Kanser tedavisinde beslenmenin önemi çok büyük çünkü doğru beslenme, tedavi sırasında vücudu güçlü kılmanın olmazsa olmazlarından biri. İşte bu süreçte hastaların dikkat etmesi gereken noktalar...

Tedavi yan etkilerinin neden olduğu problemlere karşı taktikler

İştahsızlık ve kilo kaybı


Kanserli bireylerde sık karşılaşılan bir sorundur. Bu nedenle, iştahlıyken öğüne proteinli besinlerle başlayın. Büyük öğünleri gerçekten çok aç hissettiğinizde tüketin. Yediklerinizin, yeterliliği ve kalitesini yönetebilmek adına bir beslenme uzmanıyla görüşün.

kilo-kaybi

Bulantı ve kusma


KEMOTERAPİ yan etkisi olarak kusma ve bulantı görülebilir. Bu gibi durumlarda az ve sık beslenin. Kusma ataklarından sonra kızılcık, erik gibi komposto ya da kemik suyuna çorba tüketin.

kusma-bulanti

Yorgunluk


Kanser hastalarının en sık yaşadığı sorunlardandır. Enerji düşmesinin en sık rastlanan nedeni yetersiz sıvı alımıdır. Su, komposto, açık çay, besleyici duru çorbalar hastaya olumlu etki yapar.

Kabızlık ve ishal


İshal, kanser tedavisi nedeniyle alınan kemoterapi ilaçlarından ya da karın, pelvis bölgesine uygulanan radyoterapiden kaynaklanabilir. İshale karşı su, yoğurt ve ayran tüketerek sıvı alın. Muz, şeftali, pirinç lapası, elma püresi, patates ve beyaz ekmeğe tost gibi besinler tüketin. İshale benzer şekilde hastalığa bağlı kabızlık da görülebilir. Kabızlığa karşı da sıvı alımını artırın. Bu sırada su, taneli erik kompostosu, ılık limonlu su, kefir, ayran ve kafeinsiz çayları tercih edin.

ishal

Korunma yolları


Bitki ve sebzelere renk, aroma ve lezzet veren fitokimyasallar, bağışıklık sistemini destekleyerek kansere yol açan DNA hasarını önler. Fitokimyasallar aynı zamanda antioksidan maddelerdir; antioksidanlar ise vücutta her gün oluşan sayısız oksidatif hasardan hücreleri korur. Bunun için beslenme programında tam tahıllar, kuruyemişler, yağlı tohumlar ve mevsimine uygun sebze ve meyvelerin yer alması önemlidir.

korunma-yollari