B grubu vitaminler, beyin fonksiyonlarına, sindirim ve sinir sistemine çok faydalıdır. Ayrıca çağın hastalığı strese karşı da koruyucudur…

genel

Yaşla birlikte emilimi azalır

Vitaminler, hücrelerde metabolik reaksiyonlar için gerekli olan organik bileşiklerdir. Çoğu vitamin vücutta yapılmaz ya da vücuttaki yapımı yetersizdir.

yasla-emilim

Zihinsel performans, öğrenme, hafıza gücü ve konsantrasyonda artış sağlayan B vitamini stres kalkanıdır. Yaşla beraber B grubu vitaminlerin vücuttan emilimi azalır; bu nedenle yaşlılıkta B vitamini alımı çok önemlidir. B grubu vitaminler; tahıllar, yağsız et, yumurta, bezelye, yerfıstığı, beyaz ekmek, tavuk, az pişmiş biftek ve sütte bulunur.

genel2

B1 Kas, sinir ve dolaşım sistemi için gereklidir. Yetersiz alınması halinde iştahsızlık, hafıza zayıflığı, huzursuzluk ve dikkat azalması görülmektedir.

B2 B1 den farklı olarak, karbonhidratın yanı sıra protein ve yağlardan da enerji üretiminde gereklidir. Hücrede enerji üretimini artırdığı için migren tipi baş ağrılarının önlenmesinde etkili olabilmektedir. En iyi kaynakları süt ve süt ürünleridir. Az da olsa tahıl ürünleri, yumurta, sakatatlar ile yeşil yapraklı sebzelerde de bulunmaktadır.

shutterstock_375360043

B3 B3 vitamini olarak da bilinen niasin, et, hamur mayası ve süt ürünlerinde bulunmaktadır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasında çok etkilidir. Kan şekerini dengeleyici ve kolesterolü düşürücü etkisi vardır.

B5Böbrek üstü bezine etki ederek kortizon gibi steroit hormonların yapımını sağlar. Bu hormonların yaşlanma ve cilt kırışıklıkları üzerinde olumlu etkileri vardır. Sakatatlarda, yumurta, buğday, mantar, kuru baklagiller, fasulye, domates, ceviz, avokado gibi sebze ve meyvelerde de bulunmaktadır.

shutterstock_527186413

B6Hormonlar, kırmızı kan hücreleri ve sinir hücreleri oluşumunda rol oynarlar. Serotonin yapımında etkilidir. Serotonin iştah, ağrıya karşı duyarlılık ruh hali ve uyku düzeni üzerinde etkilidir. Kolesterol birikimini engelleyerek kalbi korur.

B12 B12 vitaminin yetersizliğin de sabahları yataktan yorgun kalkma gibi rahatsızlıklar görülmektedir. Folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını önleyici rol oynamaktadır. Sinir sistemini güçlendirir, kırmızı kan hücrelerini üretirler.

Folik asit


Folik asit vücutta kan yapımı, yeni hücre oluşumu, DNA sentezi gibi önemli biyolojik süreçlerde rol oynar. Sakatatlar, yumurta, zarı alınmamış tahıllar, ceviz, badem, fındık, fıstık, mercimek, ıspanak, maydanoz, nane, kurufasulye (baklagiller) ve tohumlu gıdalarda bol miktarda bulunmaktadır.

folik-asit

Biyotin

H vitamini olarak da bilinen ve ‘güzellik vitamini’ olarak adlandırılan biyotin, yağ metabolizmasında etkilidir. Yetersizliğinde depresyon, deride pullanma, iştahsızlık görülmektedir. Yumurta, süt, balık, peynir biyotinin iyi kaynaklarındandır.

biyotin