Hiç rubik küp bulmacası çözmeyi denediniz mi? Bazı kişiler için çok kolay görünen bu bulmacayı, teknoloji yolu ile de çözmeniz mümkün. Aynı mucit Francesco Georg’un yaptığı gibi. Georg çok basit bir Lego tasarımı ve bir Raspberry Pi mini bilgisayar ile rubik küpü çözebilen sevimli bir robot geliştirmiş.

İlgili haber: Robot kamyonlar tır şoförlerinin yerini mi alacak?

Genç adam ilk robot projesi için iddialı bir konu seçmiş. Daha önce rubik küpü çözebilen Lego robotlar yapılmıştı ama bu kadar basit bir tasarım gören olmamıştır herhalde. Georg bu robot için bir Lego Mindstorms EV3 seti ve onu Raspberry Pi mini bilgisayarla birleştirmek için de bir BrickPi kiti kullanmış. BrickPi kiti mini bilgisayara sensörler, Lego servo motorları, Wi-Fi ve microSD özellikleri eklemeye yarıyor.
Georg işin programlama kısmını ise biraz Python bilgisi ve intrnetten bulabileceğiniz rubik küpü çözücü Kociemba algoritması ile halletmiş. Meydana getirdiği robot küp bulmacasını 1,5 dakika civarında çözebiliyor. Ne yazık ki bu robot genç mucitin ilk projesi olduğu için, projeyi aşama aşama anlatan bir web sitesi hazırlamamış.

Donanım kısmını biraz deneme yanılma ile inşa etmek mümkün, algoritmayı ise GitHub sitesinden elde edebilir ve ucuz bir Raspberry Pi bilgisayara yükleyebilirsiniz. Rubik küpü çözen bir robot, bir okul projesi için çok etkileyici bir çalışma  olabilir.