ABD'nin AB'den ithalat ettiği otomobillere gümrük tarifesi uygulaması durumunda buna karşılık vereceklerini belirten Malmström, ABD’nin söz konusu otomobillere uygulamayı planladığı tarifelerin Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğunu kaydetti.

"Karşılık olarak Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre biz de uzun bir listeyi hızlıca hazırlayacağız" ifadesini kullanan Malmström, listede tarım ürünleri gibi diğer ürünlerin de olabileceğini bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce yaptığı açıklamada, ithal otomobil ve parçalarına yüzde 25'e kadar gümrük vergisi getirebileceklerini belirtmişti. Trump’ın söz konusu tarifeleri uygulamasının en fazla Almanya’yı etkilemesi bekleniyor.

[old_news_related_template title="SON DAKİKA: AP, Türkiye'nin AB üyelik sürecini resmen askıya almak istiyor!" desc="Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında pratikte donmuş olan katılım müzakerelerinin resmen askıya alınması çağrısında bulunacak. AP'nin Türkiye raportörü Kati Piri'nin hazırladığı taslak metinde, 'Türkiye'nin Kopenhag kriterlerini yerine getirmekten uzaklaştığı' belirtiliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/turkiye-ab-aa_16_9_1542206302.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/ap-turkiyenin-ab-uyelik-surecini-resmen-askiya-almak-istiyor-2737986/"]

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, dün yaptığı açıklamada, AB'nin ABD ile bir ticaret savaşından kaçınmak için her seviyede görüşmeler yaptığını, bu ayın sonunda Arjantin'de yapılacak G20 Liderler Zirvesi'nde ABD Başkanı Trump ile tekrar görüşeceğini bildirmişti.

Beyaz Saray'da temmuz ayında bir araya gelen Trump ve Juncker, bir ticaret savaşından kaçınmak için bir dizi önlem üzerinde uzlaştıklarını açıklamıştı.

Trump, AB ile ticari ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığını belirterek, "AB'yle gümrükleri karşılıklı kaldırmak ve otomotiv sektörü dışındaki tüm ürünlere uygulanan sübvansiyonları sıfırlamak için çalışacağız." ifadesini kullanmıştı.

[old_news_related_template title="AB'den ABD ile ticaret gerilimini düşürme çabaları" desc="Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Birliği'nin(AB), ABD ile ticaret gerilimlerinin tırmanmasını önlemek için Beyaz Saray yetkilileriyle her düzeyde görüşmeler yaptığını belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/abd-ab-jucker-reuters_16_9_1542035061.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/abden-abd-ile-ticaret-gerilimini-dusurme-cabalari-2734121/"]

Ticaret ihtilafları için müzakereler sürerken karşılıklı ek gümrük vergisi getirilmemesi konusunda anlaşan ABD ve AB, Dünya Ticaret Örgütü'nde, reforma gidilmesi için birlikte çalışacaklarına dair de karar almıştı.  AA