Artık daha sık görüyorum, internet kafelerde sanal gerçeklik gözlüğü ile oynanan oyunlar da yaygınlaşıyor. Muhtemelen pek yakında üç boyutlu yerine 360 derece film izleyeceğimiz sinemalar da devreye girecek.
Ama bu arada kendi 360 derece içeriğinizi üretmek isterseniz makul fiyatlı seçenekler biraz kısıtlı. Geçtiğimiz hafta bunlardan biri olan Samsung Gear 360 2017 versiyonunu denedim.
Ve açıkçası çok eğlendim. Daha önce LG’nin ve Samsung’un bir önceki nesil kameralarını kullanmıştım. Yeni Gear 360, bir önceki versiyona göre daha iyi tasarlanmış. Artık yuvarlak kafasının altında bir de tutacak var. Daha önceki minik tripod, cihazı elde tutarken sıkıntı yaratıyordu. Yeni kamera daha hafif.

ZAHMETSİZCE BAĞLANIYOR

Bu da tripoda taktığınızda önemli bir artıya dönüşüyor. Ama asıl gelişme yazılım konusunda yaşanmış. Gear 360 artık iOS’u da destekliyor. Ben denerken hem Samsung S8 Plus’a hem de iPhone 7 Plus’a bağladım. Android cihaza zahmetsizce bağlanıyor. Ancak iOS için önce Wi-Fi bağlantısı yapmanız gerekiyor her seferinde. Bu bağlantıyı yaptıktan sonra ise sorunsuzca kullanabiliyorsunuz. Cihazın tüm fonksiyonlarını uygulama üzerinden kontrol etmek mümkün. Elinizde tuttuğunuzda parmaklarınız kadraja girdiğinden, fotoğraf çekerken özçekim çubuğu kullanmanız daha iyi olacaktır.

09rahsan

Çekim kalitesine gelince henüz 360 derece kameralarda tüketiciye yönelik ürünlerde müthiş çekim kalitesinden bahsedemiyoruz. Önceki 360 çift 15 MP sensörlü iki kameraya sahipti. Şimdiki versiyon iki adet 8.4 MP kamera kullanıyor. Ve bu ne yazık ki çekim kalitesini düşüren bir faktör. Diyafram 2.2 ama ışık azıcık azaldığında gren coşuyor. Cihaz saniyede 60 kare 4K video çekebiliyor. Pil ömrü yaklaşık bir saat. 256 GB Micro SD hafıza kartı destekliyor ve kablosuz bağlantı aracılığıyla çektiklerinizi sorunsuzca akıllı telefonunuza aktarabiliyorsunuz. Cihaz ne yazık ki Samsung dışında Android cihazı henüz desteklemiyor.
Ama dediğim gibi bu kamera müthiş bir eğlence sunuyor. Bu fotoğrafı Galata Kulesi’nde çektim. Sonuç gerçekten çok etkileyici. Neredeyse İstanbul’un yarısı kadraja girdi.
Dilerseniz iki kamerayı tek tek de kullanabiliyorsunuz. Ama işin keyfi bu tarz fotoğraflarda. Dilerseniz Facebook ve Youtube üzerinden canlı yayın da yapabiliyorsunuz ama pil ömrü bu konuda biraz engel. Yine de şimdilik eğlencesi için satın alınabilecek en başarılı 360 derece kamera bu.