Sanal gerçeklik henüz ne oyun sektöründe, ne de kurumsal dünyada tam anlamıyla oturmuş değil. Bunun sebeplerinden biri henüz elle tutulur sanal gerçeklik gözlüklerinin ancak 2016’da piyasaya çıkmış olması. Piyasadaki en çok satan ürünlerden biri HTC firmasının Vive model gözlükleri.

BMW artık sanal gerçeklik ile komple araba yaratabiliyor

HTC Vive gözlükler popüler oldu ama kullanıcıların ciddi bir sıkıntısı var, o da kablolar. Gözlüğü taktığınızda salonunuzda yürüyerek aynı anda üç boyutlu sanal ortamda gezebiliyorsunuz. Gözlüğü bilgisayara bağlayan kablolar, bu özelliğin doğal şekilde kullanımını baltalayan bir nokta. Video ve ses kablolarını bilgisayara bağlamak zorundayız ama bunun iki şekilde çözümü olabilir. Birincisi bilgisayarı çok küçültüp sırt çantası gibi bir şekilde yanımızda taşımak; veya sanal gerçeklik gözlüklerine kablosuz bağlantı özelliği kazandırmak.

Sanal gerçeklik grafiklerini kaldıracak bilgisayarlar henüz o kadar küçültülemedi. Gözlük üreticilerinin ise şimdilik ikinci yöntemle ilgili çözümleri yok. Ama üçüncü parti firmalar bununla uğraşıyor. Quark VR firması da bu amaçla tasarladığı ilk kablosuz bağlantı kitini gösterdi. Firma 2016’nın Eylül ayından beri dev oyun ve eğlence şirketi Steam ile bu konuda çalışıyormuş. Gösterilen kablosuz bağlantı seti, aslında HTC Vive gözlükten gelen kabloları takacağınız bir kablosuz adaptör. Adaptörün kendisi bilgisayar ile iletişim kurup, grafik ve sesleri gözlüğe iletiyor.

Quark VR’ın adaptörü üzerindeki batarya ile şimdilik kesintisiz şekilde, sanal ortamda 2 saat zaman geçirmeye yetiyor. Piyasadaki diğer büyük sanal gerçeklik gözlük ürünü olan Oculus Rift için destekten henüz bahsedilmiyor. Ama aynı sorun Rift gözlükleri için de geçerli. Quark VR’ın HTC Vive kablosuz bağlantı kitinin 2017 içinde piyasada olacağı tahmin ediliyor.

[old_news_related_template title="Su altında sanal gerçeklik denemeleri başladı!" desc="Sanal gerçeklik teknolojisine su altı yaklaşımı, kullanıcıları gerçek dünyadan sadece zihinsel değil fiziksel olarak da kopartacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/sozcu-su-altinda-sanal-gerceklik-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/su-altinda-sanal-gerceklik-denemeleri-basladi-1696102/"]