AB Bakanı Çelik Brüksel’de açıklama yapıtı. Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin Türkiye’nin NATO üyesi ve AB’ ye aday bir ülke olduğunu ve bölgede Avrupa’nın sınırlarını temsil ettiğini belirten Bakan Çelik,  “Sınırımızda herhangi bir şekilde bir terör örgütünden kaynaklanan tacize hiçbir şekilde müsamaha göstermemiz söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN GÜVENLİK KAYGILARINA HAK VERİLDİĞİNİ DUYMAZ İSTERDİK”

Zeytin Dalı Harekatı’nın başlamasından itibaren AB’nin "İnsani erişim ile ilgili endişelerimiz var ve DEAŞ’a karşı mücadeleye yoğunlaşıldığından emin olmak istiyoruz" gibi operasyona yönelik eleştirileri olduğunu söyleyen Çelik, “Böyle bir açıklamanın en baş cümlesinde son derece güçlü bir şekilde Türkiye’nin güvenliğinden yana olunduğunu, Türkiye’nin güvenlik kaygılarına hak verildiğini duymaz isterdik” ifadelerini kullandı.

“BİZE KİM SALDIRIYORSA ONA GEREKEN CEVABI VERMEK BİZİM EN DOĞAL HAKKIMIZDIR”

Türkiye’nin DEAŞ ile mücadele konusunda “sahada en güçlü mücadeleyi” verdiğini söyleyen Bakan Çelik, ”DEAŞ yada PKK arasında bir ayrım yapılması gibi bir şey bizim açımızdan söz konusu olamaz. Doğrudan bize kim saldırıyorsa DEAŞ ise DEAŞ; PKK ise PKK, ona gereken cevabı vermek bizim en doğal hakkımızdır” şeklinde konuştu.

“AB İLE İİT ARASINDA BİR ZİRVE DÜZENLENMESİ DÜNYAYA DAHA GÜÇLÜ BARIŞ VE ENTEGRASYON MESAJI VEREBİLİR”

Kudüs, Myanmar, Kırım ve Balkanlar meselelerinde AB ile ortak dış politikaları olduğunu söyleyen Çelik, Dünyaya entegrasyon mesajı verilmesi gerektiğini söyledi. Bunun ise AB ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) arasında bir zirve düzenlenerek olabileceğini dile getiren Çelik, “Türkiye’nin hem bir AB adayı ülke olarak hem de İİT dönem başkanı olarak orada ki rolünden de azami şekilde faydalanıp AB ile İİT arasında böyle bir zirve düzenlenmesi dünyaya daha güçlü barış ve entegrasyon mesajı verilmesi açısından son derece anlamlı sonuçlar doğurabilir” dedi.

TÜRKİYE – AB ZİRVESİ YAPILMALI

Türkiye ile AB arasındaki zirveye de değinen Bakan Çelik, zirvenin bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı. Zirve için Mart ayının daha güçlü bir şekilde konuşulmaya başlandığını dile getiren Çelik, “Bu zirve yapılmalı ve Türkiye- AB ilişkisinin geleceğe nasıl odaklanacağını nasıl bir takvim ve pozitif ajanda ile geleceğe ilerleyeceği konusunda güçlü sonuçlar çıkmasına gayret etmeliyiz. Bugün gözüken tablo Türkiye- AB ilişkilerinde daha pozitif bir tablonun ama hızlı ve güçlü adımlar atılarak ortaya çıkarılması ile bu işbirliğinin daha güçlü hale getirilmesi şeklindedir” şeklinde konuştu.  ANKA