Küçük büyük herkesin tüketmesi gereken balığın sağlıklı beslenmede önemli bir yeri var. Özellikle içerdiği EPA ve DHA adlı yağ asitleri, ülkemizde oldukça sık görülen kalp-damar hastalıkları, şeker ve kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli etkilere sahiptir.

buyuk

Haftada en az iki kez tüketilmeli


Balıktan fayda sağlanabilmesi için haftada en az iki kez (300g.) balık tüketilmesi önerilir. Ancak ülkemizde balık tüketimi önerilen miktarların oldukça altındadır. Türkiye’de kişi başına balık tüketimi yılda 8 kg, dünyada ortalama 16 kg, Avrupa Birliği’nde 22 kg’dir. Bu nedenle tüketiminin artırılması teşvik edilmelidir.

haftada-iki-kez

Bebek bekliyorsanız


Protein içeriği bakımından oldukça zengin olan balık, iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri bakımından da zengindir. Özellikle beyin gelişiminin çok hızlı olduğu anne karnından başlayan ilk 0-3 yaş dönemi için balığın ayrı bir önemi vardır. Biyolojik değeri yüksek protein ve esansiyel amino asit kaynağı olan balık, içerdiği omega-3 çoklu doymamış yağ asitleriyle beyin gelişimine olumlu katkı sağlar. Bu nedenle özellikle gebelikten itibaren anne adaylarının balık tüketmesi çok önemlidir.

anne-adaylari

Dikkat edilmesi gereken noktalar


-  Balık satın alırken, gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı-pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin olması ve sert etli kısmına parmak ile basıldığında parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gerekmektedir.

- Konserve balık satın alırken mutlaka etiket bilgisi okunmalı, son kullanma tarihi, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ndan üretim/ithalat izni bulunmasına, kutuda delik, hasar veya bombeleşme olmamasına dikkat edilmelidir.

- Taze balıklar satın alındıktan sonra iki saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemeli, pişirilinceye kadar pulları ve içi hemen temizlendikten, yıkanıp, iyice kurulandıktan sonra uygun bir kapta buzdolabı ısısında muhafaza edilmelidir.

- Balık pişirmede en uygun ve sağlıklı yöntemler, buğulama, haşlama veya yağsız tavada pişirmedir. Kızartma yöntemi balığın besin değerinin azalmasına ve zararlı maddelerin oluşumuna neden olduğundan tercih edilmemelidir.

dikkat

D vitamini kaynağı


Özellikle soğuk kış günlerinde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri dolayısıyla bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek olur. Kış mevsiminde güneşten fazla yararlanılamadığı için kemik ve diş sağlığında önemli olan D vitaminin karşılanması bakımından da balık tüketimi önemlidir.

d-vitamini

Süt ve yoğurtla zehirler mi?


Halk arasında balık ile süt ürünlerinin bir arada tüketiminin zehirlenmeye neden olacağına dair yanlış bir kanı bulunmaktadır. Oysa her ikisinin de taze olması durumunda bir arada tüketilmesi herhangi bir sağlık problemine neden olmaz.

sut-yogurt