Gazze'de ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması ve Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto için gerçekleştirilen "milyonluk yürüyüşü", Dönüş ve Ablukayı Kırma Yürüyüşü faaliyetleri çerçevesinde devam ediyor. Sınırda yaklaşık 35.000 kişinin protesto gösterisine katıldığı açıklanırken, İsrail askerinin havadan ve karadan göstericilere ateş açtığı açıklandı.


gazzee-reuterss

Gösterilerin başlamasının ardından kısa bir süre geçse de İsrail askerinin sert müdahalesi dolayısıyla ilk belirlemelere göre en az 1700'den fazla kişi yaralandı.

israle-reuters

Yaralananların arasında 2 de gazeteci olduğu ifade edildi. Haaretz, İsrail askerinin gerçek mermi kullanarak göstericilere ateş açtığını yazdı. Yapılan açıklamada İsrail'in orantısız müdahalesinde 52 Filistinli'nin hayatını kaybettiği açıklandı. 21 yaşındaki bir göstericinin hayatını kaybettiği belirtildi. Olayların ardından Filistin'de genel grev kararı alındı.

Foto: Reuters Foto: Reuters



BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KINADI
Yaşananların ardından Birleşmiş Milletler'den sert bir açıklama geldi. BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi, İsrail'in Filistinli göstericilere orantısız güç kullanmasını kınadı. Açıklamada İsrail'in saldırarak öldürdüğü ve yaraladığı binlerce Filistinli göstericinin hiçbir şekilde güvenlik tehdidi oluşturmadığı vurgulandı.

israill-reuters

İsrail basınında yer alan haberlerde gösterilerin sadece Gazze sınırında olmayacağı ifade edildi. Arap asıllı İsrailli siyasetçi Yusuf Jabareen açıklamalarda bulundu. Jabareen, "Bugün barış ve adalet arayanlar için karanlık bir gün. Bütün uluslararası kamuoyunun gözünün önünde büyükelçiliği Kudüs'e taşımak bölgedeki barış şansına zarar verecektir" dedi. Siyasetçi, ABD'nin Kudüs'e taşıyacağı büyükelçilik binası önünde gösterilerin devam edeceğini açıkladı.

İsrail askerleri, gösterilerin başlamasından önce Filistinlilere havadan bildiri atarak uzaklaşmasını istedi. İsrail askerleri, gösterilerin başlamasından önce Filistinlilere havadan bildiri atarak uzaklaşmasını istedi.

Komisyon, Filistin halkının özgürlük, bağımsızlık ve dönüş haklarının korunması amacıyla Büyük Dönüş Yürüyüşü etkinliklerinin devam edeceğini bildirdiği açıklamada, "Filistin halkı, pazartesi günkü gösterilerde Büyük Dönüş Yürüyüşü etkinliklerinin barışçıllığını koruyarak, tüm dünyaya ABD'nin Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını kabul etmediğine ilişkin güçlü bir mesaj verecektir" ifadelerini kullandı.


gazzee-reuters

RUSYA'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI: ENDİŞE EDİYORUZ
Öte yandan Arap Birliği, ABD'nin elçiliğini Kudüs'e taşımasıyla ilgili olarak Çarşamba günü olağanüstü toplanacağını duyurdu. Rusya'dan yapılan son dakika açıklamasında, ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşımasının, bölgedeki tansiyonu yükselteceğinden endişe edildiği ifade edildi.

İsrail'i protesto etmek için başlayan gösterilere çok sayıda insanın katılması bekleniyor. İsrail'i protesto etmek için başlayan gösterilere çok sayıda insanın katılması bekleniyor.


Hamas, yaptığı yazılı açıklamada nerede olurlarsa olsunlar Filistinlilerin bulundukları yerde "milyonluk dönüş yürüyüşü"ne katılmaları çağrısında bulundu.

İsrail, göstericilere biber gazıyla müdahale etti. İsrail, göstericilere biber gazıyla müdahale etti.


Gazze Şeridi'nde uygulanan ablukanın kaldırılması talebini yineleyen Hamas, Filistin halkının sıkıntılarının sona erdirilmesi, yaptırımların durdurulmasının yanı sıra çocukların yiyeceği, hastaların tedavisi ve eğitimi üzerinden şantaj yapılmamasını istedi.