İlkçağlarda insanlar toplayıcı ve avcı iken, tarımın geliştirilmesi ile üretici oldu ve zamanla sabit yaşam koşulları oluştu. Bu geçişin en önemli etkilerinden biri de insan fizyolojisindeki değişimler. Avının peşinde koşmayan ve dere tepe bitki bulmak için uğramayan insan bedeni, daha kolay tüketilebilen gıdalara alıştı. Endüstriyel dönem öncesindeki insan fizyolojisini inceleyen araştırmaların çok ilginç bir saptaması var. Peynirin insan kafatasını dramatik şekilde dönüştürdüğü belirlenmiş.

Günlük alışkanlıklarımızda üç küçük değişiklik ile daha iyi beslenme

Kaliforniya’daki UC Davis Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, dünya üzerindeki 25 büyük etnik gruptan 559 üst çene ve 534 alt çene örneğini incelemiş. Bu örnekler 2011 ve öncesindeki kafatası ve diş yapısı araştırmalarının üzerine eklenmiş ve karşılaştırmalar yapılmış. Tarımın ilk zamanlarında insan çene yapısı, özellikle de alt çene et ve sebzeleri çiğnemek için büyük ve güçlüymüş. Hayvancılığın başlaması beraberinde süt üretimi ve süt ürünlerini getirmiş. Ortaçağlarda hızla artan süt ürünleri çeşitliliği, peynirin yükselişine de tanıklık ediyor.
İnsanlar peynir ve benzeri yumuşak yapılı ürünleri tüketmeye başladıktan sonra, endüstriyel döneme gelinceye kadar kafatası morfolojisinde ciddi değişimler yaşanmış. Artık devamlı çok sert et ve sebzeleri çiğnemek zorunda kalmayan çeneler, küçülmeye ve zayıflamaya başlamış. Fakat araştırmacılar insan kafatasındaki değişmlerin tamamının peynire bağlamanın da doğru olmadığını söylüyor. Bu değişimlerde ırkların birbirinden ayrışan genetik yapıları ve insanların yaşadığı lokasyonun da ciddi bir etkisi bulunduğu hatırlatılmakta.

[old_news_related_template title="Arkaik DNA analizleri, Neanderthal, Denisovan ve modern insan evriminin hikayesini tekrar yazıyor" desc="Yüzbinlerce yıl önce modern insanın ataları arkaik bir soydan ayrıldığında Neanderthaller ve Denisovanlar ortaya çıktı. Bununla birlikte bu gruplar arasındaki evrimsel ilişki hala gizemini koruyordu. Utah Üniversitesi'ndeki bir grup bilim insanın liderliğindeki araştırma ekibi, arkaik insan popülasyonunun erken tarihini yeniden oluşturmak için DNA dizilerinin verilerini analiz edecek yeni bir yöntem geliştirdi. Çalışmalarından çıkan sonuç, modern insanlar, Neanderthaller ve Denisovanlar hakkında geleneksel bilgi ile çelişen yeni bir evrim hikayesini ortaya koyuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/dna1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/arkaik-dna-analizleri-insan-evriminin-hikayesini-tekrar-yaziyor-1969546/"]

[old_news_related_template title="Prof. Dr. Aziz Sancar'dan evrim yorumu: Evrim gerçektir, güneş balçıkla sıvanmaz" desc="Cumhuriyet Yazarı Orhan Bursalı, Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'a Evrim konusundaki görüşünü sordu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/sancar-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/prof-dr-aziz-sancardan-evrim-yorumu-evrim-gercektir-gunes-balcikla-sivanmaz-1913208/"]