Yapay zeka, makinelerin insanlar gibi düşünebilmesini sağlamak içinse bir yazılımın belli bir kişi gibi düşünmesi sağlanabilir mi? Meşhur bir sanatçı örneğin? Yapay Zeka Leonardo Da Vinci gibi düşünmeyi öğrenebilirse onun yapacağı gibi yeni sanat eserleri yaratabilir mi?

Bu sorunun cevabını bulmak için IBM'in zihinsel işleme bilgisayarı Watson'a Art Nouveau akımının öncüsü ünlü Katalan mimar Antoni Gaudi gibi düşünme görevi verildi.

[old_news_related_template title="Sanat tarihinde devrim niteliğinde gelişme" desc="Rutgers Üniversitesi'nden Ahmed Elgammal ve Babak Saleh, sanat tarihindeki 'en yaratıcı eserleri' belirleyebilen bir program geliştirdi" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2015/06/11/the-scream-6702.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2015/dunya/sanat-tarihinde-devrim-niteliginde-gelisme-856780/"]

Gaudi'nin en ünlü tasarımlarının yer aldığı Barcelona'da 27 Şubat - 2 Mart tarihleri arasında düzenlenen Mobil Dünya Konferası'nda sergilenmek üzere tasarımcılardan oluşan bir ekip de Watson'ın tanımladığı heykeli hayata geçirdiler.

Sergilemeye hazırlık için IBM'in makinesi Watson'a Gaudi'nin çalışmaları, Barcelona ve şehrin kültürü ile ilgili yüzlerce fotoğrafı, biyografiler, tarihi makaleler ve hatta şarkı sözleri verildi.

Watson'ın görsel tanımlama, doğal dil işleme ve renk eşleme araçları kullanılarak Gaudi ve ondan esinlenenlerin çalışmalarına temel olan objeler, temalar ve fikirler tanımlandı.

Tabii henüz Watson'ın kolları olmadığı için Watson'ın tanımladığı eser insanlar tarafından hayata geçirildi. Zaten IBM Watson'ın yöneticisi Jonas Nwuke bu çalışmada Watson'ın rolünün insan yaratıcılığının yerine geçmek değil yaratıcılığı takviye etmek.

[old_news_related_template title="Zuckerberg kendine özel yapay zeka hazırlıyor" desc="Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, evinde işlerini daha rahat halledebilmek için Jarvis adını verdiği yapay zekayı geliştiriyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/jarvis2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/teknoloji/zuckerberg-kendine-ozel-yapay-zeka-hazirliyor-1578725/"]