Cumhuriyetçi parti içinde önemli bir isim olan Graham'in Beyaz Saray'da Trump ile bir araya geldiği görüşme Amerikan medyası tarafından da yakından izlendi. Lindsey Graham görüşmeye, tüm ABD askerlerini çekmenin ulusal güvenliği tehlikeye atacağı uyarısını yaparak ve Trump'tan çekilmeyi yavaşlatmasını isteyeceğini söyleyerek girdi.

Graham görüşme sonrası yaptığı açıklamada ise "Bana bazı bilmediğim şeyler söyledi ve bunlar Suriye'de nereye ilerlediğimiz hususunda hiç olmadığım kadar iyi hissetmemi sağladı" dedi. Gazetecilerin, "Trump çekilmeyi yavaşlatmayı kabul etti mi?" şeklindeki sorusuna da "Başkan, Suriye'den ayrıldığımızda IŞİD'in tamamen yenilmiş olması gerektiğine inanıyor" yanıtını verdi ve "Şu an daha akıllı haraket ederek biraz daha ağırdan alıyoruz. Bir duraklama halindeyiz ve Başkan'ın amaçladığı çekilmeyi nasıl daha iyi bir şekilde gerçekleştirebiliriz konusunu yeniden değerlendiriyoruz. Önümüzdeki birkaç hafta içinde neler olacağını göreceğiz" açıklamasını yaptı.

Lindsey Graham, görüşmede terör örgütü YPG'nin de gündeme geldiğini açıkladı ve Trump'ın, Türkiye ile YPG arasında bir çatışma yaşanmamasını sağlamak konusunda kararlı olduğunu da söyledi. Graham böyle bir çatışmayı engellemek için de Türkiye'ye bir "tampon bölge" güvencesi sağlanabileceğinin konuşulduğunu da açıkladı. Graham, "Hiç kimse yokken Kürtler yanımızdaydı. Ve Başkan da onların içinde olduğu durumun farkında. Trump, Türkiye ile konuşacak ve onlara ihtiyaçları olan tampon bölgeyi alacakları konusunda güvence verecek. Şu dünyada son istediğimiz şey Kürtler ve Türkler arasında bir savaş. Bu durum IŞİD üzerindeki baskıyı azaltır ve daha da önemlisi İran bu durumun kazananı olur" ifadesini kullandı.

BÜYÜKELÇİDEN ÇOK SERT TEPKİ

Graham’ın paylaşımındaki “Kürt müttefikler” ifadesine Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç sert tepki gösterdi. Graham’ın paylaşımını yanıtlayan Kılıç, “Sayın Senatör, Kürt müttefiklerimiz derken eminim ki YPG/PYD’ye atıfta bulunmuyorsunuz. YPG/PYD ile PKK arasında inkar edilemez emir komuta ilişkisini Washington’daki herkesten iyi siz biliyorsunuz ve aynı zamanda bunu kamuya siz ifşa ettiniz.” ifadelerini kullandı. Kılıç paylaşımlarına şöyle devam etti: “Eğer ABD’nin Suriyeli Kürtler konusunda kaygısı varsa Türkiye’nin gün gibi ortada yaptıklarını örnek alın. Biz, YPG/PYD’nin ve Suriye rejiminin kıyımından kaçan neredeyse 300 bin Suriyeli Kürt’e ev sahipliği yapıyoruz. Suriyeli Kürtlerin güvenliğini tehlikeye atacak olan şey Başkan Trump’ın vizyoner kararının ardından atılacak adımlar değil stratejik bir hata olarak YPG/PYD/PKK’ya şimdiye kadar verilen gereksiz asker destek olacaktır.”  

ABD'Lİ KOMUTANDAN SKANDAL TEKLİF

Reuters haber ajansı, hali hazırda çekilmeyi planlayan ABD'li komutanların, YPG'lilerin elindeki Amerikan silahlarının geri alınmamasını önerdiklerini aktardı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, bu hafta içinde Suriye başlıklı görüşmeler yapmak için Türkiye'de olacak.