Durduk yerde kilo alıyorsanız bazı alışkanlıklarınızı gözden geçirmeyi unutmayın. İşte diyetinizi sabote eden beslenme hataları ve yapmanız gerekenler…

buyuk

Televizyon karşısında yemek

Televizyon izleyerek yemek yeme problemi, dikkatinizi tam olarak yemeğe yöneltmediğiniz anlamına gelir. Böyle bir alışkanlığınız varsa kendinize küçük bir porsiyon hazırlayın ve tabaktakileri bitirdikten sonra durun. Kendinize bir süre verin. Sadece yarım saat yemek yiyin sonrasında ise su için.

tv

Hafta sonu şımarıklığı

Eğer hafta sonu kaçamak yapıp aşırı yemek yiyenlerdenseniz hiç de iyi yapmıyorsunuz… “Pazartesi bu durumu telafi ederim” diyerek sakın diyet planları yapmayın. Bu, kendinizi kandırmaktan öteye gitmez… Hafta sonu yemek kaçamağınızın sizi sağlıklı beslenme alışkanlığından uzaklaştırmaması için kendinizi frenleyin.

hafta-sonu-simarikligi

Açık büfelerin cazibesine kapılmak

Açık büfelerden masaya aşırı yemekle dönmemenin tek yolu, bir servis tabağını küçük porsiyonlarla doldurmak… Bu sırada sağlıksız seçimlerden uzak durup porsiyon kontrolü yapın. Başka bir önerim de; açık büfeyi birkaç kez gezin, ancak her seferinde bir yemek grubuyla kendinizi sınırlayın. Örneğin, sebze bölümleriyle başlayın ve karbonhidratlarla bitirin.

acik-bufe

Yolculuk sırasında sürekli atıştırmak

İster şehir içinde isterseniz şehirler arası bir yolda olun, can sıkıntısı nedeniyle acıkmadan yeme ihtiyacı duyarsınız. Bu nedenle yola çıkarken yanınıza sağlıklı gıdalar alın ve atıştırmalıklarda porsiyon kontrolü uygulayın. Bilin ki gideceğiniz mesafeye ulaşacaksınız ve yol bitecek ama o süreçte yedikleriniz uzun zaman vücudunuzda yağ olarak kalacak.

Duygusal açlık

Bazı insanlar stres altındayken kendilerini aşırı halsiz, yorgun hisseder. Duygusal sapmanızın yeme alışkanlığınızı olumsuz açıdan etkilememesi için bu durumdan yeme alışkanlığınızın nasıl etkilendiğinin bilincinde olun. Yediğiniz porsiyon boyutlarını görmenize yardımcı olması için bir gıda günlüğü tutun.

duygusal-aclik

Ofiste hızlı yemek

İş yerinde meşgul olduğunuzda hızlı yemek yeme eğilimindeyseniz, ne yediğinize veya yediklerinizin kalorilerine dikkat etmiyorsunuz demektir. Çözüm, porsiyon kontrolü ve önceden ne yiyeceğinizi planlamaktır. Çalışmaya ara verip yemeğe zaman ayırmak daha verimli çalışmanızı sağlar.

ofiste-yemek

Uykusuzluk yüzünden abur cubur yeme

Aşırı derecede yorulduğunuzda, bitkin olduğunuzda akılsızca yemeniz kolaydır. Gece geç uyuyanlardansanız elinizin altında salatalık, yağsız tuzsuz patlamış mısır, renkli biberler gibi masum atıştırmalıklarınız olsun.

uykusuzluk