_news_related_template title="En küçük drone yakında sahneye çıkıyor!" desc="DJI yakın zamanda yeni insansız hava aracını tanıtmaya mı hazırlanıyor bilinmez ama yeni gelen IHA’ların boyutlarının küçük maliyetlerinin daha düşük olacağı söyleniyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/drone-spark.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/en-kucuk-drone-yakinda-sahneye-cikiyor-1791225/"]

[old_news_related_template title="Ateş saçan drone ile temizlik yaptılar!" desc="Çin’den iki ilginç drone uygulaması şaşırttı. Drone ile alev makinesi ve su hortumu takılabilen uçan araçlar yaptılar." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/drone1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/ates-sacan-drone-ile-temizlik-yaptilar-1689630/"]