Bu ülkede Avrupa Birliği Bakanlığı var. Aramızın iyi olduğu Avrupalı ülke yok. Bu bakanlığa bütçe ödeneği ayrılmış. Bırakın ödenek ayırmayı bütün bütçeyi versek de belli ki almayacaklar Avrupa Birliği’ne... O zaman bu israf niye?
Zira benzer durum Diyanet İşleri Başkanlığı için de geçerli... Bütçe ödeneklerinde bu yıl için kendilerine ayrılmış paranın tavanı 6 milyar 867 milyon 117 bin lira... Beyefendiler tavanı daha yedinci ayda delip geçtiler. Yılın bitmesine beş koca ay kala bütçeyi yiyip bitirdiler!
Bu parayla bırakın cennete girmeyi, ülkeyi cennet yaparsın. Şöyle söyleyeyim İslamiyet yayılırken bu kadar harcama olmamıştır!

* * *

Bütçe hazırlanırken teknik olarak kime ne kadar vereceğin, nereye para göndereceğin net... Hiç beklemediğin bir harcama mı çıkıyor ki bütçe yetmiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda beklemediğin harcama ne olabilir ki?
Zira içki, kumar, gece hayatı gibi kötü alışkanlıkları da yok! Hacı sen ne yaptın parayı? Ar-Ge yaptın desem o da mümkün görünmüyor. Neyi araştırıp geliştireceksin?
Zaten harcamaların ile Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın da aralarında bulunduğu 12 bakanlığı geride bırakıyorsun. Bir de üzerine her yıl gibi bu yıl da ek ödeneğe ihtiyaç duyuyorsun. Madem Mercedes çok yakıyor, bir zahmet yerli otoya biniver...

* * *

Size şöyle anlatayım, Diyanet’in personel gideri Türkiye’nin bir aylık cari açığına denk geliyor. Personele yıllık 4 milyar 630 milyon lira para ödeniyor.
Kendileri rapor yazmış. Bu yıl için şimdilik 8.1 milyar lira harcama yapmayı planlıyorlar. Bu da fazladan 1.3 milyar liralık ek ödenek anlamına geliyor.
Bereket versin diyeceğim ama bereket vermemiş ki para yetmiyor!
Diyanet, “nişanlılık döneminde gençler baş başa kalmasın, el ele tutuşmasın” fetvası yayınlamıştı. Esas Diyanet’i bir başına bırakmamak gerekiyor. Elinin ayarı yok harcadıkça harcıyor!

* * *

Harcamalardaki en büyük artış kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler... Bu kalemden 429 milyon lira harcanması öngörülüyor. Peki, yılın başından planlamadıysan bu yardımları aniden hangi kuruluşlara yollayasın geldi?
Benim anlamadığım camiye gidersin cami yapmak, camiyi onarmak, camiyi büyütmek için her daim yardım toplarlar. Eskiden çıkışa kutu koyarlardı şimdi içeride topluyorlar. Camileri hayırseverler yaptırır.
Bu yardımlarla işler görülüyorsa bütçe ile ne yapılıyor? Bütçe ile harcamalar yapılıyorsa yardımlar nereye gidiyor?