Kimi zaman akıllı telefon kullanıcıları kırık ekranın üzerine ekran koruyucu yapıştırarak telefonu kullanmaya devam etmek, tamir edilmesini beklemek ve kullanıcı hatasından dolayı tamir ücreti ödemek zorunda kalıyor. Tokyo'da çalışan bir araştırma ekibi, kendini onarabilen bir polimer materyali keşfetti.

Chip'in haberine göre; Tokyo Üniversitesi'nden Prof. Tazuko Aida'nın liderliğini yaptığı ekibin araştırma sonuçları, Science bilim dergisi tarafından yayınlandı. Başlığı "Mekanik olarak sağlam, özel kovalent olmayan çapraz bağlama ile hızlıca onarılabilir polimerler" olan makale, cam gibi sert ancak kendini onarabilen "polyether-thioureas" adlı bir materyalden bahsediyor. Makaleye göre bu malzemenin çatlakları onarması için tek gereken şey elinizle bastırmanız. Şu an kullanımda olan cam ve plastik alaşımların onarılabilmesi için çok yüksek ısılara yükseltilmesi gerekiyor.

[old_news_related_template title="Son haberler... Elinde eski iPhone'u olan ne yapacak?" desc="Apple'ın iPhone 7 ve daha eski model cihazların hızını düşürdüğünü kabul etmesinin ardından vatandaşın kafasında soru işaretleri oluştu. Uzmanların bir kısmı tüketici mahkemesi yolunun açık olduğunu söylüyor. Diğer bir kısmı ise yavaşlama garanti kapsamı dışına ise hukuki yolların kapalı olduğunu belirtiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/iphone-cifft.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/son-haberler-elinde-eski-iphoneu-olan-ne-yapacak-2142792/"]

Yüksek mekanik dayanıklılık ve iyileşme özelliği genellikle bir biriyle bir arada olamayan iki önemli özellik. Çoğu durumda çatlaktelefon camının onarılabilmesi için 120 dereceye kadar yükseltilmesi gerekiyor."

The Guardian'a göre bu yeni polimer çeşidi mezun öğrenci Yu Yanagisawa tarafından kazara keşfedildi. Genç bilimi insanı bulduğu bu materyalin bir yapıştırıcı olabileceğini düşünmüştü, ancak gerçekte keşfettiği biraz basınç ve 21 derece ısı ile kendini onarabilen bir polimerdi.

[old_news_related_template title="Apple, iPhone'ları bilerek yavaşlattığını kabul etti" desc="Apple'ın akıllı telefonu iPhone'un yeni güncellemeler ile yavaşladığı bir çok kullanıcı tarafından iddia ediliyordu. Apple eski model iPhone'ların yavaşlattığını yaptığı bir açıklama ile kabul etti. Şirket, yeni güncellemelerle, pili eskimiş olan cihazları yavaşlattıklarını, bunun gerekçesinin ise telefonun ömrünü uzatmak olduğunu belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/iphone-7.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/apple-iphonelari-bilerek-yavaslattigini-kabul-etti-2141763/"]