Apple için bu yıl çok önemli. En azından manevi olarak. Bu yıl iPhone’un piyasaya çıkıp akıllı telefon pazarını sonsuza dek değiştirmesinin 10’uncu yılı. Tabii ki Steve Jobs’un müthiş vizyonunun da.
Hepimiz eylül ayı gibi yapılmasını beklediğimiz iPhone 8 lansmanına odaklanmış olsak da geçtiğimiz hafta Apple, uygulama geliştiricilere yönelik düzenlediği geleneksel toplantısında yeni iMac Pro serisini, Homepod adını verdiği akıllı hoparlörü, MacBook’lara yeni işlemci serisini, 10.5 inç iPad Pro’yu tanıttı. Ama asıl heyecan benim için mobil işletim sisteminin yeni versiyonu iOS 11 ve masaüstü işletim sisteminin yenisi High Sierra’nın tanıtılmasıydı.

PRATİK ÖZELLİKLERE KAVUŞMUŞ

Deneyimlediğimizde çok daha hakim olacağız ama ilk ekran görüntüleri özellikle iOS’un çok daha önce sahip olması gereken bazı pratik özelliklere kavuştuğunu gösteriyor. Özellikle çok fonksiyonlu kontrol merkezi çok hoşuma gitti. Artık tıpkı Android işletim sisteminde olduğu gibi bu kontrol merkezi aracılığıyla birçok ayara çabucak ulaşabileceğiz. Her ne kadar ara ekran yüzüne alışmamız biraz zaman alacak gibi görünse de bu gerçekten hayatımızı kolaylaştıracak bir özellik gibi görünüyor. Ama iOS 11’in en heyecan verici özelliği nihayet iPad’lere müthiş bir çoklu işlem serbestisi kazandırması olacak gibi görünüyor. iPad artık aynı anda üç uygulamayı yan yana çalıştırabiliyor olacak. Bu nihayet donanımı çok kuvvetli olan bu cihazların artık birer dizüstü bilgisayar gibi kullanılabileceği anlamına geliyor. Umarım Photoshop gibi uygulamaların masaüstü versiyonlarını da çalıştırır hale gelebilir yakında.

09apple-imac

Bu toplantıda tanıtılan cihazlar, Apple’ın biraz günceli yakalama çabası gibi de görünüyor. Amazon’un çok başarılı olan Echo’su ve Google Home’una rakip olan HomePod bu açığı kapatmak üzere tasarlanmış gibi duruyor. Henüz bizim ülkemizde popüler olmayan ve ne yazık ki dil engeli yüzünden yakın zamanda popüler olması zor olan bu cihazlar ABD pazarında çok popüler. Biz Siri’yi Türkçe engeli yüzünden tam teşekküllü kullanamıyoruz. Gerçi bırakın Siri’yi, yazarken otomatik düzeltme bile dilimizde korkunç düzeltmeler yapabiliyor. Bu nedenle bu tarz cihazların yayılması da kolay olmuyor. HomePod Siri ile mesela müzik çalarken, “Bu şarkıda davulu kim çalıyor?” gibi komplike sorulara bile cevap verebilecekmiş. Çeviri bir yana yerli içerikte bu tarz soruların yanıtları Google’da bile mevcut değil. Ama komplike hoparlör sistemi ve olduğu odayı analiz edip ona göre ses verebilme kabiliyeti ile HomePod’tan müthiş bir performans beklediğimi de belirtmeliyim. Cihazın ABD fiyatı 349 dolar. Bakalım bizde vergi festivali sonrası nasıl bir fiyat çıkacak…
Profesyonellerin (Ve tabii ki benim de) çook uzun bir süredir beklediği iMac Pro’nun yenisi nihayet tanıtıldı. Özellikleri gerçekten ağız sulandıran cinsten. Geliştirilmiş retina ekran, USB-C desteği, grafik performansı yükseltilmiş ekran kartı, sanal gerçeklik desteği ile günümüz güncel gereksinimlerini karşılayabilecek düzeyde. 5K ekran, 8 çekirdekli Xeon işlemci (18 çekirdeğe yükseltilebiliyor), 4 TB’a kadar SSD dahili hafıza, 128 GB’a kadar ram, 3 Thunderbolt girişi ile gerçekten göz kamaştıran bir donanıma sahip. Yeni koyu gri renk ise herkesin hastası olacağı türden.
Apple’ın heyecan veren yeniliklerinin şimdi yavaş yavaş hayatımıza girmesini bekleyeceğiz. Ama tabi akıllar hep iPhone 8’de!