Kağıdın üretildiği hammadde olan selüloz ağaçlardan elde edilmekte. Kitaplar, gazeteler, dergiler ve defterler çok güzel şeyler ama her sene sırf bunları üretmek için çok büyük miktarda ağaç kesiliyor. Peki ya kağıt ağaçtan değil de, başka bir şeyden yapılabilseydi ne olurdu? Avusturalya’dan Karst firması buna yenilikçi ve orijinal bir cevap bulmuş durumda.

Microsoft’un eKağıt patenti yeni cihaz fikirleri sunuyor

Firmanın ürettiği ‘Karst Stone Paper’, adından da anlaşılacağı gibi taştan elde edilmekte. Bu kağıt yüzde 80-90 oranında toz haline getirilmiş taş ve materyali birleştirip kağıda çevirmek için de yüzde 10 oranında zararlı olmayan resin ile üretiliyor. Üretimde ağaç kullanılmadığı için bu kağıt çok yumuşak bir dokuya sahip. Üzerinde yazması, makasla kesmesi kolay. Ama tam tersi taraftan elle parçalaması zor, ayrıca mürekkep arka tarafa geçmiyor.
Bunların dışında Karst firması taştan ürettikleri kağıdın sudan etkilenmediğini de iddia ediyor. Hatta web sitelerinde “Eğer suyun altında Karst kağıda yazı yazamıyorsanız sorun bizim kağıdımızda değil, sizin kaleminizde” diye iddialı bir not bile düşmüşler. Bu ilginç üründen elde edilen defterlerin kağıtları aynı normal kağıt gibi geri dönüştürülebiliyor veya doğaya bırakılınca 9-12 ayda kendi kendine çözünüyor. Hesaplara göre dünyaya karbon emisyonu olarak zararı da normal kağıttan yüzde 60 daha düşük.

[old_news_related_template title="Şempanzelerin taş-kağıt-makas oyununu öğrenebildikleri gözlemlendi" desc="Farklı yaş ve cinsiyetten şempanzelerin taş-kağıt-makas oyununu öğrenebildikleri gözlemlendi. Öğrenme kabiliyetlerinin ise 4 yaşındaki bir çocuğunkine benzer olduğunu belirlendi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/08/sempanzeler.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/sempanzeler-4-yasindaki-bir-cocuk-gibi-ogrenebiliyor-1969362/"]