Fetullah Gülen grubuyla mücadele edilmesi için Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) 2004 tarihli tavsiyesine hiç uyulmaması, Yüksek Askeri Şûra kararıyla irticai faaliyetlerde bulunan askerlerin Başbakan ve Milli Savunma Bakanı’nın “şerh” koymaları nedeniyle atılmalarının önünün tıkanması, bu yapıları güçlendirdi. İşte, 15 Temmuz’a giden yol, bunlara dokunulmaması hatta desteklenmesiyle açılmış oldu.
Gazeteci-televizyon sahibi Tuncay Özkan’ın Silahlı Kuvvetler’de Fetullahçı yapılanmayla ilgili bilgileri ve fişlemeleri içeren flash belleği, soruşturma komisyonunda açıkçası “daha önce gelen DVD’deki bilgilerle aynı” denilip kapatılmış. Dün, bunu belgesiyle açıkladık. Flash bellekte bazı generallerin isimleri de geçiyordu.

GENELKURMAY’IN GÖREVİ

Bu durumda ne yapılması gerektiğini, 30 Ağustos 2008 yılına kadar Genelkurmay Askeri Başsavcısı olarak görev yapan Hasan Sami Öztürk’e sordum. Şunları anlattı:
“Listenin içinde Fetullah örgütüne mensup olduğu öne sürülen generaller varsa 353 Sayılı Askeri Yargılama Usul Kanunu’na göre, bu suçları soruşturmaya Genelkurmay Askeri Savcılığı, yargılamaya da Genelkurmay Askeri Mahkemesi yetkilidir. Bu konuda idari soruşturma yapılması da komutanlığın takdirindedir.
O dönemde örgüt soruşturması ciddi bir biçimde başlatılmış, sorumluların üzerine gidilmiş olsaydı Ergenekon, Balyoz gibi kumpas soruşturma ve davaları açılmamış, Silahlı Kuvvetler de bu anlamda zayıf düşürülmemiş olacaktı. Eğer general ve amiral o listede yoksa ismi geçenler bağlı oldukları kuvvet komutanlığı askeri savcılığı tarafından soruşturulması gerekirdi.”
15Temmuz darbe girişiminden sonra tutuklananlar arasında “Flash bellekte yeni bir şey yok” deyip kapatılmasında etkili olduğu öne sürülen soruşturma komisyonunun iki üyesi de bulundu. Bunlar “itirafçı” olunca konu yeniden güncel hale geldi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlattı. Bu kapsamda iddiaları içeren flash belleği dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ’a 5 Ocak 2007’de teslim eden CHP Milletvekili Tuncay Özkan’ın da tanık olarak ifadesine başvuruldu. Özkan ne yapsın, yapacağını zaten zamanında yapmış.

ONLAR NE DİYOR?

Flash bellekteki iddialarla ilgili olarak 9 Şubat 2009 tarihli bir yerde “Olayı kapatan” yeni soruşturma yapılmasına gerek olmadığı belirtilen belgede parafı bulunan Korgeneral Korcan Pulatsü, o soruşturmayla ilgili konuşmak istemediğini söyledi. Hatırlatalım Korcan Paşa Balyloz Davası’ndan tutuklanmıştı. Dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu da değerlendirdikten sonra konuşup konuşmayacağına karar vereceğini bildirdi. İstihbarat Başkanı olarak parafı bulunan Tümgeneral Akın Öztürk’ün diyecekleri de önemliydi. Avukatı Hicabi Durmuş, Akın Öztürk’le bu konuda cezaevinde yaptığı görüşmeyi bize şöyle aktardı:
“Ben 30 Ağustos 2008’de Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı’na atandım. Komutanlığa daha önce gelen DVD’nin incelenmesi amacıyla kurulan ‘Güneş Çalışma Grubu’na o dönem Ankara’da görevli olmadığım için dahil değildim. Çünkü o grup çalışmasını 2007 yılında tamamlamıştı. Benim parafım olan belge, Tuncay Özkan tarafından teslim edilen flash belleğin içeriğinin, daha önce incelenen DVD’nin içeriğiyle aynı olması nedeniyle yeni bir soruşturmaya gerek olmadığına ilişkindi.”

ÖZTÜRK’ÜN MAL VARLIĞI

Bizde düşene dinlemeden vurulur. Tutuklanan Korgeneral İlhan Talu’nun Ankara’da 10 adet 17 katlı, 3 adet 18 katlı, 5 adet 25 katlı apartmanları, 21 bankada hesabı olduğu yazıldı. Gerçek, TOKİ’nin yaptırdığı o sitede Talu’nun bir dairesi, hesabının da bir bankada olduğuydu. Akın Öztürk’le ilgili “dudak uçuklatan mal varlığı” haberleri yapıldı. Avukatı Hicabi Durmuş gerçek durumu şöyle aktardı:
Eşi Tülay Öztürk’e Afyonkarahisar’da dededen kalma 11 bin metrekarelik tarlada 200 metrekarelik, çayırda 40 metrekarelik, 514 metrekarelik evde 8’de 1 hisseye sahip. Akın Öztürk’ün İzmir-Karaburun’da 500 metrekarelik arsası, Sarıyer’de OYAK kooperatifinde dairesi bulunuyor. AKP Milletvekili emekli General Şirin Ünal’ın da içinde bulunduğu 7 generalin bir araya gelip yaptırdıkları ancak Akın Öztürk’ün kaba inşaatı dışında 10 yıldır bir şey yaptıramadığı Ankara- Çankaya’da dubleks evi, İzmir Balçova’da 185 metrekarelik arsası, Buca’da babadan kalma dairesi var. İş Bankası Necatibey Şubesi’nde 51 bin TL’si, eşinin de Vakıflar Bankası’nda dondurulan 86 bin doları var. Artık bunun yorumu da size ait.
Çalışmalar şunu ortaya koydu: “Fetullahçılar personel, istihbarat ve askeri savcılıkları” ele geçirmiş, soruşturmaları da istediği gibi yönlendirmiş. Kapatılan DVD ve flash bellekteki iddialarda ismi geçenlerin çoğunun ihraç edilmesi de bunun bir işareti...