Bugün size “Beyaz Altın” dan söz etmek istiyorum...
Ben, pamuğun bereketini, yaşamsal önemini okuyup, izleyen bir kuşaktan geliyorum... Aynı zamanda, Çukurova’nın verimli topraklarında yaşanan ağa-ırgat ilişkisini, Söke’de pamuk işçilerinin dramını, filmlere konu olan mevsimlik tarım işçilerinin trajedisini de gazete haberlerinden, kitaplardan, filmlerden öğrenerek ideolojisini seçen bir kuşaktan söz ediyorum!..
Bu trajedinin hâlâ ve nasıl da acımasızca sürdüğünü daha birkaç gün önce Sakarya’da devrilen bir traktörde biri çocuk beşi kadın 7 tarım işçisinin can vermesi nedeniyle bir kez daha büyük bir acıyla gördük, yaşadık... Yetkiler açıkladı:
-Tarım işçilerinin bu şekilde taşınması yasak ancak yine de yapılıyor!..
Açın bakın sırasıyla geçmiş yıllara, pamuğun, fındığın, narenciyenin, çeltiğin hasat dönemlerine şu haberlerle karşılaşacaksınız:
- Traktör devrildi, 20 tarım işçisi öldü... Kamyon devrildi 12 tarım işçisi öldü vb...
Konumuza dönersek; öğrendiğimize göre pamuk o kadar değerliydi ki, 1 kilosu üretim aşamasına gelinceye kadar 12 kat değerleniyordu!.. Hem Türkiye’nin lokomotif ihraç sektörüne çok büyük katma değer sağlıyor hem de posasından bile yüzbinlerce ton yemeklik yağ çıkarılıyordu...
Üstelik dünyanın en kaliteli pamuğu Türkiye’de Ege Bölgesi’nde üretiliyordu. 2015 yılı rakamlarından bir örnek vereyim:
-Türkiye yıllık 19 milyar dolar konfeksiyon, 9 milyar dolar tekstil ürünleri ihraç ediyor. Bu ihracatın yüzde 70’i pamuklu ürünlerden elde ediliyor. İç piyasada ise 15 milyar dolarlık pamuklu mamul tüketiliyor. Kısacası toplamda 35 milyar dolarlık bir pamuk katma değerinden söz ediyoruz...
Pekii, 2014 yılının pamuk ithalatı ne kadar?
-910 bin ton. Yani 1 milyona bir adım kalmış!..

Güzelim topraklar öylece yatıyor!..


Daha değişik anlatayım: Türkiye dünyanın üçüncü büyük ithalatçısı durumuna geldi!..
Acaba getirildi mi demem gerekirdi?.. Neden böyle diyorum? Açıklayayım:
-Bir zamanlar üretimi ihracatıyla başa baş giden Türkiye’de üretim alanları giderek daral(tıl)dı, üretici pamuktan giderek uzaklaş(tırıl)dı da ondan!..
Gidin Adana’nın, Hatay’ın, Söke’nin bereketli topraklarına bakın bakalım, o eski beyaza bürünmüş ekim alanlarının ne kadarını görebileceksiniz?.. Yalnızca pamuk da değil, her türlü ürünü fazlasıyla veren Ege, İç Ege topraklarında bugün bir zamanların üreticileri ne yapıyor biliyor musunuz?.
-Kömür madenlerinde kazma sallıyor!..
Soma’da, Salihli’de, Ödemiş’te, Gediz’de, Akhisar’da, Küçük ve Büyük menderes nehirlerinin etrafındaki tarım alanları nasıl kuşa dönmüş gidin gözlerinizle görün!.. Tohumunu İsrail’den karşılamak zorunda bırakılan, kendi tohumunu kullanması yasaklanan, kullandığında binlerce liralık cezayla karşılaşan üretici nasıl küsmüş, neler söylüyor bir kulak verin!..
Haa, bu arada ufak bir bilgi daha vereyim; İsrail’den gelen tohum ancak bir kez ekilebiliyor, o kadar! Ertesi yıl ekimlik tohumu yeniden o memleketten almak zorundasın, iyi mi?.. Bir diğer deyişle; tüm sanayimizde olduğu gibi, tarımda, pamukta da giderek daralan ekim alanları, üreticinin üretimden vazgeçmesi gibi nedenlerle gerilemeye devam!..
Pamuk üreticileri yana yakıla pamuğun “ekstra korunmaya” alınmasını çünkü stratejik değeri olduğunu anlatmaya çalışıyor, 28 miyar dolar ihracat büyüklüğünün çok çabuk eriyeceği uyarısı yapıyor, ancak genel görüntü içler acısı!..
-Dinleyen de yok, ilgilenen de!..

İşte ithalat yapılan ülkeler


Peki, kendi ayağına ateş eden Türkiye pamuk ithalatını hangi ülkelerden yapıyor?
Öncelikle şunu söylemek gerek; Türkiye’nin pamuk ithalatı arttıkça, tekstilde yaptığımız ihracatın ülkeye kazandırdığı döviz de önemli ölçüde geriliyor!.. Pamuk ithal ettiğimiz ülkelere gelince; Birinci sırada 221 bin ton ve 360 milyon dolarla ABD bulunuyor!.. Aslına bakarsanız “kardeli” ve kardesiz” denilen pamuk türünde 36 ülkeden ithalat yapıyoruz. Hepsini saymayayım, ilk sıralardaki ülkelerin isimlerini vereyim:
-ABD, Türkmenistan, Yunanistan, Brezilya, Arjantin, Tacikistan, Hindistan
Türkiye’ye en büyük pamuk ihracatını sırasıyla bu ülkeler yapıyorlar... Ancak ithalat yaptığımız ülkeler arasında Benin, Kamerun, Tanzanya, İsrail, Fildişi kıyısı, Burkina Faso gibi ülkeler de bulunuyor!..
Bu ülkelere 2015 yılının ilk yarısında bir zamanlar kendimizin ürettiği pamuk karşılığı ödediğimiz para ise1 milyar doların üzerinde!..
Sizi bu kadar rakama boğduğum için özür dilerim eyy okuyucu; aslında tüm olup biteni bir cümlede özetleyebilirdim:
-Artık donumuzun pamuğu bile Burkina Faso’dan!..