Şaibeli 16 Nisan Referandumu sonuçlarından sonra dile getirilen iddialara göre; seçimlerde hile SEÇSİS sisteminde değil, sandıkta yapılıyor!
Peki hangi sandıklarda?
Başta CHP olmak üzere muhalefet partilerinin müşahit gönderememeleri nedeniyle seçimin takibini yapamadıkları veya engellendikleri bölgelerdeki sandıklarda...

*  *  *

O halde muhalefet partilerinin seçmen kütüklerine kasıtlı olarak fazladan yazılanlarla, o gün oy vermeyen yurttaşlar adına birilerinin oy kullanmasına mani olmaları ve gerçeğe aykırı sonuç tutanaklarının imzalanmasının önüne geçmeleri gerekiyor.
Hatırlayacaksınız, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referandum sonrasında konuk olduğu bir televizyon programında, sandıkların en az yüzde 90’ına hakim olduklarını belirtmişti. Bu açıklama bir anlamda CHP’nin yaklaşık 16 bin sandıkta görevli bulunduramadığının kabulü anlamına geliyordu. Kılıçdaroğlu aynı konuşmada sandık sonuç tutanakların yüzde 74’üne seçim gecesi ulaşıldığını ve geri kalanının sonrasında tamamlandığını söylemişti.

*  *  *

Seçimlerdeki gönüllü çabaları nedeniyle kamuoyunun takdirini kazanan bir sivil toplum örgütü olan “Oy ve Ötesi”nin raporuna göre ise; sonucu herhangi bir gönüllü ile doğrulanmamış, yani ulaşılamamış sandık sayısı 20.202 idi. Bunlarda 3,746,637 oy kullanılmış ve 2,635,711 Evet çıkmıştı. Söz konusu  sandıklarda “Evet” oyları rekor kırmış ve yüzde 70,3’e ulaşmıştı!..
Bu rakamlar çok önemli. Zira referandumda sadece 1,375,934 oy farkı oluşmuştu. Bunun yarısının yer değiştirmesi halinde “HAYIR” kazanacaktı!..
Her sandıkta ortalama 300-400 oy kullanıldığı düşünüldüğünde, ulaşılamayan sandıklarda ortalama 50 oyluk yer değişimi ile seçim sonucunun değişebileceği kendiliğinden ortaya çıkıyordu.
Geçenlerde bu doğrultuda bir yazı yazmış ve CHP’nin yurt genelindeki tüm sandıklarda iki gözlemci-görevli bulundurmasının zorunlu olduğunu, aksi takdirde “Biz her türlü önlemi aldık, yeter ki siz sandığa gidin ve oyunuzu kullanın, gerisini bize bırakın” söyleminin inandırıcılığını yitirdiğini belirtmiştim.

*  *  *

Nitekim CHP Parti Meclisi Üyesi Mehmet Ali Çelebi hemen kolları sıvadı ve sandık kurullarında görev alacak 1 milyon kişilik müşahit ordusunu hazırlayıp eğitmek amacıyla bir proje geliştirdi.
Proje, kritik sandıklardan başlamak üzere sivil toplum örgütleri ve güvenilir derneklerle işbirliği yapmayı ve eğitilmiş gönüllüleri yönlendirmeyi hedefliyor.

*  *  *

“Neden 1 milyon” sorusunun cevabına gelince:
Türkiye genelinde 166.679 sandık bulunuyor. Bu sandıklar için 339.611 sandık görevlisine ihtiyaç duyuluyor. Her sandıkta en az 2 görevli bulundurmak hayati önem taşıdığına göre; yedekleriyle birlikte 1 milyon kişiyi eğitmek ve bugünden hazır etmek zaruri hale geliyor.
Mehmet Ali Çelebi ayrıntıları üzerinde uğraştığı projenin nasıl çalışacağını cuma akşamı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer’in de katılımlarıyla Bursa Cumhuriyet Meydanı’nda yapacağımız Halk Arenası’nda açıklayacak.
Gayretli genç siyasetçinin çabalarının, muhalif seçmenin zihnine yerleşen “Sandığa gitsem ne olacak, nasılsa oyum çalınıyor” şeklindeki olumsuz düşünceyi ortadan kaldıracağına inanıyor ve destekliyorum.