Enerji içecekleriyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Prof. Dr. Canan Karatay’ın enerji içeceklerini ‘zehir’ olarak değerlendirmesinin ardından Memorial Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Deniz Şener de “Enerji içecekleri kalbe zararlı” açıklamasında bulundu. İşte bu konuda bilinmesi gerekenler…

buyuk

Kafein deposu


Enerji içecekleri birçok farklı alanda tüketilebilir. Özellikle spor yapanlar enerji içeceği tüketerek vücudun enerji ihtiyacını karşılamayı hedefler. Günlük hayatta enerji ihtiyacını karşılamakta zorluk çeken kişiler de aynı şekilde enerji içeceği tüketir. Bu içecekler, yapılarında bulunan bileşenler sayesinde vücuda dinçlik ve enerji verir. Başlıca kullanım sebepleri bu şekilde sıralanabilir. Çoğu enerji içeceği büyük miktarlarda kafein ve şeker içerir. B vitaminleri gibi vitaminler; Amazon’da yetişen bir bitki guarana gibi yasal uyarıcılar; et ve balıkta doğal olarak bulunan bir amino asit olan taurin ve  yağları enerjiye dönüştürmeye yardımcı olan karnitinden oluşur.

kafein-deposu

Kimler için daha tehlikeli?


Diyetisyen Katherine Zeratsky, “Genel olarak endişe, enerji içeceklerinin içerdiği vitaminlerin, amino asitlerin ve guarananın yüksek konsantrasyonlarda bulunması, özellikle kafeinle kombine edildiğinde gösterdiği etkinin daha fazla olmasıdır” diyor. 18 yaşından küçük olanlar, hamileler, kafein duyarlılığı yüksek kişiler, düzenli olarak kafein tüketenler ve belirli ilaçları kullanan insanlar için bu içecekler tehlikeli olabilir. Bipolar hastalarda atakları artırıcı etkisi de tespit edilmiştir.

kimler-icin-daha-tehlikeli

Vücudu nasıl etkiler?


Uzmanlara göre, enerji içeceğinin tavsiye edilen miktardan fazla tüketilmesi bazı sonuçlara neden olur:

 

1- İlk etkilenen kalbe giden arterlerdir.
2- Kalp atış hızı artar.
3- Enerji içecekleri sadece stres seviyelerini yükseltmek, kalp atış hızını artırmak, kan basıncını artırmakla kalmaz aynı zamanda kanı biraz daha kalın yapacak şekilde bir kimyasal değişime yol açabilir.

genclere-zarar-verebilir

Çalışma: Enerji içecekleri gençlere de zarar verebilir


Enerji içeceklerinin kalbinizde ve kardiyovasküler sisteminiz üzerindeki etkileri, kafeinin taurin gibi diğer bileşenlerle nasıl etkileşime girdiğine bağlı olabilir. Tüm enerji içeceklerinin içindeki amino asit olan taurin, kanınızdaki su ve mineral seviyesini etkileyebilir. Bir Amazon bitkisi olan guarana, enerji içeceklerine yaygın olarak eklenir ve içeriğinde bir içeceğin toplam kafein oranını artırabilecek ölçüde kafein içerir... Birden fazla enerji içeceği tükettikten sonra kalbi duran insanlardan bahsedilen birkaç vaka var ve bu kişiler incelendiğinde, olayın çok yüksek tüketimden, kafein ve taurin seviyelerinden kaynaklandığı gözlendi. Bir vakada, sekiz kutu enerji içeceğiyle sarhoş olduktan sonra 28 yaşındaki bir gencin kalbi durdu ve kalbine giden bütün damarların tıkalı olduğunu görüldü. Damarlarla ilgili test sonucunda kafein ve taurinin yüksek düzeyde olduğu belirlendi.

Beyni nasıl etkiler?


Büyük miktarlarda kafein yalnızca vücudunuzu değil beyninizi de etkileyebilir. 2015 yılında Uluslararası Sağlık Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan bir makaleye göre, 200 miligrama eşit veya daha fazla kafein dozları kafein zehirlenmesiyle ilişkilendirilebilir. Belirtileri ise anksiyete, uykusuzluk, gastrointestinal tahriş, kas seğirme, huzursuzluk ve tükenmişlik sendromudur… California Üniversitesi Başkan Yardımcısı ve Beslenme Uzmanı Sheri Zidenberg-Cherr, enerji içeceği tüketmeyi uyku bozukluğuyla da ilişkilendiriyor. Bilimsel araştırmalar, günde üç ya da daha fazla enerji içeceği tüketen servis elemanlarının, günde iki ya da daha az kez içenlere kıyasla dört saat uykuyla günü geçirdiğini ortaya koyuyor.